16.9.19

Ευρείας χρήσης παυσίπονο επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά του παιδιού

Μελέτη εντοπίζει συσχετισμό μεταξύ λήψης παρακεταμόλης και προβλημάτων προσοχής και υπερδραστηριότητας, καθώς και δυσκολίες συμπεριφοράς στα μικρά παιδιά, που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κοινωνικούς παράγοντες ή τους λόγους λήψης της αναλγητικής ουσίας

Η χρήση παρακεταμόλης κατά την διάρκεια της κύησης φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην συμπεριφορά των απογόνων, αποφαίνεται νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Paediatric and Perinatal Epidemiology.
Η παρακεταμόλη είναι ένα ευρείας χρήσης αναλγητικό που επιτρέπεται να λαμβάνεται κατά την διάρκεια της κύησης.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ με επικεφαλής την καθηγήτρια Jean Golding OBE μελέτησε στοιχεία για 14.000 παιδιά από σχολεία του Μπρίστολ και παρατήρησε ότι κατά τον έβδομο μήνα της κύησης το 43% των μητέρων είχαν πάρει κάποιες φορές ή συχνά παρακεταμόλη το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι ερευνητές στη συνέχεια μελέτησαν δεδομένα για τη μνήμη, το δείκτη νοημοσύνης και τα αποτελέσματα των τεστ προσχολικής ανάπτυξης αλλά και δείκτες συμπεριφοράς.
Η συνδυαστική ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε συσχετισμό μεταξύ λήψης παρακεταμόλης και προβλημάτων προσοχής και υπερδραστηριότητας, καθώς και δυσκολίες συμπεριφοράς στα μικρά παιδιά, που δεν μπορούσαν να αποδοθούν σε κοινωνικούς παράγοντες ή τους λόγους λήψης της αναλγητικής ουσίας.
Ωστόσο, τα προβλήματα είχαν εξομαλυνθεί όταν πια τα παιδιά είχαν τελειώσει το Δημοτικό Σχολείο.
Πάντως τα αγόρια φάνηκε ότι επηρεάζονταν περισσότερο από τα κορίτσια από την μητρική λήψη παρακεταμόλης κατά την κύηση.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ενδεχομένως να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από τη λήψη παρακεταμόλης κατά την κύηση, όπως άσθμα ή προβλήματα συμπεριφοράς στους απογόνους. Ενισχύεται λοιπόν η άποψη ότι οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές όταν παίρνουν φάρμακα κατά την διάρκεια της κύησης και πάντα να αναζητούν ιατρική συμβουλή», σημειώνει η Δρ. Golding

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου