10.3.20

Ιταλία:168 θάνατοι μέσα σε μια μέρα - Στους 631 οι νεκροί ! Στα 10.149 τα κρούσματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στην Ιταλία είναι 10.149 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 631. 

Χθες ήταν 467, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 168 μέσα σε μία ημέρα.

Θετικοί στον ιό παραμένουν 8.514 άνθρωποι, καθώς 1.004 ιάθηκαν Στην Λομβαρδία, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, τα κρούσματα είναι 5.791 και 468 οι νεκροί.

Ιταλία: Ο κοροναϊός μπορεί να είναι ήπιος, λένε κάποιοι ασθενείς, αλλά ο φόβος ότι μπορεί να τον μεταδώσουν βαραίνει πολύ

Για τον 45χρονο Γιάκομπ Τάγκε Ράμλινγκ από τη Δανία, ο κοροναϊός δεν ήταν η χειρότερη εμπειρία μετά τη γρίπη που είχε κάποτε. Ήταν ήπιος. Η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν μήπως τον μεταδώσει.
Ο δημοσιογράφος, που απομονώθηκε στην Κοπεγχάγη μακριά από την οικογένειά του μέχρι οι γιατροί να αποφανθούν ότι δεν είχε πλέον τον ιό, ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη Δανία που βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό έπειτα από την επιστροφή του από διακοπές στη βόρεια Ιταλία.
«Είχα πολύ λίγα συμπτώματα, μόνο πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές, βήχα και πονόλαιμο. Χρειάστηκε να περάσουν πέντε με έξι ημέρες προκειμένου να φύγουν όλα τα συμπτώματα», είπε.
«Δεν νοσηλεύτηκα ούτε μια μέρα. Δεν πήρα καθόλου φάρμακα, επειδή ήμουν μια χαρά, φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο κακός για μένα, όπως είναι για πολλούς άλλους ανθρώπους».
Ο κοροναϊός είναι πιο επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Καθώς γνώριζε ότι μπορεί να είναι θανατηφόρος για κάποιους, ο Ράμλινγκ ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος μήπως τον μεταδώσει.
«Δεν θέλω να είμαι εκείνος που κάνει άλλους ανθρώπους να αρρωστήσουν. Έτσι αυτή ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία μου και νομίζω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για όλους, ότι δεν θέλουμε όσο είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να μεταδοθεί».
«Προτιμώ να μείνω στο σπίτι για μια, δυο εβδομάδες ακόμη, ή και περισσότερο, αν μπορώ να αποφύγω το ενδεχόμενο να κολλήσει κάποιος αυτή την ασθένεια.»
Ο Νιλ Μόνρο, 22 ετών, ένας Ισπανός που χαρακτηρίζει τον εαυτό του νέο και υγιή, βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό μετά την επιστροφή του στη Βαρκελόνη από την Εβδομάδα Μόδας στο Μιλάνο.
Μιλώντας στο Reuters, θέλησε κι εκείνος, όπως και ο Ράμλινγκ, να καθησυχάσει τον κόσμο ότι τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια.
«Τα συμπτώματα που έχω είναι σαν αυτά ενός κανονικού κρυολογήματος. Είχα λίγο πυρετό, πονοκέφαλο, μια γενική κακουχία, αλλά ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι ήταν απλώς ένα κρυολόγημα».
Άρχισε να παρατηρεί τα συμπτώματα όταν επέστρεψε στην Ισπανία, κάλεσε τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που του είπαν να πάει στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε τεστ. Αφού βρέθηκε θετικός, μπήκε σε καραντίνα.
«Θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο. Αν είστε νέοι - ακολουθείστε τις συστάσεις των αρχών. Και αν είστε μεγαλύτεροι ή αν έχετε κάποιες αρρώστιες από πριν - πάρτε περισσότερα προληπτικά μέτρα. Προσπαθήστε να μην συμμετέχετε σε πολυπληθείς εκδηλώσεις και προσπαθήστε να τηρείτε πολύ καλή υγιεινή των χεριών», είπε.
Ο Κλαούντιο Καντσέλι, ο 65χρονος δήμαρχος της ιταλικής πόλης Νέμπρο στην περιφέρεια Μπέργκαμο, κοντά στο Μιλάνο, είχε επίσης κοροναϊό. Λέει πως η πόλη του, με πληθυσμό 11.000 κατοίκους, έχει τα περισσότερα κρούσματα στην περιφέρεια.
«Ευτυχώς, η περίπτωσή μου ήταν απολύτως θετική επειδή, έπειτα από τρεις ημέρες με ψηλό πυρετό και παίρνοντας απλώς ένα αντιπυρετικό, δεν έχω πλέον συμπτώματα.»
«Σήμερα είμαι καλά, και είμαι καλά εδώ και έξι ημέρες, εργάζομαι για την πόλη μου και ασκώ τα καθήκοντά μου ως δήμαρχος.»
Κάθε μέρα οι υγειονομικές αρχές του τηλεφωνούσαν τουλάχιστον δύο φορές για τον ρωτήσουν αν είχε πυρετό και πώς αισθανόταν.
«Θα μείνω στο σπίτι μου για περίπου 14 ημέρες... Μένω σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι μου και χρησιμοποιώ ξεχωριστό μπάνιο. Τα δύο μέλη της οικογένειάς μου --η σύζυγός μου και ο γιος μου-- μένουν στη άλλη πλευρά του σπιτιού αλλά είναι κι εκείνοι σε ‘καραντίνα’ όπως λέγεται. Ευτυχώς είναι μια χαρά, δεν έχουν κανένα σύμπτωμα.»

Τα μέτρα προστασίας κι ο πανικός για τον κοροναϊό πλήττουν σκληρά τα προγράμματα αρωγής και ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων
Με τα εστιατόρια κλειστά, τις διανομές φαγητού να έχουν αναβληθεί και τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης να έχουν ακυρωθεί λόγω της γενικευμένης καραντίνας που έχει κηρυχθεί σε όλη την Ιταλία, τα προγράμματα αρωγής των προσφύγων και των μεταναστών γογγύζουν , προσπαθώντας να επιβιώσουν.
Από σήμερα στην Ιταλία ισχύει η παραίνεση Tutti a casa (όλοι στο σπίτι) για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, τουλάχιστον, εξόν εάν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για λόγους υγείας, ή επαγγελματικούς, προκειμένου να ανασχεθεί η μεγαλύτερη έξαρση του κοροναϊού στην Ευρώπη. Ο ΠΟΥ μάλιστα έχει επαινέσει τον «επιθετικό» τρόπο με τον οποίο η Ιταλία αντιμετώπισε την κρίση, που έως σήμερα έχει κοστίσει τη ζωή σε 436 ανθρώπους-τον δεύτερο δεινότερο απολογισμό μετά αυτόν της Κίνας.
«Από την περασμένη εβδομάδα, κανένας δεν πατά στο εστιατόριο. Δεν θα έχω δουλειά, εάν αυτό συνεχισθεί. Όχι μόνον εγώ, αλλά κι όλοι όσους γνωρίζω δεν θα δουλεύουν πιά», τόνισε ο Τζαφάρ Αμπντουλχουσέιν, που εργάζεται στο εστιατόριο Gusta Mundo, το οποίο προσλαμβάνει μετανάστες και πρόσφυγες, ως σερβιτόρους, ή μαγείρους.
Ο 22χρονος Αμπντουλχουσέιν, ο οποίος έφυγε από το Ιράκ σε ηλικία 15 ετών και διαθέτει 5ετούς διάρκειας βίζα ασύλου, τονίζει πως πλέον «κάνουμε μόνον παραδόσεις κατ’ οίκον και δίνουμε φαγητά σε πακέτο».
Με τους κατοίκους της Ρώμης να έχουν σπεύσει να αδειάσουν τα ράφια των σουπερμάρκετ από φόβο μην καταρρεύσει η οικονομία κι η χώρα βυθισθεί στην κρίση λόγω της επιδημίας, το οικονομικό κόστος για πολλές επιχειρήσεις εστίασης.
Πλέον τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να λειτουργούν από τις 6 το πρωΐ έως τις 18.00 το απόγευμα και μόνον εάν οι πελάτες βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο.Άλλα και τα υπόλοιπα καταστήματα θα πρέπει να εξασφαλίζουν την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου για τις αγορές των πελατών.
Στην πολυπληθή αγορά του Εσκουϊλίνο, ο Φραντσέσκο Φανόλι και μία ομάδα εθελοντών συνήθως συγκεντρώνουν κάθε Σαββατοκύριακο 600 -1000 κιλά φρούτων και λαχανικών, αλλά και τρόφιμα που απομένουν στο τέλος της ημέρας και θα πετάγονταν, για να τα μοιράσουν δωρεάν.
«Σταματήσαμε να το κάνουμε το περασμένο Σάββατο διότι δεν μπορούσε να εξασφαλισθεί η απόσταση του ενός μέτρου ανάμεσα στους ανθρώπους. Είναι λυπηρό που σταματούμε, όμως είναι ασφαλέστερο να λάβουμε προφυλάξεις», τόνισε ο ίδιος.
Η καραντίνα και τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης έχουν δυσχεράνει το έργο των οργανώσεων και των προγραμμάτων που σκοπό έχουν την αρωγή και την ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων στην Ιταλία. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ υπολογίζονται σε 350.000 οι πρόσφυγες και οι αιτούντες ασύλου που σήμερα ζουν στην Ιταλία.
Περίπου 40 αιτούντες ασύλου που ζουνε στη Βίλα Κουαλίνα-μία πρώην ιερατική σχολή στο Άστι, που πλέον φιλοξενεί και παρέχει εργασία σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια που εξετάζεται η αίτησή τους-βρίσκονται πλέον μετέωροι.
«Είχαμε μία σειρά από μαθήματα κατάρτισης, από αγροτικές εργασίες, ως μάγειρες, είτε ως μηχανικοί. Παρακολουθούσαν μαθήματα Ιταλικών σε σχολεία και στα νηπιαγωγεία. Όλα έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα. Πολλοί από αυτούς δεν έχουμε τίποτε να κάνουν όλην τη μέρα και τούτο είναι ένα πρόβλημα», εξηγεί ο ιδρυτής του προγράμματος Αλμπέρτο Μοσίνο.
Ο Αμπντελχουσέιν φοβάται πως η παράταση των μέτρων θα αναγκάσει το Gusta Mundo να κλείσει διαπαντός. «Η ιδέα ήταν πως το εστιατόριο μπορεί να αποδείξει στον κόσμο πως οι πρόσφυγες δεν ήλθαν για να κλέψουν δουλειές, ή να κάνουν παράνομες πράξεις, ή να ζητούν ελεημοσύνη.
Με 35 διαφορετικούς μάγειρες, που εναλλάσσονται, το εστιατόριο προτείνει ένα εξωτικό μενού, με πιάτα από τη Νιγηρία, Αφγανιστάν, ή τη Γκάμπια. Όμως το μέλλον του είναι αβέβαιο: «δεν ξαίρω πόσο μπορεί να μας κοστίσει ο κοροναϊός», τονίζει με θλίψη ο Αμπντελχουσέιν.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου