31.10.17

Καρκίνος ωοθηκών: Το σύμπτωμα που γνωρίζει μόλις το 1% των γυναικών

Ο καρκίνος των ωοθηκών χαρακτηρίζεται συχνά ως «ύπουλος», καθώς τα συμπτώματα που προκαλεί είναι αρκετά αόριστα κι έτσι μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση των γυναικών για τα συμπτώματα του συγκεκριμένου γυναικολογικού καρκίνου, οδηγούν σε σημαντικές καθυστερήσεις στον εντοπισμό του και κατ’ επέκταση στη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Target Ovarian Cancer αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ποια είναι τα βασικότερα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών.

Συγκεκριμένα, μόλις 1% των γυναικών δήλωσε πως γνωρίζει ότι η συχνουρία αποτελεί σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών, ενώ μικρός ήταν και ο αριθμός των γυναικών που αναγνώρισαν σωστά ως συμπτώματα τον πόνο στην κοιλιά και το αίσθημα βάρους στο στομάχι. Επίσης, ποσοστό μόλις 20% των γυναικών (200 από τις 1.000 γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα) αναγνώρισαν το συχνό φούσκωμα ως σύμπτωμα του καρκίνου των ωοθηκών.


Ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά τον καρκίνο των ωοθηκών είναι ότι τα συμπτώματα δεν είναι συγκεκριμένα, αναφέρει στη βρετανική Independent ο Τζον Μπάτλερ, σύμβουλος γυναικολογικής ογκολογίας στο εξειδικευμένο κέντρο αντιμετώπισης του καρκίνου The Royal Marsden του Λονδίνου. Αν μια γυναίκα εκδηλώνει τα παραπάνω συμπτώματα περισσότερες από 12 φορές τον μήνα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί τον γιατρό της, συμβουλεύει ο ειδικός.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών είναι αρκετά αόριστα, οι περισσότερες γυναίκες δεν λαμβάνουν έγκαιρα σωστή διάγνωση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά, ποσοστό μόλις 4% των γυναικών μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οφείλονται στον καρκίνο των ωοθηκών. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Δρ Τζέιμς Μπιρν, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κουίνς στο Μπέλφαστ, ορισμένες γυναίκες δεν εκδηλώνουν κανένα ύποπτο σύμπτωμα ή συνειδητοποιούν ότι τα συμπτώματα που εκδήλωναν οφείλονταν στον καρκίνο των ωοθηκών αφού λάβουν τη σχετική διάγνωση.

Σκοπός της έρευνας του οργανισμού Target Ovarian Cancer ήταν να ευαισθητοποιήσει τις γυναίκες σχετικά με τα κοινά συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών που μπορούν να αναγνωρίσουν και μόνες τους, ώστε να απευθυνθούν στον γιατρό τους και να λάβουν την απαραίτητη ιατρική υποστήριξη το συντομότερο δυνατό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου