23.1.19

Κοπή πίτας και απολογισμός της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας

Τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 μ.μ., το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα στο χώρο του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη, φίλοι και εθελοντές της Βιβλιοθήκης, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αρχών της πόλης. Το φλουρί κέρδισε η εθελόντρια της Βιβλιοθήκης κα Γιώτα Τζαβάρα και συνοδευόταν από ποιητική συλλογή της αγαπημένης Μεσσήνιας ποιήτριας Γιώτας Αργυροπούλου που έφυγε πρόσφατα.
Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον απολογισμό δράσης του 2018 και τη στοχοθεσία για το 2019. Ενδεικτικά, ορισμένα σημεία που αναφέρθηκαν από την Πρόεδρο της Εφορείας της Βιβλιοθήκης κα Στέλλα Καρλαύτη:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η απορρόφηση του τακτικού προϋπολογισμού άγγιξε το 99%, ενώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 80%. Το υπόλοιπο της πίστωσης ΠΔΕ 2018 που δεν απορροφήθηκε μεταφέρθηκε στο σύνολό του στο οικονομικό έτος 2019. Υπενθυμίζουμε ότι η ΔΚΒ Καλαμάτας είναι η 4η Δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδας σε χρηματοδότηση ΠΔΕ. Επιπλέον, λόγω του εξαιρετικού ποσοστού απορρόφησης που παρουσιάζει (η 3η κατά σειρά Βιβλιοθήκη μεταξύ των 49), έχει προεγκριθεί αύξηση 60.000 ευρώ επιπλέον για διάθεση εντός του 2019. Τα χρήματα αυτά προγραμματίζεται να διατεθούν για την αγορά και παραμετροποίηση νέου ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης βιβλιοθήκης.
προμήθειες – εργασίες που πραγματοποιήθηκαν:
  • Προμήθεια υπερσύγχρονου συστήματος σήμανσης και ασφάλειας υλικού μέσω τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (RFID). Το σύστημα που έχει ήδη εγκατασταθεί θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τέλος Ιανουαρίου και πλέον όλες οι διαδικασίες συναλλαγής με το κοινό (χρέωση, ξεχρέωση, κράτηση, αναγνώριση μελών) θα γίνονται αυτοματοποιημένα, χωρίς μηχανοκίνητη εισαγωγή δεδομένων. Έχουν επίσης επικολληθεί ειδικές ετικέτες ασφαλείας σε πάνω από 20.000 τεκμήρια και θα επιλυθεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Βιβλιοθήκης, αυτό της ασφάλειας του υλικού.
  • Ανανέωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
  • Προμήθεια 5 νέων Βιβλιοθηκών για τα νέα αποκτήματα.
  • Προμήθεια 1.500 βιβλιογραφικών εγγραφών για τον ηλεκτρονικό κατάλογο της Βιβλιοθήκης.
  • 430 νέα βιβλία από την αγορά του 2018. Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα μελών για αγορές και καλύφθηκε στο 100% η απαιτούμενη παιδική βιβλιογραφία για τη διεξαγωγή της καλοκαιρινής εκστρατείας.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ:
Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 25 εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα για ενήλικες, με σημαντικότερες:
  • 14/03/2018: Εκδήλωση «ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ: Η ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ ΓΙΑ ΤΑ 44 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ» σε συνεργασία με το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κεντρική ομιλήτρια την ίδια τη συγγραφέα. Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο blod.gr του Ιδρύματος Μποδοσάκη για τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης και του πνευματικού προβληματισμού, μέσω του διαδικτύου
  • 17/03/2018: 2ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στην Καλαμάτα υπό την αιγίδα της  Περιφερειακής Διεύθυνσης Α’θμιας & Β’θμίας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου με 185 αναγνώστες και 400 άτομα κοινό. Πρώτος αναγνώστης για αυτή τη διοργάνωση ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. 
  • 17-23/03/2018: διοργάνωση έκθεσης αρχειακού υλικού «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο: από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο έως σήμερα» στο Φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε μετά από 6μηνη αρχειακή και βιβλιογραφική έρευνα από ομάδα εκπαιδευτικών γαλλικής γλώσσας υπό την καθοδήγηση της Προϊσταμένης της Βιβλιοθήκης και σήμερα είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή. Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
  • Οργάνωση της Λέσχης ανάγνωσης σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων. Η λέσχη αριθμεί σήμερα 45 τακτικά μέλη, λαμβάνει χώρα κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης και φέτος έχουν επιλεγεί για ανάγνωση βιβλία – σταθμοί στην εξέλιξη του νεοελληνικού μυθιστορήματος από το 1880 έως σήμερα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ:
  • Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει από το Μάρτιο του 2018 και για όλο το 2019 με μεγάλη επιτυχία στο πρόγραμμα «Έχουμε θέμα» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, προσφέροντας ποιοτικά εργαστήρια δημιουργικότητας και φιλαναγνωσίας σε ομάδες παιδιών και σχολικές τάξεις από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο. Το 2018 εκπονήθηκαν και εκτελέστηκαν Εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολικές τάξεις πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με: αναγνώσεις, εμψυχώσεις, κατασκευές/παιδαγωγικές δραστηριότητες, παιχνίδια θησαυρού, ξενάγηση και εξοικείωση με το χώρο και τις δυνατότητες της Βιβλιοθήκης. Συνολικά φιλοξενήθηκαν 865 παιδιά από 35 διαφορετικά σχολεία.
  • Η Βιβλιοθήκη συμμετείχε για πρώτη φορά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος: 15 παιδικά εργαστήρια με αφηγήσεις, παιχνίδια, πειράματα, προβολές, κατασκευές, μέχρι και εξωτερικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο-Ιούλιο και Αύγουστο, φέρνοντας στη Βιβλιοθήκη πάνω από 170 παιδιά από 4 έως 16 ετών. Για την πραγματοποίηση των εργαστηρίων εργάστηκε η Προϊσταμένη και ομάδα 15 εθελοντών εμψυχωτών και βοηθών.
  • Πραγματοποιήθηκαν επιπλέον 9 εκδηλώσεις για παιδιά (βιβλιοπαρουσιάσεις, δημιουργικά εργαστήρια, φιλαναγνωστικές δράσεις) σε συνεργασία με φορείς και βιβλιοπωλεία.
  • Συνεχίζεται η τροφοδοσία του δικτύου συνεργαζόμενων σχολικών βιβλιοθηκών για τον εμπλουτισμό τους με ανενεργό υλικό της Βιβλιοθήκης. Για το 2018 δόθηκαν πάνω από 250 βιβλία. Το 2019 προστέθηκαν στο δίκτυο και σχολεία αθμιας εκπαίδευσης. Συνολικά τροφοδοτούμε 30 σχολεία του Νομού.

ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
  • Εγγράφησαν 525 νέα μέλη
  • Έγιναν αποδεκτά 3.000 βιβλία από δωρεές.
  • Συνεχίζεται η πολιτική της πλήρους λογοδοσίας/διαφάνειας με την ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων και στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης της εκτέλεσης προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση και όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν σε δαπάνες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου