20.12.18

Ποια είναι η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας και γιατί

Η αναζήτηση για την τέλεια ώρα, για την ώρα που το μυαλό είναι πιο καθαρό και μπορεί να λειτουργήσει απερίσπαστο είναι η… 4η πρωινή, μία ώρα που η πλειονότητα εξ ημών έχει ίσως συνδυάσει με παραγωγικότατο… βαθύ ύπνο αλλά όχι με δουλειά.
Βεβαίως υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως αγρότες, αρτοποιοί, οδηγοί ταξί, δημοσιογράφοι πρωινών εκπομπών, διανομείς, πιλότοι και ιπτάμενοι φροντιστές που τους είναι πολύ σύνηθες να είναι στο πόδι την ώρα που η υπόλοιπη φύση ησυχάζει.
Όμως εκτός από εκείνους που λόγω εργασιακών υποχρεώσεων πρέπει να αφήνουν το κρεβάτι τους πολύ πριν χαράξει ο ήλιος, υπάρχουν και εκείνοι που το κάνουν από απολύτως συνειδητή επιλογή! Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις που οι υπόλοποι δεν συνηθίζουμε να συνδυάζουμε με τόσο πρωινό ξύπνημα.
Σίγουρα κανείς δεν έχει υποχρεώσει τον επικεφαλής της Apple Tim Cook να ξυπνάει στις 3:45 κάθε πρωί, το έχει επιλέξει διότι εκείνη την ώρα της ημέρας έχει -κυριολεκτικά- την ησυχία του. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η διευθύνουσα σύμβουλος της Ellevest Sallie Krawcheck η οποία μάλιστα έχει δηλώσει πως σε καμία άλλη στιγμή του 24ωρου δεν αισθάνεται τόσο παραγωγική όσο στις 4 το πρωί.
Λίγο αργότερα, στις 4:15 ξεκινάει την ημέρα του ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Virgine America David Cush. Η Michelle Gass, πρώην πρόεδρος της Starbucks για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, σηκώνεται στις 4:30 και πριν από οτιδήποτε άλλο κάνει λίγο τζόκινγκ. Το αξημέρωτο ξύπνημα όλων αυτών δεν είναι απαραιτήτως ένδειξη εργασιομανίας.
Αυτό που υποστηρίζουν και επιστήμονες που έχουν μελετήσει το θέμα είναι ότι στις 4 ή στις 4:30 το πρωί η παραγωγικότητα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα επειδή εκείνη την ώρα της ημέρας δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να σας αποσπάσει την προσοχή. Η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ περιορισμένη, άρα και ο θόρυβος της πόλης είναι σε χαμηλά επίπεδα, κανένας δεν πρόκειται να σας πάρει τηλέφωνο (και αν το πράξει δεν θα είναι για καλό), οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν σας θυμίζουν διαρκώς την παρουσία τους με ηχητικά και οπτικά μηνύματα, αφού η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων με τους οποίους είστε συνδεδεμένοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Κατά πάσα πιθανότητα στις 4 το πρωί κανένα σοβαρό και επείγον μήνυμα δεν πρόκειται να φτάσει στο ηλεκτρονικό σας γραμματοκιβώτιο. Άρα εκείνη την ώρα της ημέρας που όλοι γύρω σας κοιμούνται μπορείτε να κάνετε ό,τι πραγματικά θέλετε, φυσικά χωρίς να ξεχνάτε πως είναι ώρα κοινής ησυχίας και ως εκ τούτου δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να τρίψετε εκείνο το τραπέζι.
Το πολύ πρωινό ξύπνημα μπορεί να μοιάζει με θυσία αλλά εξαιτίας της αυξημένης παραγωγικότητας μπορείτε να «απελευθερώσετε» χρόνο στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας για πράγματα που δεν σχετίζονται απαραιτήτως με την εργασία. Θα μπορείτε να έχετε δύο, τρεις ή λίγο περισσότερες ώρες για τα αγαπημένα σας χόμπι, τα κοντινά σας πρόσωπα και, γενικότερα, πράγματα που τόσο θέλετε να κάνετε αλλά -στον κανονικό ρυθμό της ημέρας- δεν προλαβαίνετε. Δεν ακούγεται και τόσο άσχημο τελικά…


economistas.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου