31.10.17

Αντιδράσεις για το σχέδιο των γερμανικών σιδηροδρόμων να δώσουν σε τρένο το όνομα "Άννα Φρανκ"

Το σχέδιο της γερμανικής εταιρείας σιδηροδρόμων να δώσει το όνομα «Άννα Φρανκ» σε ένα τρένο είναι «επώδυνο» για τα θύματα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ανέφερε το Ίδρυμα που φέρει το όνομα της εβραίας έφηβης.
«Ο συνδυασμός της Άννας Φρανκ κι ενός τρένου δημιουργεί συσχετισμούς από τον διωγμό των εβραίων και τους εκτοπισμούς κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» επισήμανε το Ίδρυμα Άννα Φρανκ μετά την ανακοίνωση της Deutsche Bahn να ονομάσει κατ? αυτόν τον τρόπο μία από τις νέες υπερταχείες της.
Το να δοθεί αυτό το όνομα «προκαλεί εκ νέου πόνο σε εκείνους που ζουν με τις επιπτώσεις εκείνης της εποχής» τονίζεται σε ένα δελτίο Τύπου.
Η Άννα Φρανκ απεβίωσε σε ηλικία 15 ετών το 1945 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν Μπέλσεν, λίγους μήνες πριν από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ημερολόγιό της, που δημοσιεύτηκε δύο χρόνια αργότερα, πούλησε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα.
Η Deutche Bahn απηύθυνε κάλεσμα στο κοινό να προτείνει ονόματα για τις υπερταχείες νέας γενιάς (ICE4), που αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια τον Δεκέμβριο.
Εκ των 19.000 προτάσεων που δέχθηκε η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων, μια επιτροπή στην οποία συμμετείχαν και δύο ιστορικοί επέλεξε 25 ονόματα προσωπικοτήτων που σημάδεψαν τη γερμανική ιστορία.
Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως του πρώην καγκελαρίου Κόνραντ Αντενάουερ ή και του συγγραφέα Έριχ Κέστνερ.
Μια Γερμανίδα βουλευτίνα, της συντηρητικής παράταξης της Άγγελας Μέρκελ, η Ίρις Έμπερλ, κατήγγειλε την πρωτοβουλία αυτή στο Twitter:
«Το να ονομάσετε ένα τρένο "Άννα Φρανκ" δείχνει μεγάλη έλλειψη σεβασμού»
Η Deutsche Bahn διαβεβαίωσε σήμερα σε ένα δελτίο τύπου ότι δεν είχε «καμία πρόθεση να κηλιδώσει τη μνήμη της Άννας Φρανκ», αλλά κυρίως ήθελε να την τιμήσει. «Εάν το έκανε, εάν πλήγωσε κάποιον, λυπάται βαθύτατα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου