14.3.20

Πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας αντισηπτικό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει πώς αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε καθάρισμα των χεριών με σαπούνι και νερό και αντισηπτικό, τότε πρέπει να προτιμάμε το πρώτο.
Όταν όμως οι συνθήκες επιτρέπουν μόνο τη χρήση αντισηπτικού τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι ένα αντισηπτικό με τουλάχιστον 60% αλκοόλ μπορεί να σας προστατεύσει επαρκώς από μικρόβια και βακτήρια –και από το να τα μεταφέρουμε σε άλλους.
Ο ΠΟΥ, μάλιστα, έχει δημοσιεύσει οδηγίες για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε αποτελεσματικό αντισηπτικό μόνοι μας στο σπίτι.
Αρχικά θα χρειαστούμε ένα δοχείο δέκα λίτρων, για να αναμίξουμε τα υλικά.

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:
8333 ml οινόπνευμα 96% (εναλλακτικά 7515 ml ισοπροπυλική αλκοόλη 99,8%)
417 ml οξυζενέ 3%
145 ml γλυκερίνη

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στο δοχείο το οινόπνευμα. Προσθέτουμε στο δεύτερο βήμα το οξυζενέ. Τέλος, ρίχνουμε τη γλυκερίνη, η οποία (προσοχή) έχει την τάση να κολλάει στα τοιχώματα του δοχείου της. Έτσι αφού το αδειάσουμε, το γεμίζουμε με αποσταγμένο νερό, ή νερό που το έχουμε βράσει και το έχουμε αφήσει να κρυώσει, ανακινούμε ελαφρώς, και ρίχνουμε στο μπιτόνι.
Γεμίζουμε το υπόλοιπο μπιτόνι με νερό αποσταγμένο, ή βρασμένο που έχει κρυώσει, μέχρι την ένδειξη των 10 λίτρων. Βιδώνουμε το καπάκι του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να εμποδίσουμε το οινόπνευμα να εξατμιστεί.
Ανακατεύουμε το μείγμα, κουνώντας ελαφρώς το μπιτόνι, μοιράζουμε το περιεχόμενο στις μικρότερες συσκευασίες που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τις αφήνουμε 72 ώρες πριν τις χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να σκοτωθούν τυχόν σωματίδια από το αλκοόλ ή από το πλαστικό της συσκευασίας.

Δείτε εδώ το επίσημο έγγραφο του ΠΟΥ σε PDF στα αγγλικά

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου