12.7.11

Οι επενδύσεις τύπου Costa Navarino βοηθούν τις τοπικές οικονομίες !!

Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων
Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος
Χρόνια τώρα η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στην ελληνική ξενοδοχία είναι συνολικά αρνητική. Με απλά λόγια, δηλαδή, η ξενοδοχειακή επένδυση είναι μη αποδοτική. Στις εποχές που ζούμε η κλασική ξενοδοχειακή επένδυση καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη.
Όπως παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας ΤΕΜΕΣ, που έχει δημιουργήσει το πρωτοποριακό τουριστικό συγκρότημα στην Πύλο Costa Navarino, κ.Νίκος Κατσικερός, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο των Financial Times, το μεγάλο κόστος των παγίων, που αυξάνει όσο οι κατασκευές γίνονται ποιοτικότερες, σε συνδυασμό με τη βραδεία επιστροφή των κεφαλαίων και τα αυξανόμενα τραπεζικά επιτόκια, το διεθνή ανταγωνισμό κ.λπ. καθιστούν ασύμφορη και προβληματική την ξενοδοχειακή εκμετάλλευση.
Εάν συνυπολογίσουμε το κόστος της γραφειοκρατίας, την έλλειψη υποδομών, την ανά …τρίμηνο ανακάλυψη νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, γίνεται αντιληπτό ότι δύσκολα θα δούμε νέες, κλασικές, επενδύσεις στον τουρισμό. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, τα σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα, με ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες και, γενικά, η δυνατότητα να προστεθούν στις τουριστικές εγκαταστάσεις τμήματα που μπορεί να πουληθούν σε τρίτους είναι η μόνη ελκυστική περίπτωση προσέλκυσης επενδυτών.
Οι επενδύσεις στον τουρισμό, είπε ο κ.Κατσικερός, βοηθούν αναμφίβολα στην ενίσχυση της πληθυσμιακής βάσης και της απασχόλησης, στη συγκράτηση των νέων στις περιοχές εγκατάστασής τους, στη δημιουργία νέων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων και στην προσέλκυση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργώντας σημαντικές θετικές κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις με τις υποδομές και τις λειτουργίες που αναπτύσσουν.
Η επί τόπου δραστηριότητα των επισκεπτών έχει και έμμεση επίδραση στην τοπική οικονομία λόγω των καταναλώσεων άλλων ειδών, όπως τρόφιμα και ποτά, εμπορεύματα, μεταφορικές και άλλες υπηρεσίες, τοπικά προϊόντα και δαπάνες παραμονής εκτός των εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά, στην Costa Navarino υπολογίζεται ότι 150 τοπικοί παραγωγοί και επιχειρήσεις συνεργάστηκαν ήδη με το συγκρότημα, με τζίρο που ξεπέρασε τα 3.000.000 ευρώ.
Ακόμη, το προσωπικό που απασχολείται είτε άμεσα, είτε στις επιχειρήσεις υποστήριξης, μέσω της κατανάλωσης που προκαλεί σε τοπικό επίπεδο για αγορές ή υπηρεσίες, δημιουργεί δευτερογενείς επιδράσεις. Οι έμμεσες και οι δευτερογενείς επιδράσεις υπολογίζονται αθροιστικά μέσω της εφαρμογής «περιφερειακού πολλαπλασιαστή», ο οποίος εκφράζει την πρόσθετη επίδραση της μοναδιαίας άμεσης κατανάλωσης στην τοπική οικονομία. Ο πολλαπλασιαστής αυτός για τον τουρισμό υπολογίζεται στην τάξη του 1,8. Χαρακτηριστικά, στην Costa Navarino απασχολούνται άμεσα 1200 άτομα ενώ υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν 900 επιπλέον έμμεσες θέσεις εργασίας.
Οι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου αγοραστές των παραθεριστικών καταλυμάτων, εξάλλου, προσφέρουν στις τοπικές οικονομίες πολύ περισσότερα από όσα οι τουρίστες, αφού αποκτούν σταθερή σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, εξασφαλίζουν πληρότητα και ζήτηση πρόσβασης/πτήσεων και κατά τους μη καλοκαιρινούς μήνες και τελικά αποτελούν σοβαρότατο παράγοντα ανάπτυξης και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Έχει αποδειχτεί άλλωστε από τις διεθνείς στατιστικές ότι οι υψηλού εισοδήματος τουρίστες και παραθεριστές που αποτελούν τη σχετική πελατεία των Mixed use resorts πραγματοποιούν τα μισά σχεδόν δείπνα τους εκτός των ξενοδοχείων. Οι ξενοδοχειακοί επιχειρηματίες μειώνουν την πάγια επένδυσή τους ενώ παράλληλα επιτυγχάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εγκαταστάσεών τους εξασφαλίζοντας μόνιμη πελατεία. Οι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα να μισθώνουν μέσω της τουριστικής επιχείρησης για το χρόνο που δεν θα τα χρησιμοποιούν τα παραθεριστικά καταλύματα, ώστε να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης, αφήνοντάς τους και κάποιο μικρό εισόδημα.
Το Δημόσιο αποκτά πρόσθετα και ταχύτερα έσοδα από τη φορολογία επί των κερδών των πωλήσεων, των διαδοχικών μεταβιβάσεων, μισθώσεων κ.λπ. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΤΕΜΕΣ, ότι οι επενδύσεις αυτές πλεονεκτούν και ως προς την επίτευξη των στόχων προστασίας του περιβάλλοντος, αφού είναι ελεγχόμενες και δημιουργούν οικονομία γης με τη συγκέντρωση δόμησης σε ορισμένα σημεία και εξασφάλιση μεγάλων αδόμητων εκτάσεων, αντί της δημιουργίας μωσαϊκού διάσπαρτων κτιριακών όγκων από μικρότερες εγκαταστάσεις και, τέλος, επιβάλλουν μεγαλύτερη απόσταση των κτιρίων από τον αιγιαλό (50 μ. τουλάχιστον έναντι των 30 μ. που επιτρέπεται σήμερα για την κατοικία σε εκτός σχεδίου περιοχές) κ.ά. LTCnews.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου