10.12.18

Μέχρι και 25.000 ζωύφια έχει κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο που βάζουμε σπίτι

Είναι το ερώτημα που έρχεται στο μυαλό όλων μας αυτή την εορταστική περίοδο:
Να αγοράσω ένα πραγματικό δέντρο για τα Χριστούγεννα, ή να επιλέξω ένα ψεύτικο;
Ένα φρεσκοκομμένο αειθαλές χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι όμορφο και προσθέτει μια μοναδική οσμή στο σπίτι σας, φέρνοντάς σας λίγο πιο στην χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.
Αλλά όταν φέρνετε στο σπίτι σας ένα ζωντανό δέντρο, “προσκαλείτε” επίσης χιλιάδες μικρά ζωύφια που μπορεί να ζουν ή να βρίσκονται σε κατάσταση “νάρκωσης” μέσα στο δέντρο.
Μέχρι και 25.000 ζωύφια μπορεί να “κρύβονται” στο μέσο χριστουγεννιάτικο δέντρο, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Bergen στη Νορβηγία, η οποία δημοσιεύθηκε στην έγκυρη Science Daily. Αυτά τα παράσιτα περιλαμβάνουν συνήθως αφίδες (aphids), αράχνες, ακάρεα, αδελγίδες (adelgids), σκαθάρια, μύγες και διάφορα άλλα.
“Υπάρχουν πολλά έντομα που κρύβονται σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο”, ανέφερε ο καθηγητής Bjarte Jordal, ο οποίος είναι είναι ειδικός στα έντομα.
“Στην έρευνα για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν βρεθεί μέχρι και 25.000 ζωύφια σε μερικά από τα δέντρα", εξηγεί ο Jordal. "Εάν ταρακουνήσετε το δέντρο πάνω από ένα λευκό πανί πριν το πετάξετε μετά τα Χριστούγεννα, θα ανακαλύψετε αρκετά μικρά έντομα".
Πώς αυτά τα ζωύφια καταλήγουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο;
“Πέφτουν σε χειμερία νάρκη προτού τα δέντρα κοπούν. Κατά κανόνα εκκενώνουν τα υγρά από το σώμα τους και δημιουργούν ένα ψυχρό υγρό και είναι εντελώς αδρανή, αλλά 'ξυπνούν' όταν το δέντρο μπαίνει στη ζέστη του σαλονιού σας. Το όλο θέμα είναι αυτό το ερέθισμα της ζέστης. Όταν αισθάνονται τη θερμότητα και ξυπνούν από το φως, πιστεύουν ότι η ήρθε άνοιξη και ξεκινούν την διαδικασία 'επανόδου' στην στην ζωή”.
Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να περιφέρονται στο σαλόνι;
"Όχι, πιστεύω ότι μένουν στο δέντρο, τόσο το χριστουγεννιάτικο δέντρο όσο και το ίδιο το σπίτι θα είναι πολύ ξηρό. Επίσης, τα περισσότερα έντομα δεν ζουν από το δέντρο παρά μόνο μένουν σε αυτό. Καθώς δεν μπορούν να τραφούν από τα περισσότερα από τα άλλα φυτά που υπάρχουν σε ένα σπίτι, τα ζωύφια αφυδατώνονται γρήγορα και πεθαίνουν. Αυτά τα έντομα δεν είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους, ή για τα έπιπλα και αν κάποιος ανησυχεί για αλλεργικές αντιδράσεις, δεν νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος. Θα πρέπει να υπάρχει υπερβολικά μεγάλος αριθμό ακάρεων σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, ώστε οι κάτοικοι του σπιτιού να κινδυνεύσουν με σοβαρές αλλεργίες από αυτό”.
Υπάρχει σταθερός αριθμός εντόμων σε κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο;
"Αυτό ποικίλλει πολύ. Είναι επί της ουσίας κάτι συμπτωματικό και εξαρτάται αρκετά και από το είδος του δέντρου. Τα άγρια δέντρα περιέχουν σαφώς περισσότερα ζωύφια από τα έλατα και άλλα δέντρα που έχουν φυτευτεί και αναπτυχθεί οργανωμένα γι' αυτόν τον σκοπό”.
Μπορεί κανείς να δει αυτά τα ζωύφια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο;
"Όχι, καταφέρνουν να κρύβονται καλά, αν και σίγουρα θα δείτε κάποια μικρή αράχνη, αν είστε παρατηρητικοί. Για να δείτε καλύτερα τι γίνεται, θα πρέπει να απλώσετε ένα καθαρό, λευκό πανί και να τινάξετε δυνατά το δέντρο από πάνω του”.
Τι γίνεται με τα τσιμπούρια; Μπορούν να βρεθούν και αυτά στα χριστουγεννιάτικα δέντρα μας;
"Ναι, μπορεί. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν περίπου τρία καταγεγραμμένες αναφορές κάθε Χριστούγεννα στη Νορβηγία, για τσιμπήματα από τσιμπούρια που βρέθηκαν στα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν στο σπίτι ζει και ένας σκύλος και ξαπλώνει κάτω από το. Έτσι καταφέρνουν τα τσιμπούρια να ανέβουν πάνω του και από εκεί, να βρεθούν και στους ανθρώπους του σπιτιού, που χαϊδεύουν και φροντίζουν το κατοικίδιο. Αλλά οι συνολικές πιθανότητες τσιμπημάτων από τσιμπούρια στον άνθρωπο είναι ελάχιστες. Τα τσιμπούρια είναι συνήθως κατάσταση ύπνου όταν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο εισάγεται στο σπίτι και πεθαίνουν μέχρι να το πετάξετε μετά τα Χριστούγεννα. Έτσι, όπως είπα, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος”.
Αλλά ακόμη και αν υπάρχει φαινομενικά μικρός κίνδυνος, ή ενόχληση από τα ζωύφια, τι πρέπει να ξέρουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των εντόμων στο χριστουγεννιάτικο δέντρο;
"Θα συνιστούσα να αγοράσετε δέντρο που να έχει μεγαλώσει σε κοντινή σας περιοχή, καθώς το ξύλο του είναι πολύ πιθανό να έχει περιορισμένη πανίδα. Αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να 'καθαρίσετε' ή να 'ξεπλύνετε' το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας για να φύγουν τα ζωύφια, καθώς αυτό θα βλάψει το δέντρο. δεν πρέπει να φοβηθείτε. Και πρέπει να λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν πολλά έντομα στα φυτά στις γλάστρες του σπιτιού. Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτά προσελκύουν πολλές μύγες, δηλαδή δεν διαφέρουν από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα”.
Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο που φέρνουν στο σπίτι τους είναι γεμάτο από μικρά ζωύφια;
"Πιθανότατα όχι, αυτά τα μικρά έντομα είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Πιστεύω ότι υπάρχει μια τάση στους ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση της φύσης, να ανησυχούν περισσότερο. Αλλά όταν φέρνετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στην άνεση του καθιστικού σας, να ξέρετε ότι το δέντρο φέρνει μέρος της φύσης μαζί του”.
 
 
 iatropedia

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου