2.9.17

Διατροφή με λιπαρά: Η νέα γευστική μόδα για να χάσεις βάρος

Μπήκε ο Σεπτέμβριος και ήδη έχουν αρχίσει οι συμβουλές για να χάσουμε τα κιλά των διακοπών, με τις περισσότερες να τονίζουν ότι «τα λιπαρά είναι εχθρός». 
Καιρός, όμως να τα ξεχάσουμε όλα αυτά, αφού, νέα επιστημονική έρευνα, που διεξήχθη σε τουλάχιστον 135.000 ανθρώπους έδειξε πως η μείωση πρόσληψης κορεσμένων λιπαρών αντιπροσωπεύει κάτι λιγότερο από το 3% των συνολικών θερμίδων.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη στη μελέτη ήταν ηλικίας 35 έως 70 ετών και προέρχονταν από 18 χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.
Ο επικεφαλής επιστήμονας Δρ. Μάχσιντ Ντεχγκαν, από το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η καλύτερη διατροφή περιλαμβάνει ισορροπία υδατανθράκων και λιπαρών περίπου 50-55% και 35% αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένων κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών».
Τα αποτελέσματα της μελέτης Pure δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet και παρουσιάστηκαν σε συνέδριο καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, όπως αναφέρει η metro.co.uk.
Η μελέτη, παράλληλα, διαπίστωσε πως η υψηλότερη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 14% και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 21%.
Κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται συνήθως σε ζωικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το κρέας, και θεωρούνται επιβλαβή για την καρδιά και τις αρτηρίες.
Τα κορεσμένα λιπαρά οφείλουν μέρος της κακής τους φήμης στο γεγονός πως αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματά τους δεν υποστηρίζουν τις μέσες παγκόσμιες συστάσεις για περιορισμό της συνολικής πρόσληψης λίπους σε λιγότερο από το 30% των θερμίδων και την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 10%.
Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Σούσαν Τζεμπ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισήμανε πως οι κατευθυντήριες γραμμές υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστούν τη λήψη έως και 35% της διατροφικής ενέργειας από τα λιπαρά και κατά μέσο όρο 50% από τους υδατάνθρακες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου