11.3.20

Από την Ολυμπία ξεκινά, στην Καλαμάτα διανυκτερεύει

Πότε άναψε για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα και πως φτάνει κάθε 4 χρόνια. Οι πρώτοι λαμπαδηδρόμοι σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Γράφει ο αθλητικός συντάκτης Αντ. Χαζάπης
                           
Από την Αρχαία Ολυμπία ξεκινά, στην Καλαμάτα διανυκτερεύει και στο Τόκυο θα καταλήξει, αν το επιτρέψει ο κοροναϊός.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα ανάψει στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης 12 Μαρτίου αρχίζοντας το ταξίδι της προς την Ιαπωνική πρωτεύουσα. Αφού διασχίσει πόλεις και χωρία της Μεσσηνίας γύρω στις 7.30μμ θα φτάσει στη Μεσσήνη και στις 9μμ στην Καλαμάτα, όπου και θα διανυκτερεύσει. Λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού στις εκδηλώσεις δεν θα δοθεί ιδιαίτερη αίγλη όπως παλιά.   
Πάντως η φωτιά από την αρχαιότητα υπήρξε σύμβολο Ιερό για τους ανθρώπους από τους προϊστορικούς χρόνους, που αντιπροσώπευε τη δημιουργία του κόσμου, την ανανέωση, το Φως. Στο Πρυτανείο της αρχαίας Ολυμπίας πάντα υπήρχε βωμός με ιερή Φλόγα αναμμένη από τις ακτίνες του ήλιου, με τη βοήθεια ενός κοίλου κατόπτρου. Η πρωθιέρεια του ναού άναβε τη δάδα απλώς ακουμπώντας την στο εστιακό σημείο του κατόπτρου.
Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία δεν είναι τίποτε άλλο από τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας, από την Ολυμπία έως το στάδιο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων και πάντα συγκινεί και ενθουσιάζει, αφού αποτελεί το κατεξοχήν σύμβολο της Ολυμπιακής ιδέας, της ευγενούς άμιλλας, του άδολου συναγωνισμού και της ειρηνικής συνύπαρξης. Η τελετή της αφής πραγματοποιείται στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η Πρωθιέρεια λαμβάνει την Ολυμπιακή Φλόγα από τις ακτίνες του ήλιου. Στη συνέχεια ακολουθεί το τελετουργικό μέρος, η παράδοση φλόγας στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο και το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας ξεκινά. 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου