14.7.18

Απούλητα τα ελληνικά αμνοερίφια - Τρώμε παϊδάκι.... Νέας Ζηλανδίας

Μετά τις καταγγελίες για τις παράνομες εισαγωγές του αιγοπρόβειου γάλατος από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε... φορολογικούς παραδείσους, έρχεται και ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και κάνει γνωστό ότι προώθησε στον εισαγγελέα το φάκελο με σφαγείο της Θεσσαλίας που ελληνοποιούσε ρουμάνικα αρνιά.

Την ίδια ώρα, Μεσσήνιοι κτηνοτρόφοι (όσοι έχουν απομείνει ακόμα ) αδυνατούν  να πουλήσουν  αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, που ειδικά την περίοδο αυτή βρίσκονται στα αζήτητα, και όσα προϊόντα βρίσκουν αγοραστές πουλιούνται σε τιμές πείνας!
 
Συγκεκριμένα, στον εισαγγελέα έστειλε χθες φάκελο με σφαγείο της Θεσσαλίας που ελληνοποιούσε ρουμάνικα αρνιά - 734 τον αριθμό - ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”.
Την υπόθεση είχε ανακαλύψει σε έλεγχο που πραγματοποίησε στις 7 Μαΐου 2018. Ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του δεν κατονομάζει την επιχείρηση ή τον ιδιοκτήτη της, όπως το ίδιο κάνει και στις κυρώσεις που επέβαλε, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους, σε δεκάδες επιχειρήσεις.
«Είναι ντροπή για την κτηνοτροφία μας»
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αλέκος Στεφανάκης , σχολιάζοντας τις παρανομίες τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα όσο και στο κρέας. Μάλιστα, να υπενθυμίσουμε ότι, μετά τις σχετικές καταγγελίες του περιφερειάρχη Ηπείρου, οι συνάδελφοι του κ. Στεφανάκη από την ίδια Περιφέρεια “χόντρυναν” ακόμα περισσότερο “το παιχνίδι”, κάνοντας λόγο, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ακόμα και για εισαγωγές ζωονόσων!
Χθες, λοιπόν, ο κ. Στεφανάκης ξεκαθάρισε ότι στο γάλα η υπόθεση έχει πολλές και μεγάλες προεκτάσεις, αφού έχει να κάνει τόσο με ελληνοποίηση του γάλακτος όσο και με παρανομίες σε βάρος γαλακτομικών προϊόντων ΠΟΠ, που υποτίθεται ότι φτιάχνονται αποκλειστικά και μόνο με γάλα ντόπιας παραγωγής!
«Το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις: Η πρώτη είναι η παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι η φέτα. Στην Κρήτη είναι η γραβιέρα. Η νομοθεσία απαιτεί ρητά το γάλα να είναι ντόπιο, από παραδοσιακά εκτρεφόμενα ζώα, για να αποτυπώνονται στο ΠΟΠ τυρί τα χαρακτηριστικά του τόπου από τον οποίο παράγεται. Άρα, θα έπρεπε ο κρατικός μηχανισμός τις βιομηχανίες εκείνες που εισάγουν γάλα και το χρησιμοποιούν για την παραγωγή της φέτας να τις διασύρει και να το πάει μέχρι το τέρμα», καταγγέλλει ο Αλέκος Στεφανάκης. «Διότι μέσα από τέτοιες παρανομίες διακυβεύεται η φέτα».
Και η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι «σε αυτό τον τόπο έχει καταργηθεί ο ορθολογισμός. Σήμερα που τα δανεικά έχουν τελειώσει και ό,τι δανεικά χρεώνουν τις επόμενες γενιές είναι για να εξοφληθούν αυτά που εμείς καταναλώσαμε και δημιουργήσαμε και τα χρέη, τα χρήματα πλέον που κυκλοφορούν στον τόπο είναι αυτά που προέρχονται από την πραγματική οικονομία. Δηλαδή από τον τουρισμό και από τον πρωτογενή τομέα, μαζί με τις επιδοτήσεις οι οποίες έρχονται εξαιτίας του...».
Παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και... τα δικά μας απούλητα
Στο σημείο αυτό, ο γνωστός κτηνίατρος λέει ότι όταν φέρνουμε τα αρνιά από τη Ρουμανία και δεν μπορούν να πουλήσουν οι δικοί μας κτηνοτρόφοι, ή όταν συμβαίνουν ανάλογες καταστάσεις και στο γάλα, τότε τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό και δε μένουν στον τόπο μας. Ο κ. Στεφανάκης αναφέρει ότι σήμερα οι καταναλωτές έχουν αφεθεί στο έλεος της τηλεοπτικής διαφήμισης και έχουν εγκαταλείψει τη διατροφή με ντόπια προϊόντα. Και την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία δεν προωθούν τα δικά μας προϊόντα, αλλά στηρίζονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τα ξένα.
«Σήμερα που μιλάμε, το παϊδάκι το κατεψυγμένο της Νέας Ζηλανδίας είναι στα 10 ευρώ το κιλό στα ξενοδοχεία. Και τα αρνιά μας είναι απούλητα, γιατί δεν υπάρχει το σύστημα να πάει να χτυπήσει τις πόρτες των ξενοδοχείων για να πουλήσει το αρνί.
Όπως δεν υπάρχει το σύστημα που θα πάει να χτυπήσει τις πόρτες των ξενοδοχείων για να πουλήσουμε τα τυριά μας», λέει ο κ. Στεφανάκης.
Για τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” τονίζει ότι πληρώνεται από τους παραγωγούς και πρέπει να τον αφήσουν άπαντες να κάνει σωστά τη δουλειά του, σε μια χώρα με αποδεκατισμένες τις υπηρεσίες. Όσο για τις εισαγωγές των ζωονόσων, ο ίδιος λέει ότι «στην Ε.Ε. υπάρχουν προγράμματα ελέγχου. Όταν όμως γίνονται εισαγωγές από χώρες που δεν κάνουν τέτοιους ελέγχους, τότε έχουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...».
Βεβαίωση δεκάδων προστίμων
Ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” βεβαίωσε, επίσης, πρόστιμα προς είσπραξη από τις ΔΟΥ για 19 επιχειρήσεις, λόγω καθυστέρησης ή μη υποβολής της “Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Γάλακτος” για το έτος 2016. Επέβαλε επίσης πρόστιμα σε 41 επιχειρήσεις, λόγω καθυστέρησης ή μη υποβολής της “Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Γάλακτος” για μέρος ή όλο το έτος 2017.
Ακόμη προέβη σε εισήγηση προς το ΥΠΑΑΤ για πρόστιμο σε 24 επιχειρήσεις, λόγω μη δήλωσης στοιχείων εισκομίσεων γάλακτος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017.
Αναλυτικότερα, η διοίκηση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” ανακοίνωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, κατά τη συνεδρίασή του στις 12 Ιουλίου, ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα:
* Την αποστολή στον αρμόδιο εισαγγελέα, για τις νόμιμες ενέργειες αναφοράς και έκθεσης ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε στις 7/5/2018 από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών-ελεγκτών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Β. Ελλάδος, σε εταιρεία “Σφαγείο-Εμπορία Κρέατος”, που εδρεύει στη Θεσσαλία, και φέρεται ότι την περίοδο από 14/3/2018 έως 7/5/2018 διέθεσε στην αγορά 734 αρνιά προέλευσης Ρουμανίας ως “ελληνικά”.
* Τη βεβαίωση προστίμων προς είσπραξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), που έχουν επιβληθεί σε 19 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες καθυστέρησαν ή δεν υπέβαλαν τη “Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος” για το έτος 2016, και τα οποία πρόστιμα έχουν καταστεί οριστικά.
* Την επιβολή προστίμου σε 41 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου τη “Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος” για μέρος ή όλο το έτος 2017.
* Την εισήγηση και αποστολή πίνακα 24 επιχειρήσεων αγοραστών γάλακτος στη Δ/νση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ 2038/133890/2.12.2015 (ΦΕΚ 2711 Β). Οι επιχειρήσεις αυτές δε δήλωσαν, ως όφειλαν, στοιχεία εισκομίσεων αγελαδινού, πρόβειου ή/και γίδινου γάλακτος κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017».


πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου