9.3.18

Στον ενοικιαστή οι λογαριασμοί

Δεν ευθύνεται ο ιδιοκτήτης σπιτιού ή καταστήματος εάν ο ενοικιαστής άφησε  «φέσι» τους λογαριασμούς. 

Πρόσφατη απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη δίνει τέλος σε όσα κωμικοτραγικά γίνονταν μέχρι τώρα και ορίζει τι ακριβώς ισχύει για τους απλήρωτους λογαριασμούς  ΔΕΗ, δημοτικά τέλη κλπ.
Ένα θέμα, που έχει απασχολήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες, που ενοικιαστές τους άφησαν απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτούς, εξέτασε ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αναφορά ιδιοκτήτριας εμπορικού ακινήτου, όταν ο δήμος της ζήτησε την πληρωμή απλήρωτων – ανείσπρακτων δημοτικών τελών, κατά το χρονικό διάστημα, που το ακίνητο ήταν μισθωμένο.
H υπόθεση
Ο ∆ήμος Καλλιθέας αναζήτησε από την ιδιοκτήτρια καταστήματος ανείσπρακτα δημοτικά τέλη (465,12 €), τα οποία, ωστόσο, αφορούσαν χρονική περίοδο κατά την οποία το κατάστημα ήταν μισθωμένο. Η μίσθωση προέκυπτε τόσο από το μισθωτήριο συμβόλαιο, όσο και από τα αρχεία της ∆.Ε.Η., καθώς η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στο όνοµα της μισθώτριας.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, με την απόφασή του, επισήμανε στο ∆ήµο ότι «τα δημοτικά τέλη βαρύνουν τον υπόχρεο σε πληρωμή του λογαριασμού καταναλισκόμενου ηλεκτρικού ρεύματος».  Συνεπώς αν ο υπόχρεος είναι ο μισθωτής, βαρύνουν το μισθωτή, ο οποίος είναι και ο πραγματικός χρήστης των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού κ.α.
Τόνισε, επίσης, ότι σύµφωνα µε τη νοµολογία, η ευθύνη του ιδιοκτήτη του ακινήτου είναι επικουρική και τα τέλη αναζητούνται από αυτόν µόνο αν η βεβαίωση και η είσπραξή τους από το µισθωτή αποδειχτεί δυσχερής.
Τέλος, ο Συνήγορος ζήτησε από τον δήµο  να αναζητήσει την πραγματική υπόχρεο, δηλαδή τη μισθώτρια και να μην επιβαρύνει την ιδιοκτήτρια του ακινήτου παρά µόνο εφόσον εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αναζήτησης της μισθώτριας, τα στοιχεία της οποίας του ήταν γνωστά.
Μετά από όλα αυτά, ο Δήμος Καλλιθέας ενημέρωσε το Συνήγορο ότι μετέφερε και αναζητεί την οφειλή από τη μισθώτρια του καταστήματος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου