17.4.20

Ο Τραμπ στον κόσμο του ! Παγκόσμιο σοκ: 4.491 θάνατοι σε 24 ώρες στις ΗΠΑ. Σχεδόν 33.000 οι νεκροί

Παγκόσμιο σοκ: 4.491 θάνατοι σε 24 ώρες στις ΗΠΑ. Σχεδόν 33.000 οι νεκροί και ο Τραμπ στον κόσμο του
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν κατά πολύ το όριο ο 30.000 θανάτων από την επιδημία που προκαλεί ο κορονοϊός. Έως το βράδυ της Πέμπτης καταγράφονταν στη χώρα περισσότεροι 33.000 θάνατοι, 33.284 συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Εκείνο που προκαλεί παγκόσμιο σοκ είναι η ενημέρωση πως τις τελευταίες 24 ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 4.491 θάνατοι! Πρόκειται, μακράν, για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μέσα σε ένα 24ωρο.

Μάλλον ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, την οποία προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, οι αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι προσθέτουν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορονοϊό στον επίσημο απολογισμό.

Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα σχεδόν 667.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (κορονοϊός), καταγράφει τις τρεις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων.

Συγκριτικά, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ως τις 23:00 ώρα Ελλάδας έκαναν λόγο για συνολικά 31.071 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 4.141 που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ο απολογισμός του Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιταλία (22.170 νεκροί), την Ισπανία (19.315) και τη Γαλλία (17.941).

ΟΙ ΗΠΑ πεθαίνουν κι ο Τραμπ… στον κόσμο του
Και ενώ οι ΗΠΑ «σπάνε» το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησής του για να «ξαναπάρει μπρος η Αμερική» σε τρία στάδια, ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε πολιτεία, εκτιμώντας πως η χώρα «πέρασε» την κορυφή της καμπύλης εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κατά τον Τραμπ, αμερικανικές πολιτείες όπου η εξάπλωση του κορονοϊού έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εδώ και δύο εβδομάδες μπορούν να αρχίσουν την επανεκκίνηση της οικονομικής τους δραστηριότητας «από αύριο».

Σύμφωνα με τον Τραμπ, 29 πολιτείες αναμένεται να είναι σε θέση να άρουν τα μέτρα περιορισμού σχετικά σύντομα. «Αν κοιτάξετε τη Μοντάνα, το Γουαϊόμινγκ, τη Βόρεια Ντακότα», πολιτείες που έχουν μείνει συγκριτικά αλώβητες από την πανδημία, η κατάσταση «είναι πολύ διαφορετική από αυτή στη Νέα Υόρκη, πολύ διαφορετική από αυτή στο Νιού Τζέρσι», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο η απόφαση αυτή «θα εξαρτηθεί από τους κυβερνήτες», πρόσθεσε παρουσιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησής του για τη σταδιακή επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έχει τεθεί σε καταστολή για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού.
 Η Νέα Υόρκη παρατείνει την καραντίνα έως τις 15 Μαΐου
Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει έως τις 15 Μαΐου τα μέτρα καραντίνας στην πολιτεία, επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων σε ημερήσια βάση είναι ο χαμηλότερος εδώ και 10 ημέρες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε» δήλωσε ο Άντριου Κουόμο, στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Θα ήθελα να δω το ποσοστό των κρουσμάτων να μειώνεται ακόμη περισσότερο. Η πολιτική της καραντίνας (με το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων) θα παραμένει σε ισχύ έως τη 15η Μαΐου», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι οι Νεοϋορκέζοι θα πρέπει να φοράνε μάσκες σε λεωφορεία, ταξί και τρένα.

Είπε, επίσης, ότι η πολιτεία της Νέας Υόρκης με σχεδόν 20 εκατομμύρια κατοίκους κατέγραψε 606 θανάτους από την πανδημία τις τελευταίες 24 ώρες, ήτοι ο χαμηλότερος ημερήσιος απολογισμός από τις 6 Απριλίου. Μία ημέρα πριν η πολιτεία είχε καταγράψει 752 νεκρούς.

«Συνεχίζει να αποτελεί έναν πραγματικά, πραγματικά τραγικό απολογισμό» σημείωσε ο Κουόμο, προσθέτοντας ότι στον απολογισμό των νεκρών περιλαμβάνονται 29 ασθενείς από οίκους ευγηρίας, τους οποίους αποκάλεσε «σημείο μηδέν» στη μάχη εναντίον του ιού.

Όπως επισήμανε ο Κουόμο, το γεγονός ότι οι αριθμοί των ασθενών που νοσηλεύονται και των θανάτων στη Νέα Υόρκη έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 ημερών αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η πλέον πληγείσα πολιτεία ελέγχει τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, συνολικά 17.735 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη λόγω της νόσου COVID-19, ένας αριθμός μειωμένος από τους 18.335 μία ημέρα νωρίτερα και ο χαμηλότερος από την 6η Απριλίου.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης καταμετρά περισσότερα από 210.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊου και περισσότερους από 11.500 νεκρούς.

Δημοσκόπηση: Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι ο Τραμπ άργησε πολύ να αντιδράσει
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών εκτιμούν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ άργησε να λάβει αποφασιστικά μέτρα μπροστά στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού ενώ εξαπλωνόταν σε άλλες χώρες, καταγράφει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

Σύμφωνα με το κέντρο έρευνας Pew, το 65% των προσώπων που ερωτήθηκαν επικρίνουν τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στην πρώτη της φάση από πλευράς του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος υποβάθμιζε για πολλές εβδομάδες τη βαρύτητα της επιδημίας που άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019.

Αν και οι γνώμες γενικά συνάδουν με την πολιτική τοποθέτηση, μικρή πλειοψηφία των αυτοπροσδιοριζόμενων ως μετριοπαθών και φιλελεύθερων υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων, το 53%, συμφωνεί με το 92% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών οι οποίοι στηλιτεύουν τη βραδύτητα της αντίδρασης του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολεμικής.

Κατά τη δημοσκόπηση του Pew Research Center, που διενεργήθηκε από την 7η ως τη 12η Απριλίου σε δείγμα 4.917 προσώπων, η πλειοψηφία (το 52%) των προσώπων που ερωτήθηκαν θεωρεί πως ο αμερικανός πρόεδρος εξωραΐζει την κατάσταση στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Μόλις το 39% εκτιμά ότι ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος παρουσιάζει στην κοινή γνώμη την κατάσταση «όπως είναι» στις σχεδόν καθημερινές συνεντεύξεις που παραχωρεί και μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά.

Ενώ οι ΗΠΑ είναι η χώρα του κόσμου που έχει δεχθεί το πιο βαρύ πλήγμα στον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού (τουλάχιστον 32.000 νεκροί, περί τα 660.000 κρούσματα μόλυνσης), η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών εκφράζει την ανησυχία της πως «το χειρότερο μένει ακόμη να έρθει» σε αυτή την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Οι Αμερικανοί δεν συμφωνούν με τον πρόεδρό τους, που επιδιώκει να «ξαναβάλει μπρος» η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου: το 66% δηλώνει ανήσυχο για την άρση των περιορισμών πολύ πρόωρα, ενώ μόλις το 32% εκτιμά αντιθέτως πως αυτή προχωρά ή θα προχωρήσει πολύ καθυστερημένα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου