Με τις
παρορμητικές αγορές λόγω του κορονοϊού προκαλούμε ελλείψεις σε αγαθά
ζωτικής σημασίας για ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό,
επισημαίνει μια μητέρα πρόωρου παιδιού.
Το panic buying, το φαινόμενο των παρορμητικών αγορών εξαιτίας του πανικού, το οποίο παρατηρείται ιδιαίτερα έντονα αυτές τις μέρες με την επιδημία του κορονοϊού, μπορεί να έχει μια σοβαρή συνέπεια στους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί.Σύμφωνα με μια δυνατή προσωπική μαρτυρία στη διαδικτυακή πλατφόρμα Mighty (για άτομα με αναπηρίες και χρόνια προβλήματα υγείας), την οποίο υπογράφει η μητέρα ενός πρόωρα γεννημένου παιδιού με αναπνευστικά προβλήματα, με αυτό τον τρόπο προκαλούμε ελλείψεις σε προϊόντα όπως τα αντισηπτικά χεριών, οι μάσκες και τα γάντια προστασίας, στερώντας τα έστω και άθελά μας από άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, που τα έχουν περισσότερο ανάγκη.
Η Τζες Βολφ γέννησε την κόρη της, Λίλι, στις 24 εβδομάδες, με αποτέλεσμα το μωρό να περάσει οκτώ μήνες στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών. Σήμερα παρουσιάζει την καθημερινότητά τους μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram, lilyslittlelungs. Στο Mighty, συγκεκριμένα, γράφει: «Παρόλο που εδώ και έναν χρόνο την έχουμε σπίτι, ακόμα αντιμετωπίζει πολλές επιπλοκές μετά τη νοσηλεία της – η αναπνοή της υποστηρίζεται με τραχειοσωλήνα και παροχή οξυγόνου. Η πρόωρη γέννα δεν επέτρεψε την πλήρη ανάπτυξη του ανοσοποιητικού της όπως σε ένα τελειόμηνο μωρό. Καθώς έχασε αυτό το κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης, έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό» γράφει η Βολφ.
Η ίδια συνεχίζει στο άρθρο της ότι για την ασφάλεια του παιδιού, από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο η οικογένεια απομονώνεται, καθώς ακόμα και ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρο για το μικρό κορίτσι. «Έχουμε μόλις 13 επισκέπτες κάθε χειμώνα – τους αναπτυξιολόγους θεραπευτές της, νοσηλευτές και τους γονείς μας. Δεν τη βγάζουμε από το σπίτι, οι γιατροί την εξετάζουν εξ αποστάσεως, ενώ για τα ψώνια μας επιλέγουμε την παραλαβή κατ’ οίκον» γράφει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Κάνουμε νυχτερινές βάρδιες (η Λίλι χρειάζεται 24ωρη φροντίδα) απολυμαίνοντας όλες τις σκληρές επιφάνειες, τα χερούλια, τα παιχνίδια, τα σεντόνια και τον ιατρικό εξοπλισμό της».
Η Βολφ συνεχίζει ότι από το σπίτι τους είναι ζωτικής σημασίας να μη λείπουν ποτέ προμήθειες όπως αντισηπτικά χεριών, γάντια και αντιβακτηριακά/αντιικά καθαριστικά προϊόντα. Ωστόσο, προσθέτει, «καθώς η χώρα αρχίζει να πανικοβάλλεται, αυτά τα αγαθά που έχουμε τόσο απελπισμένα ανάγκη για να λειτουργήσουμε σε καθημερινή βάση αρχίζουν να σπανίζουν. […] Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να οργανωθούμε, αλλά καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα από τα καταστήματα και ο κόσμος αγοράζει μαζικά για να ξαναπουλήσει σε ανεβασμένες τιμές, έχουμε αρχίσει να κάνουμε αγώνα δρόμου».
Όπως καταλήγει η ίδια: «Σας παρακαλώ, ενώ θα κάνετε τα ψώνια σας μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σκεφτείτε την οικογένειά μας και άλλους σαν κι εμάς και μειώστε την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζετε για να μπορούμε κι εμείς να τα βρούμε. Η ζωή του παιδιού μας εξαρτάται από αυτό».