19.12.18

Στον «πάγο» έως το 2022 παλιές και νέες συντάξεις

Μπορεί οι παλαιές συντάξεις να απέφυγαν το «μαχαίρι» έως 18% από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θα μείνουν «παγωμένες» μέχρι το 2022.
Ειδικότερα, μέχρι την 1-1-2022 παλιές και νέες συντάξεις δεν πρόκειται να αναπροσαρμοστούν με ονομαστικές αυξήσεις. Από το 2022 προβλέπεται να ξεκινήσουν οι ετήσιες αυξήσεις των νέων συντάξεων με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή.
Ωστόσο, χιλιάδες συνταξιούχοι που εμφάνισαν μεγάλες προσωπικές διαφορές είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να συμψηφίσουν το επιπλέον ποσό προκειμένου να δουν αυξήσεις. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα υποστούν επιπλέον απώλειες λόγω του πληθωρισμού. Εκτιμάται ότι αν ο πληθωρισμός τρέχει τα επόμενα τρία χρόνια με 2% ετησίως, τότε η απώλεια της αγοραστικής δύναμης στο τέλος της τριετίας θα είναι 5,5%
Πάντως η κυβέρνηση παγώνει τις περικοπές για το 2019 αλλά επανυπολογίζει όλες τις παλαιές συντάξεις ενώ παράλληλα γνωστοποιεί σε όλους τους συνταξιούχους το ύψος της προσωπικής διαφοράς.
Οι παλαιοί συνταξιούχοι (συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον Μάιο του 2016) θα διαπιστώσουν ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα (η πληρωμή θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου) θα είναι διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν δεδομένου ότι θα προστεθεί η προσωπική διαφορά του νόμου Κατρούγκαλου.
Σε 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, η προσωπική διαφορά θα είναι θετική, δηλαδή τους βγαίνει ότι παίρνουν παραπάνω από τη σύνταξη που επανυπολογίστηκε, την οποία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χωρίς να μειωθεί.
Σε περίπου 600.000 συνταξιούχους – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – οι προσωπικές διαφορές είναι αρνητικές, και θα πρέπει να πάρουν την αύξηση της διαφοράς αυτής σε πέντε ετήσιες δόσεις, από το 2019 ως και το 2023.


cnn.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου