12.6.18

Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν έσφιξαν τα χέρια

Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν  στη Σιγκαπούρη μια ιστορική χειραψία, την πρώτη ανάμεσα σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ κι έναν ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Η εικόνα ήταν επί δεκαετίες αδιανόητη: οι δύο ηγέτες, χαμογελαστοί, χαιρετήθηκαν με φόντο τις σημαίες των χωρών τους πριν βαδίσουν μαζί πάνω στο κόκκινο χαλί, ανταλλάσσοντας μερικές φράσεις.
Ο Τραμπ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα διαμορφώσει μια «εξαίρετη σχέση» με τον Κιμ. «Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση», προέβλεψε ο αμερικανός πρόεδρος.
Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος.
«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.
Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανόν τη σημαντικότερη στιγμή των θητειών αμφοτέρων μέχρι σήμερα.
Οι Τραμπ και Κιμ θα έχουν σε λίγο γεύμα εργασίας με τις αντιπροσωπείες τους. Ο Τραμπ σχεδιάζει να κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας, πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον στις 20:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας).
Ο Τραμπ πρόβαλε τη μεγάλη του αυτοπεποίθηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter την Κυριακή ότι η συνάντηση προσφέρει μια ευκαιρία για ένα «υπέροχο αποτέλεσμα για τη Βόρεια Κορέα και όλο τον κόσμο».
Η συμβολική και ανεξίτηλη εικόνα των δύο ηγετών καθώς ανταλλάσσουν χειραψία, μέχρι πρότινος αδιανόητη, με δεδομένα τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που πυροδότησαν διεθνείς κυρώσεις, σήμανε την έναρξη των συνομιλιών με κρίσιμα διακυβεύματα για την Ασία και τον κόσμο.
Οι δύο άνδρες, προερχόμενοι από πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, με εντελώς διαφορετικό στιλ, με μεγάλη ηλικιακή διαφορά--τους χωρίζουν πάνω από 30 χρόνια--θα αποπειραθούν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μόλις μερικούς μήνες αφότου αντάλλασσαν απειλές πολέμου και σκαιές προσωπικές προσβολές.
«Αν εργαστούμε μαζί, θα το λύσουμε», είπε ο Τραμπ στον Κιμ καθώς οι διμερείς συνομιλίες πέρναγαν σε πιο ευρεία σύνθεση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου