27.9.09

« Πρώτο ταξίδι » την ερχόμενη άνοιξη για το Costa Navarino – « Ναυπηγείται » το Navarino Dunes !!!


Εικοσιπέντε χρόνια σκληρής πάλης με το τέρας της γραφειοκρατίας και το κράτος των μανδαρίνων δε στάθηκαν ικανά να αλλάξουν την πορεία πλεύσης του “Καπετάν Βασίλη" Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος έχει πλέον καταφέρει να θέσει ισχυρά θεμέλια στην επένδυση – μαμούθ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που σχεδιάζει στη Μεσσηνία.
Για το σκοπό αυτό, ο “Έλληνας Βασιλιάς των Κοντέινερς”, όπως τον είχε βαφτίσει σε ειδικό αφιέρωμά της η βρετανική εφημερίδα Lloyd΄s List, ίδρυσε το 1997 την ΤΕΜΕΣ, τον φορέα που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του Costa Navarino, του μεγαλύτερου υπό κατασκευή τουριστικού έργου στη Μεσόγειο.

Είκοσι χρόνια μετά, ο 38χρονος πια επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ έχει αναλάβει εξ΄ ολοκλήρου τα ηνία της επένδυσης, η πρώτη φάση της οποίας αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Μάιο του 2009.
Οι δύο δηλαδή ξενοδοχειακές μονάδες (Romanos Navarino Dunes Resort, The Luxury Collection και Westin Navarino Dunes Resort) του συγκροτήματος Navarino Dunes ανοίγουν τις πόρτες τους τον επόμενο Μάιο. Και μπορεί τα δύσκολα να έχουν περάσει, αλλά όπως επισημαίνουν οι επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ, οι μεγάλες προκλήσεις ξεκινούν τώρα, με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας.
Στόχος της διοίκησης της εταιρείας είναι το Navarino Dunes να αποτελέσει έναν από τους πιο ποιοτικούς Μεσογειακούς προορισμούς μέσα στην επόμενη πενταετία. Θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών, κέντρο θαλασσοθεραπείας και spa πάνω από 4.000 τετραγωνικών μέτρων, συνεδριακό κέντρο, κεντρική πλατεία με θέατρο, εμπορικό κέντρο και εγκαταστάσεις αναψυχής.
Το συνολικό κόστος της μονάδας ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ, ενώ η κρίση ματαίωσε την έναρξη λειτουργίας της πρώτης φάσης που είχε προγραμματιστεί για το 2009.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ στην προστασία του περιβάλλοντος και για το σκοπό αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί καμία γεώτρηση για την υδροδότηση των γηπέδων γκολφ. “Τα γήπεδα γκολφ θα υδροδοτούνται από ανακυκλούμενο νερό με τη χρήση επεξεργασμένων λυμάτων. Θα πραγματοποιήσουμε, επίσης, μελέτες διαχείρισης των υδάτων για τους τέσσερις Δήμους, όπου εντάσσεται η επένδυση. Έτσι θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να υλοποιηθούν και άλλες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή ” διαβεβαίωσε ο κ. Αχιλ. Κωνσταντόπουλος.
Εξάλλου, ο πατέρας του είναι πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και όπως είχε τονίσει τον περασμένο Μάρτιο -σε ειδική εκδήλωση που είχε οργανώσει προς τιμή του το ΕΒΕΑ-” η περιοχή διαθέτει δυσεύρετο φυσικό κάλλος, το οποίο δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου”.
Όσον αφορά την προσβασιμότητα στο συγκρότημα, η ΤΕΜΕΣ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να εντάξουν στα δρομολόγιά τους την Καλαμάτα.
Ήδη υπάρχει συμφωνία με την Air Berlin, για τη διεξαγωγή πτήσεων από τη Νυρεμβέργη προς την Καλαμάτα, ενώ έχει ληφθεί άδεια για προσγείωση υδροπλάνου στον κόλπο του Ναυαρίνου.
Στο Navarino Dunes θα δημιουργηθούν περίπου 750 άμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα αγγίξουν τις 1.200. Μέχρι στιγμής, η ΤΕΜΕΣ έχει δεχτεί 1.700 βιογραφικά, από τα οποία τα 500 είναι εκτός Μεσσηνίας και τα 1.200 προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή και τους γειτονικούς Νομούς.
Αλλαγή πλάνων για το Navarino Bay
Σε πλήρη τροποποίηση των μελετών που έχουν εκπονηθεί για το Navarino Bay, το δεύτερο τουριστικό συγκρότημα του Costa Navarino προχωρά η διοίκηση της ΤΕΜΕΣ. Έτσι, σύμφωνα με τον καινούργιο σχεδιασμό, το Navarino Bay θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της διεθνούς αλυσίδας Banyan Tree.
Η κατασκευή του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του 2010 και ο ανάδοχος θα επιλεγεί μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ, όπως εκτιμάται, το Navarino Bay δεν θα τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα από το 2013.
Το συγκεκριμένο συγκρότημα θα αποτελεί τον μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προορισμό, του οποίου το σύνολο των δωματίων θα είναι υπόσκαφο, με τα δωμάτια-βίλες να καλύπτονται πλήρως από πράσινο. Τέτοιου είδους τουριστικές υποδομές υπάρχουν μόνο στη Σαρδηνία, εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα, ο σχεδιασμός του έργου βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια θα προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, κατασκευάζεται φωτοβολταϊκό πάρκο 22 Mwp, το οποίο βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης. Η ενεργειακή, επίσης, κατανάλωση θα μειώνεται, μέσω ειδικού συστήματος ανάκτησης θερμότητας με νερό από τη θάλασσα και συστήματος γεωθερμίας τοποθετημένο κάτω από το γήπεδο του γκολφ.
Στους σχεδιασμούς της ΤΕΜΕΣ εντάσσεται και η οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα συναρτήσει και της υποχώρησης της κρίσης στην αγορά ακινήτων.
capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου