16.2.20

Ο μοναχός Επιφάνειος στους Ολυμπιακούς γαστρονομίας

Στην Παγκόσμια γαστρονομική συνάντηση “ΙΚΑ/CULINARY OLYMPICS 2020”  της Βάδης – Βυρτεμβέργης της Γερμανίας έδωσε το παρών  ο γνωστός  Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός. Στη συνάντηση λαμβάνουν μέρος περίπου 2.000 σεφ.
Πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και προσελκύει πάνω από 2.000 Chefs από όλον τον κόσμο.
Ο πατέρας Επιφάνιος είναι ο μοναχός που δίδαξε και διαδίδει μέσα από τα βιβλία του, τα μυστικά διατροφής της Αθωνικής Πολιτείας. Εκτός από μέλος της ελληνικής ομάδας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Ζει και μονάζει στον Μυλοπόταμο Αγίου Όρους. Εκεί καλλιεργεί αμπέλια, παράγει κρασί, μαγειρεύει την αγιορείτικη κουζίνα και συγγράφει τα δικά του βιβλία με μοναστηριακές συνταγές. Τα τελευταία χρόνια είναι και σχολιογράφος  στο περιοδικό «Γαστρομνόμος» της Καθημερινής.
Είναι ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, συμμετέχοντας σε πολλούς αγώνες μαγειρικής που διεξάγονται τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.
Ο ίδιος μπορεί να άφησε για λίγο την κουζίνα του στο Άγιο Όρος, ωστόσο φαίνεται να το απολαμβάνει αφού για μια ακόμη φορά, του δίνεται η ευκαιρία να διδάξει τα δικά του μυστικά, αλλά και να πειραματιστεί πάνω σε καινούργιες συνταγές άλλων χωρών.
Η ελληνική συμμετοχή κατά τη διάρκεια τους διαγωνισμού, θα κληθεί να σχεδιάσει, να οργανώσει και να μαγειρέψει ένα γεύμα το οποίο θα είναι εμπνευσμένο από την Μακεδονική Κουζίνα με θέμα “Ρίζες” το οποίο έχει οριστεί από την διοργάνωση.
Κατά την παραμονή του στη Στουτγκάρδη ο π. Επιφάνιος μίλησε για την ζωή του στο Άγιο Όρος, αλλά και για την αγάπη του για την μαγειρική στο Νίκο Ράδη εκδότη του ομογενειακού περιοδικού “Etsi magazin”.
Η φωτογραφία είναι από περσινή – ανάλογη εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου