8.3.19

Οι βροχές χάλασαν την παραγωγή κι ανέβηκαν οι τιμές

Αύξηση κατά 7,79%, σε σχέση με το 2018, εκτιμάται ότι θα υπάρξει στο κόστος των ειδών που καταναλώνουμε την Καθαρή Δευτέρα και τη  Σαρακοστή.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών των οπωρολαχανικών λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών (βροχές κλπ) που προηγήθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρεται πως:
 το ξερό κρεμμύδι παρουσιάζει αύξηση 98,25%,
η πατάτα 48,61%,
οι τομάτες 20,56 %,
το λάχανο 50%.
Οι κατεψυγμένες γαρίδες παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση της τάξης του 17%. Στο είδος αυτό όμως, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών ανάλογα τα μεγέθη, την προέλευση κλπ και οι καταναλωτές έχουν δυνατότητα φθηνότερης επιλογής.
Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται η τιμή του χαλβά.
Συνοπτικά το μέσο κόστος ενός «καλαθιού» υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται σε 60,40 ευρώ, ενώ η αξία να κυμαίνεται από 31,49 ευρώ (τα απαραίτητα) έως και 107,40 ευρώ (πλούσιο, πλούσιο).
Η έρευνα έγινε από το Παρατηρητήριο Τιμών από 25 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου 2019 και επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. Οι τιμοληψίες διενεργήθηκαν σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές) της Περιφέρειας Αττικής.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου