8.3.18

Π. Τατσόπουλος: Γιατί ο Τσίπρας δεν κάνει για πρωθυπουργός (Δεν ξέρει οικονομικά, ούτε εξωτερική πολιτική, αποφεύγει να λύνει προβλήματα)

Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ως πολιτικό πρόσωπο, μπορεί να είναι και μια κατηγορία μόνος του. 
Δύσκολα μπορείς να θυμηθείς κάποιον άλλον, που να είναι τόσο μοναδικά ειλικιρινής και ακριβής στις περιγραφές και τα σχόλια του για τα δημόσια πράγματα. 
Να γιατί  ένα κοινό, να τον αναζητά στα τηλεπαράθυρα και όποτε βγαίνει τον παρακολουθεί.
Ο ίδιος δηλώνει ότι "μπήκε αργά στην πολιτική", στα 52 του, αλλά η αλήθεια είναι αντίθετη: Έφυγε γρήγορα! Συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ Ιανουάριο του 2012 όταν είχε 3,5% στις δημοσκοπήσεις και έφυγε το 2014 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 30% (!) και ήταν βέβαιο ότι θα κυβερνούσε.
"Δεν άντεχα την διγλωσσία των λαίκιστών που είχαν πια πάρει το πάνω χέρι" εξομολογείται. "Έφυγα για να βρω την υγειά μου, φυσικά μπορεί να βρήκαν την υγειά τους και αυτοί χωρίς εμενα ανάμεσά τους".
Ο Π. Τατσόπουλος δεν έγινε ποτέ μέλος στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά περιέγραψε πολύ καλά την εμπειρία που έζησε στο βιβλίο του "Ήμουν και εγώ εκεί".
Ο κ. Τατσόπουλος είναι αφοπλιστικά ειλικρινής και
αυτό είναι μια πρόκληση όταν συζητάς μαζί του γιατί απαντήσεις θα πάρεις και θα είναι και καλές.
- Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Τσίπρας κέρδισε την εξουσία μετά από γκάφες του Κουβέλη; Τον Φεβρουάριο του 2012 οι δημοσκοπήσεις έδιναν 16% στην ΔΗΜΑΡ και 3,5% στον ΣΥΡΙΖΑ. Το συστημικό ΠΑΣΟΚ είχε αποφασίσει να μετακινηθεί στη ΔΗΜΑΡ. Βγαίνει ο Κουβέλης και λέει: "Δεν θα δεχθώ κανέναν από το παλιό". Έτσι τρεις εβδομάδες μετά ο Τσίπρας κοιμάται με 3,5% και χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε ξυπνά το πρωί με 16%.
- Είναι ακριβώς έτσι και επαυξάνω: Ο Κουβέλης είπε επίσης ότι θα εφαρμόσει το υπογεγραμμένο μνημόνιο οπότε έστειλε κι άλλους στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως τότε, δεν πήγε μόνο το βαθύ ΠΑΣΟΚ σαν πρόσωπα. Πήγε και η νοοτροπία, αυτή ακριβώς που εφαρμόζουν σήμερα, άλλα να λες και άλλα να κάνεις, εν γνώσει σου. 
Εκείνη ακιβώς την περίοδο φάνταζε πιο λογικό να πάω στη ΔΗΜΑΡ που θεωρητικά μου ταίριαζε. Προτίμησα να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ του 3,5% ακριβώς για να αποφύγω το βαθύ ΠΑΣΟΚ αλλά τελικά δεν το απέφυγα.
- Γιατί οι πολιτικοί ψεύδονται συνεχώς, κρύβουν την αλήθεια, στρατεύονται στα κομματικά ψεύδη, δεν έχουν την ικανότητα μιλώντας με ειλικρίνια να κερδίσουν τους πολίτες;
- Γιατί σε αντίθεση με μένα  ξέρουν πολύ καλά να προστατεύονται. Μη λέγοντας τίποτε, στρογγυλεύοντας τα πάντα και ψηφίζοντας ότι έρχεται δεν κινδυνευουν να χάσουν το κεκτημένο που είναι: 6.000 ευρώ το μήνα για να μην κάνεις τίποτε απολύτως. Ξέρετε καμία άλλη δουλειά με τέτοιες απολαβές, χωρίς να κάνεις τίποτα;
- Συχνά μου περιγράφουν τον Τσίπρα σαν ένα παιδί "που θα το ήθελε κάθε μάνα για την κόρη της", το γράφω και σε άρθρο μου. Όμως αυτό δεν τον κάνει και  για πρωθυπουργό...
- Δεν κάνει για πρωθυπουργός. Πρώτον δεν έχει την παιδεία. Πρωθυπουργός που δεν ξέρει οικονομικά και εξωτερική πολιτική; Δεύτερον δεν ασχολείται με τα προβλήματα τα αφήνει στην τύχη τους. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο ότι ποτέ στη ζωή του δεν πιέστηκε για κάτι, έτσι έχει μάθε λοιπόν μόνο να μιλά.
- Του περνά όμως; Παίρνει αποφάσεις; Δεν μπορώ να θημηθώ να έχει πάρει σε κάτι μια απόφαση. Μήπως είναι απλά ο μπροστινός μιας παρέας στο Μαξίμου και τελικά αποφασίζουν αυτοί;
- Η παρέα που λες είναι μια ομάδα υπερηλίκων η λεγόμενη "παρέα Μπανιά", που βρέθηκε στην εξουσία από καραμπόλες. Για το αν παίρνει αποφάσεις νομίζω απάντησα. Αποφέυγει να ασχοληθεί με τα προβλήματα.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε προσλήψεις στο Δημόσιο, ετοιμάζει επιδόματα των 1.000 ευρώ για τα Χριστούγεννα, ψεύδεται ότι σταματα η επιτροπεία της χώρας, δεν θα εφαρμόσει τις μειώσεις στις συντάξεις από 1.1.19 και το σημαντικότερο: Ξεκίνησε την λάσπη τύπου Novartis για να διχάσει τους Έλληνες. Θα αποδώσουν όλα αυτά;
- Έχω γράψει και ένα κείμενο για τα "Νεα" για τα "λασπόλουτρα" του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι όλα αυτά τα κάνει αλλά μέχρι στιγμής δεν του βγαίνουν. Θα είναι οδυνηρό να τον ξαναψηφίσουν οι Έλληνες μετά από τόσες καταστροφές, τι να πω;
- Σκεπτόμενος ότι διαδηλώνουν οπαδοί του απατεώνα Σώρρα, πράγματι είναι λογικό να φοβάται κανείς τα χειρότερα. Πώς και η Ελλάδα κατάντησε να βιώνει αυτή την βαριά παρακμή, την υποκουλτούρα; Να είμαστε ανίκανοι ακόμα και να αξιολογήσουμε αυτούς που καταστρέφουν;
- Κάνουμε ότι μπορούμε για να το πετύχουμε. Το 50% των Ελλήνων δεν διαβάζουν ποτέ σε ολόκληρη της ζωή τους ένα βιβλίο. Την ίδια ώρα διαθέτουν πάνω από 4 ώρες κάθε μέρα για να βλέπουν τηλεόραση. Εκεί στην prime ζώνη προβάλλουν  σκουπίδια, δηλαδή ριάλιτι, εκπομπές χαχανητών κ.ο.κ. Με την πάροδο του χρόνου κάθε άνθρωπος εθίζεται στο σκουπίδι και καταντά στο τέλος να το αναζητά σαν κάτι φυσιολογικό. Η βασική αιτία αυτής της διαστροφής είναι ότι φτιάχνουν πρόγραμμα φθηνό χωρίς κόπο. Η καλή τηλεόραση είναι ακριβή και ήταν τέτοια μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 90.
- Το Διαδίκτυο και ο ξερολισμός παίζουν ρόλο;
- Πράγματι ένα στοιχείο της υποκουλτούρας βιώνεται στο διαδίκτυο όπου όλοι τα ξέρουν όλα, οπότε γιατί να διαβάσουν π.χ. βιβλία όπως είπαμε. Νομίζω ότι ισχύει αυτό που λέω συχνά. Ζούμε πλέον ένα διαρκή Ενεστώτα. Πατάνε στον υπολογιστή το ονομα και μια λέξη και βγαίνει μπροστά τους μια γκάφα ή μια παρανόηση λες και έγινε τώρα, όχι πριν 20 χρόνια. Και αυτή σου τη φορτώνουν συνεχώς. Δεν έχουν τι άλλο να θημηθούν.
- Παρουσίασες στην τελευταία το Γκαγκάριν. Τι άλλο ετοιμάζεις; 
- Θα εκδώσω τα άρθρα μου από τα "Νέα" - είναι και πολλά - ενώ ετοιμάζω και ένα μυθιστόρημα με τίτλο: "Η Γυναίκα που λυπάται"
 
* Έντυπη ΜΟΛΟΝΟΤΙ
molonoti.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου