31.8.17

Κεντροαριστερά: Πληθαίνουν οι υποψήφιοι. Οι προϋποθέσεις

«Πληθαίνουν» οι υποψήφιοι στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, αφού μετά την Φώφη Γεννηματά, που έχει εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι θα είναι υποψήφια, τον Γιώργο Καμίνη και τον Γιάννη Ραγκούση που έχουν ήδη καταθέσει τις υποψηφιότητές τους, σειρά παίρνουν άλλοι επίδοξοι αρχηγοί.
Στις δώδεκα σήμερα το μεσημέρι παρουσιάζει την πλατφόρμα του για το μέλλον της παράταξης ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.
Ο τελευταίος, εκτιμά ότι «μετά την κατάρρευση των ψεμάτων του Αλέξη Τσίπρα», για να γίνουν πιστευτά όσα λέει κάθε υποψήφιος, χρειάζεται να δείξει «αξιοπιστία και έργο».
Ο ίδιος επιμένει να μιλά για την ανάγκη ριζοσπαστικών και προοδευτικών αλλαγών στο Δημόσιο, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ενώ μιλά διαχρονικά για την ανάγκη νέας εθνικής αφήγησης στο πλαίσιο του ‘προοδευτικού πατριωτισμού’, όρο που περιγράφει αναλυτικά στο βιβλίο του.
Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την αρχηγία του νέου φορέα αναμένεται εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου να ανακοινώσει αύριο, Παρασκευή και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο τελευταίος ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία ότι δεν διεκδικεί την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά αυτή του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί, ενώ όσον αφορά στα υφιστάμενα κόμματα, στενοί συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον ως τις εκλογές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, καθώς «υπάρχουν και νομικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που πρέπει να πληρούνται».
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται η ανακοίνωση υποψηφιότητας για την αρχηγία του νέου φορέα και εκ μέρους του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ αποφασισμένος να διεκδικήσει την ηγεσία φέρεται και ο πρώην υπουργός του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξει τα χαρτιά του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ το ίδιο θα κάνουν σε εύθετο χρόνο εκ των Κινήσεων Πολιτών ο Γιάννης Τούντας και από την ΕΔΕΜ ο πρόεδρός της Απόστολος Πόντας.
Προϋποθέσεις
Στο μεταξύ, τις υποψηφιότητές τους θα πρέπει να έχουν καταθέσει οι ενδιαφερόμενοι το αργότερο ως τις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ ως τις 22 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει 1000 υπογραφές από τουλάχιστον επτά περιφέρειες της χώρας ο καθένας και με ελάχιστο αριθμό υπογραφών ανά περιφέρεια τις 50.
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αλιβιζάτου, η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, θα γίνει την Κυριακή 5 Νοεμβρίου (ά γύρος) και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου (β’ γύρος), ενώ κάθε υποψήφιος θα κληθεί να καταβάλει 2000 ευρώ.
Στη χθεσινή συνεδρίαση, που δεν ήταν χωρίς εντάσεις, δεν ελήφθη οριστική απόφαση για το ενδεχόμενο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με τα μέλη της Επιτροπής να συνεδριάζουν εκ νέου τις επόμενες μέρες προκειμένου να καταλήξουν στο κατά πόσον υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου