13.7.18

Συνάντηση για το «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας»

Συνάντηση για τη Δράση με τίτλο: «Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας», που αποτελεί πρόταση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην οποία συμπράττει ο Δήμος Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, σήμερα Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018. 
Στη συνάντηση μετείχαν ο Δήμαρχος και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Καλαμάτας, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς, εκπρόσωπος της εταιρείας View Master Films κ.ά.
Μέσω της Δράσης αυτής, που έχει ήδη ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προβλέπεται να δημιουργηθούν:
• διαδραστική τράπεζα πληροφοριών, που θα εγκατασταθεί στο ιστορικό Δημαρχείο, για την προβολή με ψηφιακό τρόπο των γεγονότων της Επανάστασης του 1821
• animated documentary για την εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν στην Απελευθέρωση της πόλης και των σημαντικών στιγμών στη συνέχεια και μέχρι τη ναυμαχία του Ναβαρίνου
• νέες πολιτιστικές δράσεις,
καθώς και να αναδιοργανωθεί η εκδήλωση που πραγματοποιείται την 23η Μαρτίου κάθε χρονιά, για την έναρξη της Επανάστασης και την Απελευθέρωση της Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος, αφού τόνισε την ανάγκη ομοθυμίας, επεσήμανε ότι ο Δήμος Καλαμάτας, άμεσα, θα γνωστοποιήσει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τη σύνθεση ομάδας επιστημόνων με διδακτορικό και καλλιτεχνών εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την πόλη, με καθοριστικό λόγο στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση του εγχειρήματος. Επίσης, ο Δήμος Καλαμάτας θα διαθέσει τους χώρους που απαιτούνται στο ιστορικό Δημαρχείο και θα καλύψει τη δαπάνη μετασκευής τους. Για την ταινία τύπου animated documentary, ο Π. Νίκας επεσήμανε την ανάγκη να είναι λελογισμένος ο μύθος της, ώστε να μη «σκεπάσει», αλλά να αναδείξει την ιστορική πραγματικότητα. Επίσης, ο Δήμαρχος τόνισε ότι επ' ουδενί δεν πρέπει τα χρήματα αυτά να διατεθούν από το Πανεπιστήμιο κυρίως για μισθοδοσία, αλλά να διατεθούν κυρίως για υποδομές, ψηφιακές ή υλικές, βιβλιοθήκες κ.λπ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου