" Το Καπηλειό " Ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας κάθε Σάββατο βράδυ και μεσημέρι Κυριακής
" Το Καπηλειό " με ένα ξεχωριστό εσωτερικό διάκοσμο, σε μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλη για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση που επιθυμείτε.

26.4.19

Πασχαλινά έθιμα και παραδόσεις της Πελοποννήσου

Νύχτα των αερόστατων
Στον Ν. Αρκαδίας και συγκεκριμένα στο Λεωνίδιο, το βράδυ της Ανάστασης παίρνουν φωτιά οι κολλημάρες και τα αερόστατα ωθούνται προς τον ουρανό. Χιλιάδες πολύχρωμα αερόστατα γεμίζουν τον ουρανό, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα.

Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου
Στον Ν. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, την Κυριακή του Πάσχα οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε ομάδες 15 ατόμων, που πολλοί από αυτούς φορούν παραδοσιακές στολές και με το σύνθημα ανάβουν τις σαϊτες.

Το έθιμο των καβαλάρηδων
Στον Ν. Κορινθίας ανήμερα του Αγ. Γεωργίου ( όταν η γιορτή του αγίου που είναι στις 23 Απριλίου πέφτει πριν το Πάσχα μεταφέρεται την Δευτέρα του Πάσχα) η περιφορά της εικόνας του αγίου συνοδεύεται από καβαλάρηδες του ιππικού. Οι νεαροί έφιπποι κρατούν το λάβαρο της εκκλησίας και την ελληνική σημαία  και ακολουθεί η εικόνα του Αγίου και οι πιστοί.

Το φτιάξιμο του προσκόμιδου
Στον Ν. Αργολίδας, στο Κρανίδι, την Μ. Τετάρτη οι νοικοκυρές πιάνουν προζύμι (με νερό και αλεύρι) και με αυτό την Μ. Πέμπτη φτιάχνουν το προσκόμιδο που το πάνε στην εκκλησία για το Μ. Σάββατο. Κρατούν ένα κομμάτι από το προζύμι και το βάζουν στο σταυρό του Χριστού μαζί με ένα μπουκάλι νερό που όλο το χρόνο το έχουν σαν αγιασμό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου