12.7.18

ΒΙΝΤΕΟ - «Βόμβα» Χαν ότι θα υπάρξει αλλαγή συνόρων μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

 Aς σημειωθεί ότι ο Γιοχάνες Χαν ήταν παρών στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων» της Ελλάδας με την Αλβανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.
Η δήλωση του επιτρόπου έγινε σε think tank στο Chatam House του Λονδίνου, παρουσία και του υπουργού εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Ο Γιοχάνες Χαν σε αποστροφή του λόγου του μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια ανάλογες με αυτή των Πρεσπών αναφέρθηκε σε αλλαγή των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας.
«Νομίζω την είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, επίσης αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες.

Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη».
Εννοούσε την ΑΟΖ, δηλώνει  η Κομισιόν
Διευκρινίσεις έσπευσε να δώσει η Κομισιόν για τις δηλώσεις του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, ο οποίος μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας». Η Κομισιόν «ερμηνεύει» τον Επίτροπο, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε αναδιάρθρωση συνόρων.
«Ο Επίτροπος Χαν σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε “αναδιάρθρωση συνόρων”», δήλωσε πηγή της Κομισιόν. «Υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, ο Επίτροπος έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο σε μια βάση αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας και από τις δύο χώρες».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αυστριακός Επίτροπος Γιοχάνες Χαν κάνει… άνω-κάτω Αθήνα και Βρυξέλλες με τις δηλώσεις του. Παλαιότερα είχε μιλήσει για «τσαμικό ζήτημα» στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αποδίδοντας τελικά το λάθος στη… μετάφραση και τους συνεργάτες του. Πιο πρόσφατα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις νέες χώρες που αποκτούν ευρωπαϊκή προοπτική, ο Επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα υπάρξει μια λύση αναφορικά με τη διένεξη Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό». Ήταν μόλις Απρίλιος…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου