10.6.18

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ NEWSMESSINIA - ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ:ΜΕΞΙΚΟ 1970:ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΟΝΤΕΛΟ Νο9


Γράφει: Ο ΑΝΤΩΝΗΣ.Α.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
           Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ - ΠΣΑΤ
 
Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1970 διεξήχθη στο Μεξικό και θεωρείται το πιο θεαματικό στην ιστορία του αθλήματος. Ήταν το πρώτο Μουντιάλ που μεταδόθηκε από την τηλεόραση έγχρωμο, σε όσα κράτη ήταν τότε διαθέσιμο τέτοιο σήμα. Η τηλεοπτική κάλυψη δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τους παίκτες, καθώς λόγω απαίτησης των καναλιών, πολλά ματς έγιναν κάτω από τη μεσημεριάτικη ζέστη, μέσα στο καλοκαίρι. Ήταν επίσης το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο όπου χρησιμοποιήθηκαν κίτρινες και
κόκκινες κάρτες και το πρώτο στο οποίο επιτράπηκε η αντικατάσταση παίκτη.
Πολλοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για την ανάληψη της διοργάνωσης από το Μεξικό, λόγω της αφόρητης ζέστης, του μεγάλου υψομέτρου και του αραιού οξυγόνου. Παρόλα αυτά, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού αναδείχθηκε ως το πιο θεαματικό και χορταστικό στην ιστορία του θεσμού.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΓΙΑ 1…ΠΟΝΤΟ!!! 

Η Ελλάδα πλησίασε όσο ποτέ μέχρι τότε την υπόθεση συμμετοχής σε τελική φάση παγκοσμίου Κυπέλλου.
Δεν πήγε στο Μέξικο στη κυριολεξία για 1 πόντο παίζοντας σε όμιλο με αντιπάλους την Πορτογαλία, την Ρουμανία και την Ελβετία. Και αν οι διαξιφισμοί μεταξύ του αείμνηστου προπονητή της Εθνικής ομάδας Νταν Γεωργιάδη ξεθύμαναν με την αποπομπή του Μίμη Δομάζου στην Κεντρική Αμερική έγινε πραγματικός πόλεμος άναμεσα στις δικτατορίες Ονδουρας και Ελ Σαλβαδόρ. Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου των 100 ωρών που έμεινε στην Ιστορία. Στο πρώτο ματς η Ονδούρα κέρδισε 1-0 στις καθυστερήσεις. Μια 18χρονη δεν άντεξε την ήττα και αυτοκτόνησε. Οι συμπατριώτες της από το Ελ Σαλβαδόρ ορκίστηκαν εκδίκηση. Στον επαναληπτικό που θα έκρινε και το εισιτήριο για το Μουντιάλ το Ελ Σαλβαδόρ κέρδισε 3-0 για να προκύψει ο αγώνας μπαράζ στις 27 Ιουνίου 1969.  Η FIFA αποφάσισε να γίνει νέος αγώνας μπαράζ στο ουδέτερο Μεξικό. Το Ελ Σαλβαδόρ νίκησε με 3-2.
Οι διαταραγμένες σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες  με καθημερινές βιαιότητες προκάλεσαν τον βομβαρδισμό της πόλης Τεγκουσιγκάλπα της Ονδούρα που είχε διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας στις 16 Ιουλίου. Ακολούθησαν χερσαίες μάχες  με 6.000 νεκρούς και 100.000 αστέγους. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970 συμμετείχαν 75 εθνικές ομάδες και διαγωνίστηκαν για τις 16 θέσεις που δόθηκαν για την τελική φάση των Μουντιάλ. Οι 2 από τις 16 θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Αγγλία και το Μεξικό ως διοργανώτρια χώρα. Για πρώτη φορά στην διοργάνωση συμμετείχαν το Μαρόκο το Ισραήλ και το Ελ Σαλβαδόρ.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με τη συνάντηση Μεξικού - Σοβιετικής Ένωσης 0-0, που διεξήχθη στις 31 Μαΐου 1970 στο μεγαλόπρεπο στάδιο Αζτέκα στην Πόλη του Μεξικού. Στο ίδιο γήπεδο έπεσε η αυλαία του Μουντιάλ στις 21 Ιουνίου με τον μεγάλο τελικό Βραζιλίας - Ιταλίας 4-1. Το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ήταν το πρώτο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στη χώρα μας από την Κρατική Τηλεόραση. Κύριο χαρακτηριστικό του, η επιστροφή του τεχνικού και φανταιζί ποδοσφαίρου, που τόσο έλειψε στα Μουντιάλ της Χιλής και της Αγγλίας, όπου κυριάρχησε η δύναμη. Από την πλειονότητα των ειδικών θεωρείται ως το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών, ενώ η Βραζιλία των Πελέ, Τοστάο, Ζαϊρζίνιο και Ριβελίνο, η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
Στην τελική φάση του Μουντιάλ συμμετείχαν 16 ομάδες: 9 από την Ευρώπη, 5 από την Κεντρική και Νότια Αμερική, το Μαρόκο, που εκπροσώπησε την Αφρική και το Ισραήλ από τη ζώνη Ασίας / Ωκεανίας. Χωρίστηκαν σε 4 ομίλους των τεσσάρων ομάδων έκαστος. Δύο ομάδες θα περνούσαν από κάθε όμιλο στον προημιτελικό γύρο. Από εκεί και ως τον τελικό, οι αγώνες θα ήσαν νοκ-άουτ.
Από τον 1ο Όμιλο προκρίθηκαν η Σοβιετική Ένωση και το Μεξικό, από τον 2ο η Ιταλία και η Ουρουγουάη και από το 4ο η Δυτική Γερμανία και το Περού. Ο 3ος Όμιλος με τη συμμετοχή της Βραζιλίας και της κατόχου του τίτλου Αγγλίας, οι οποίες πήραν τελικά την πρόκριση, προσέφερε τις πρώτες αξιομνημόνευτες στιγμές του Μουντιάλ. Στον αγώνα Βραζιλίας - Τσεχοσλοβακίας 4-1 το σουτ του Πελέ κάτω από την σέντρα που έφυγε ελάχιστα έξω από την εστία του Βίκτορ, που θα μπορούσε να ήταν το γκολ του αιώνα, αν έμπαινε. Ο σπουδαίος βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής είχε συμμετοχή και στην απόκρουση του αιώνα από τον άγγλο τερματοφύλακα Γκόρντον Μπανκς σε εξ επαφής κεφαλιά του στον αγώνα Αγγλίας - Βραζιλίας 0-1.Στο προημιτελικό γύρο, η Ουρουγουάη νίκησε 1-0 τη Σοβιετική Ένωση, η Βραζιλία συνέχισε τις σπουδαίες εμφανίσεις της με νίκη 4-2 επί του Περού, ενώ η Ιταλία συνέτριψε 4-1 το Μεξικό. Στο πιο σπουδαίο παιγνίδι των προημιτελικών, η Γερμανία των Μπεκενμπάουερ και Μίλερ νίκησε 3-2 και απέκλεισε την κάτοχο του τίτλου Αγγλία, παίρνοντας τη ρεβάνς για την ήττα της στον τελικό του 1966.
Στα ημιτελικά, η Βραζιλία νίκησε 3-1 την Ουρουγουάη με την απίθανη προσποίηση του Πελέ επί του τερματοφύλακα Μαζούρκεβιτς που όμως δεν κατέληξε σε γκολ. 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ
Καλοκαίρι του 1970 , ώρα 4 το μεσημέρι και στην Πόλη του Μεξικού, στα 2200 μέτρα υψόμετρο, η ζέστη και η υγρασία κάνουν την ατμόσφαιρα αφόρητη. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, στο Αζτέκα βρίσκονται περισσότεροι από 102.000 θεατές, έτοιμοι να παρακολουθήσουν έναν σπουδαίο ημιτελικό. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η Δυτική Γερμανία, που έκανε εύκολα το 3/3 στον όμιλο, έχει την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης ως τώρα και προέρχεται από μια δύσκολη και σπουδαία πρόκριση απέναντι στην κάτοχο του τροπαίου, Αγγλία. Μια πρόκριση που όμως της έχει στοιχίσει σε δυνάμεις, αφού για να νικηθούν οι Άγγλοι χρειάστηκε υπερπροσπάθεια (οι Γερμανοί ήταν πίσω στο σκορ με 2-0 ως το 68′) και παράταση.
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι Ιταλοί που έχουν φτάσει στα νοκ άουτ με τον πιο γνήσιο ιταλικό τρόπο που υπάρχει: Τρία παιχνίδια, ένα γκολ υπέρ, κανένα γκολ κατά! Η μόνη ομάδα με χειρότερη επίθεση στη φάση των ομίλων ήταν το αδύναμο Ελ Σαλβαδόρ. Κάπως έτσι, όταν στα προημιτελικά βρέθηκαν απέναντι στους φιλόδοξους διοργανωτές αρκετοί επικριτές της ομάδας πίσω στην πατρίδα ετοίμαζαν τα… ζαρζαβατικά για την επικείμενη επιστροφή. Αποτέλεσμα; Ιταλία-Μεξικό 4-1. Κανόνας: Ποτέ δεν υποτιμάς τους Ιταλούς.
Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι είναι πιο ξεκούραστη (οι Γερμανοί ταλαιπωρήθηκαν και με τις μετακινήσεις μεταξύ προημιτελικών και ημιτελικών) η Ιταλία μπαίνει στο ματς πιο δυνατά και ανοίγει το σκορ μόλις στο 8′, με ωραίο σουτ του Μπονινσένια. 1-0, ο στόχος επετεύχθη, σφύρα το να πάμε στο ξενοδοχείο να φάμε τη μακαρονάδα μας. Το παιχνίδι όμως έχει πολύ δρόμο ακόμα και η Δυτική Γερμανία ξεκινάει την πίεση της. Οι Ιταλοί που έχουν σπουδάσει το θέμα άμυνα δεν πτοούνται. Ο χρόνος κυλάει, ευκαιρίες χάνονται αλλά η εστία του Αλμπερτόσι δεν παραβιάζεται.
Έχουμε φτάσει πλέον στις καθυστερήσεις, η μπάλα εξακολουθεί να μη μπαίνει και η Ιταλία είναι αγκαλιά με μια μεγάλη πρόκριση. Τίποτα όμως δεν τελειώνει αν δεν βγει να τραγουδήσει η χοντρή – δεν είναι καθόλου τυχαίο που το συγκεκριμένο απόφθεγμα έχει Γερμανικές ρίζες. Στην τελευταία φάση του αγώνα, γίνεται μια σέντρα από τα αριστερά και, παραδόξως, στην καρδιά της περιοχής ένας Γερμανός βρίσκεται ολομόναχος. Είναι ο αριστερός μπακ, Καρλ-Χάιντζ Σνέλινγκερ. “Απ’όλους τους παίκτες είναι ο Σνέλινγκερ” τσιρίζει στο μικρόφωνο ο Γερμανός σπίκερ, υπενθυμίζοντας σε όλους την ειρωνεία: Ο φιλότιμος Σνέλινγκερ, με το ταιριαστό παρατσούκλι “Volkswagen”, αγωνιζόταν τα προηγούμενα 7 χρόνια στο ιταλικό πρωτάθλημα. Αυτό ήταν το πρώτο και το τελευταίο γκολ που έβαλε στην καριέρα του με τη φανέλα της Δυτικής Γερμανίας.
Το ματς πάει στην παράταση και πριν προλάβουν θεατές και τηλεθεατές να ηρεμήσουν από την ένταση της τελευταίας φάσης, ξεκινάει το πραγματικό σόου: Οι Γερμανοί παίρνουν το προβάδισμα με τον Γκέρντ Μύλερ στο 94′. Οι Ιταλοί ισοφαρίζουν γρήγορα στο 98′ και έξι λεπτά μετά μπαίνουν αυτοί ξανά μπροστά στο σκορ με τον Ρίβα. Οι Γερμανοί, παραμένοντας πάντα Γερμανοί, δεν τα παρατάνε ούτε τώρα και στο 110′ ο Μύλερ ισοφαρίζει ξανά. Και ενώ όλοι πλέον πιστεύουν ότι είναι γραφτό να μην κερδίσει κανείς, ο Τζιάνι Ριβέρα κάνει στο 111′ το 4-3.
Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΕΛΕ-ΙΤΑΛΙΑ 4-1
Η Εθνική ομάδα της Βραζιλίας του 1970, θεωρείται η σπουδαιότερη τόσο σε εθνικό όσο και συλλογικό επίπεδο.
Το 1958 και 1962 είχε φτάσει στην κορυφή. Το 1966 όμως στα γήπεδα της Αγγλίας απέτυχε παταγωδώς .Γεγονός που αφύπνισε τους βραζιλιάνους και έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ίσως η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.
 Με ποδοσφαιριστές, όπως Πελέ, Κάρλος Αλμπέρτο Τόρες, Τόσταο, Γκέρσον, Ριβελίνο και Ζαιρζίνιο, η ομάδα του Μάριο Ζάγκαλο φάνταζε (και ήταν) ανίκητη.
Στις 21 Ιουνίου στο στάδιο «Ατζέκα» βρισκόντουσαν 107.412 θεατές.
Οι βραζιλιάνοι διψασμένοι εξαρχής αναζητούσαν τρόπους για να φτάσουν στα Ιταλικά καρέ. Μόλις στο 18΄ ο Ριβελίνο με υπερένταση βγάζει σέντρα στο δεύτερο δοκάρι των Ιταλών. Ο Πελέ έφυγε σηκώθηκε στους ουρανούς και έπιασε δυνατή κεφαλιά στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Αλμπερτόζι Ο μεγάλος Ρομπέρτο Μπνισένια στο 37΄εκμεταλέυτηκε την αντίδραση της ομάδας του και την αδυναμία της βραζιλιάνικης άμυνας ισοφαρίζοντας σε 1-1.Ειχε κλέψει την μπάλα μεταξύ σέντρας και μεγάλης περιοχής και με πλασέ έβαλε τους Ιταλούς εκ νέου στο παιχνίδι.
Στο δεύτερο ημίχρονο Οι Ιταλοί πίστεψαν ότι απέναντι σε εκείνη την Βραζιλία θα κρατούσαν την Ισοπαλία για πολύ ώρα .Οπισθοχώρησαν και έδωσαν την ευκαιρία στους βραζιλιάνους να ανασυνταχτούν και να πατήσουν εκ νέου περιοχή. Ήταν η στιγμή που ο Ζέρσον με βολίδα  στο 66’ έκανε το 2-1.Στο 71΄ο ΖαΙρζίνιο όπως και ο Κάρλος Αλμπέρτο στο 86΄ειχαν πάρει πάσα από τον εκπληκτικό Πελέ που έδινε την ευκαιρία στους άλλους να εκτελούν όταν αυτός δημιουργούσε.
ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ Ο ΓΚΕΡΤ ΜΙΛΛΕΡ.
Πέτυχε 10 γκολ σε 6 ματς και αλλά 4 γκολ στο επόμενο Μουντιάλ που έγινε στην Πατρίδα του την Γερμανία. Είναι ο δεύτερος σκόρερ στην Ιστορία των Μουντιάλ με 14 γκολ. Γεννημένος στο Νέρντλιγκεν είναι ο μεγαλύτερος σκόρερ στην Ιστορία πετυχαίνονται 365 γκολ με την Μπάγιερν Μονάχου και και 68 γκολ με την Δυτική Γερμανία σε 62 αγώνες!!!
Η ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
1)Μαζούρκεβιτς(Ουρουγουάη)Κάρλος Αλμπέρτο(Βραζιλία)Φακέτι(Ιταλία)Μπεκενμπάουερ(Δ.Γερμανία)Πιάτσα(Βραζιλία)Ζέρσον (Βραζιλία)Πελέ(Βραζιλία)Μπονισένια (Ιταλία)Ριβελίνο(Βραζιλία)Ζαϊρζίνιο(Βραζιλία)Μίλλερ(Δ.Γερμανία)
ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
-Στο Μουντιάλ του Μέξικο σημειώθηκαν 95 γκολ ,τα  5 με πέναλτι και 1 αυτογκόλ.
-Ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο έγινε ο πρώτος που κατέκτησε το κύπελλο ως παίκτης 1958-1961 και ως προπονητής το 1970.
  Πελέ και ο Γερμανός Ουβε Ζέλερ σκόραραν σε τέσσερις συνεχόμενες διοργανώσεις ρεκόρ ακατάριπτο μεχρι σήμερα.
-Την παραμονή του αγώνα Βραζιλία-Αγγλία 1-0 Μεξικάνοι και βραζιλιάνοι οπαδοί δεν άφησαν τους Άγγλους παίκτες να κοιμηθούν!!!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου