22.5.13

ΛΑΔΙ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – Ιστορίες για … Αγρίους !!!

Γράφει ο Κάλχας

Το Πανελλήνιο βοά  από τα  …«τερτίπια » με το θέμα που «έσκασε »  από την «ΠΟΝΗΡΗ » επιστολή  μέσω Επιμελητηρίου γνωστού λαδέμπορα της  Καλαμάτας για την ΜΗ   επέκταση  της ονομασίας ΠΟΠ σε όλη την Μεσσηνία αλλά στην Καλαμάτα πολλοί  σφυρίζουν αδιάφορα …πετώντας την μπάλα στην εξέδρα !

Βλέπουν το δάχτυλο …χάνουν το δάσος !

Προκειμένου να κρατήσουν ..πάση θυσία την εμπορική εκμετάλλευση  του ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ δύο –τρείς λαδέμποροι στην Καλαμάτα  δεν διστάζουν να σερβίρουν τις ποιο …απίθανες προτάσεις .

Μία από αυτές είναι  η διεκδίκηση πχ.  Ελαιόλαδο  ΠΟΠ Κορώνης …Πύλου ….Φιλιατρών  η Κυπαρισσίας  με το αιτιολογικό ότι η επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα  σε όλη την Μεσσηνία μόνο κακό θα προκαλέσει …στους εξαξωγείς  λόγω ….μεγαλύτερων ποσοτήτων  που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά !!!

Οι διακινητές αυτής της πρότασης  ξεχνούν φαίνεται ότι  παγκοσμίως  το  brand name ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ είναι  καθιερωμένο  ,αυτό γνωρίζουν οι καταναλωτές σαν αυθεντικό προϊόν της Μεσσηνίας  και αυτό αποδεικνύεται από την «καπηλεία » του ονόματος που γίνεται από Ιταλούς ,Τούρκος και …Τυνήσιους  στις Παγκόσμιες αγορές .

Αν προχωρούσε αυτή η πρόταση μετά από χρονοβόρες διαδικασίες πιστοποίησης στην Ε.Ε ποιος  καταναλωτής στις αγορές θα γνώριζε π.χ ότι το λάδι ΠΟΠ Φιλιατρά είναι προϊόν της Μεσσηνιακής γής  εφάμιλλο σε ποιότητα με το ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ….Φυσικά κανένας !

Για να αποκτήσει δε  brand name ένα προϊόν στις παγκόσμιες αγορές θα χρειαστούν ….Δεκαετίες . Με λίγα λόγια ….ιστορίες για αγρίους !!!

 Στην λογική αυτή λοιπόν αφού το Επιμελητήριο Μεσσηνίας  έχει μεταβληθεί σε ….Επιμελητήριο  Καλαμάτας  που αγωνίζεται να κρατήσει με νύχια και με δόντια τα κεκτημένα μόνο για  ορισμένα από τα ….Καλαματιανά μέλη του  ρίχνουμε και εμείς την πρόταση π.χ. ...για την δημιουργία ΝΕΟΥ Επιμελητηρίου Μεσσηνίας  (εκτός των επιχειρηματιών της επαρχίας Καλαμάτας  )  τουλάχιστον για να μπορούν οι εκτός της Μητρόπολης  της Μεσσηνίας «επιχειρούντες » να μπορούν να διεκδικήσουν τα δίκαια τους !!!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ 

  Στις 26 Ιουνίου  2012 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2012/C 186/10) η αίτηση για την τροποποίηση των προδιαγραφών και την επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλη τη Μεσσηνία.
Αν εντός έξι μηνών δεν κατατεθεί κάποια ένσταση (από κάποιον φορέα εκτός Ελλάδας), το ελαιόλαδο όλης της Μεσσηνίας θα μπορεί να ονομάζεται ΠΟΠ «Καλαμάτα» από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, εφόσον πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές, οι οποίες επισυνάπτονται.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ οι οποίες συζητούνται στην ΕΕ στις 16 ιουνίου 2013 στις Βρυξέλλες  
ΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ; ΜΗΝ ψανεται  σας το λέμε εμείς εταιρείες από ....Αίγυπτο κλπ συνεργάτες γνωστών λαδέμπορων της Καλαμάτας 

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ !!!

Διαβάστε τη σχετική απόφαση της ΕΕ
Διαβάστε τις προδιαγραφές ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου