16.9.19

Επιθέσεις σε διϋλιστήρια στον Περσικό - Εκρηκτική η κατάσταση στις αγορές πετρελαίου

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στις αγορές πετρελαίου μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία. Και κυρίως αναμένεται αύξηση μέχρι και 20% στη τιμή. 
Αυτή την εποχή η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ διαμορφώνεται στα 66,11 δολάρια το βαρέλι, 9,78% υψηλοτέρα από το κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ η τιμή του αργού πετρελαίου κινείται στα 56,90 δολάρια το βαρέλι, 8,66% υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.
Παράγοντες της αγοράς πετρελαίου εκφράζουν ανησυχίες πως θα "σκαρφαλώσει" ακόμη και στα 100 δολάρια εάν η Σαουδική Αραβία δεν μπορέσει σύντομα να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχουν επηρεάσει τη μισή παραγωγή «μαύρου χρυσού». Πρόκειται για 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τη χώρα που κάνει τις μεγαλύτερης εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η Κομισιόν χτύπησε το καμπανάκι ότι τέτοιες εξελίξεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία με πετρέλαιο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Την ευθύνη για την επίθεση που έγινε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, της Aramco, ανέλαβαν οι Χούθι από την Υεμένη οι οποίοι υποστηρίζονται παραδοσιακά από το Ιράν. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους κατηγόρησαν ξανά άμεσα το Ιράν για τέτοιου είδους επιθέσεις. Από τις επιθέσεις δέχτηκε πλήγμα μεταξύ άλλων το μεγαλύτερο διυλιστήριο στον κόσμο. 
Οι επιθέσεις αυτές ακολουθούν παρόμοιες που είχαν γίνει ξανά πριν από μερικές εβδομάδες σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου