22.7.16

Τα άφθονα λιπαρά της μεσογειακής διατροφής θωρακίζουν την υγεία

Εξετάζοντας συνδυαστικά μελέτες των τελευταίων 50 ετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη για την υγεία είναι μια διατροφή πλούσια σε λίπη, αρκεί να περιέχει τα σωστά είδη λιπών.

Νέα ευρήματα ότι η ακολούθηση μιας διατροφής φτωχής σε λιπαρά δεν είναι η καλύτερη για την υγεία βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα άφθονα, υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής είναι ασπίδα εναντίον του καρκίνου, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.
Εξετάζοντας συνδυαστικά μελέτες των τελευταίων 50 ετών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καλύτερη για την υγεία είναι μια διατροφή πλούσια σε λίπη, αρκεί να περιέχει τα σωστά είδη λιπών.
Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνει τα ευρήματα άλλων πρόσφατων μελετών, οι οποίες αντικρούουν ευθέως ένα δόγματης Ιατρικής: ότι τα λιπαρά είναι η κύρια αιτία της παγκόσμιας επιδημίας της παχυσαρκίας.
Απ’ ό,τι φαίνεται, για την επιδημία αυτή ευθύνονται τα διαιτολόγια που περιέχουν πολλή ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, λευκά δημητριακά πρωινού και τηγανητές πατάτες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υγιεινά λιπαρά του ελαιολάδου, των ψαριών και των ξηρών καρπών που αποτελούν κορμό της μεσογειακής διατροφής, μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων σοβαρών νοσημάτων.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», η ακολούθηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με μείωση κατά 57% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, κατά 29% του κινδύνου εμφράγματος και εγκεφαλικού, και κατά 30% του κινδύνου διαβήτη.
Ωστόσο η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία ότι δρα προστατευτικά εναντίον της υπέρτασης ή της νεφρικής νόσου.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να περιέχει άφθονα λίπη όταν αυτά είναι υγιεινά» τόνισε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χάνα Μπλούμφιλντ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Και πρόσθεσε πως ενισχύουν την άποψη ότι η σύγχρονη εμμονή με τα λάιτ τρόφιμα και τη μέτρηση των θερμίδων μάλλον δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής.
«Θα όριζα τη μεσογειακή διατροφή ως ένα διαιτολόγιο που έχει ως βάση φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και δίνει έμφαση σε μονοακόρεστα λίπη, ιδίως στο ελαιόλαδο. Είναι ένα διαιτολόγιο με υψηλή κατανάλωση οσπρίων, ψαριών, φρούτων και λαχανικών, και χαμηλή ή μέτρια πρόσληψη γαλακτοκομικών και κρεατικών.
»Αν κάποιος προσπαθεί να τρώει υγιεινά, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιεί ελαιόλαδο ως κύριο λίπος στο μαγείρεμα και στις σαλάτες και να τρώει πολλά φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα.
»Πρέπει επίσης να αποφεύγει να τρώει επεξεργασμένα δημητριακά και προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη, καθώς και το πολύ κρέας, προτιμώντας καλύτερα τα ψάρια».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου