13.1.10

Νάντια Γιαννακοπούλου -Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται


Το προ τετραημέρου χτύπημα στην καρδιά της ελληνικής δημοκρατίας, τη Βουλή, δημιούργησε αισθήματα αποτροπιασμού στο σύνολο των δημοκρατικά σκεπτόμενων πολιτών. Οι δράστες στοχοποιήσαν ένα μέρος συμβολικό, για τα ακρεφνή δημοκρατικά πιστεύω του ελληνικού λαού. Προχώρησαν σε μια πρωτοφανή πράξη επίδειξης «τσαμπουκά», σε μια περιοχή που συμβολικά παραμένει αφύλακτη από σώματα ασφαλείας.
Οι δράστες προειδοποίησαν για το επικείμενο χτύπημα, μόλις 15 λεπτά πριν την έκρηξη στο πεζοδρόμιο μπροστά από τη βουλή, ημέρα Σάββατο. Έσφαλαν δε, στην ώρα έκρηξης της βόμβας που εξεράγη 2 λεπτά πριν την προβλεπόμενη, με πιθανό στόχο να πλήξουν κάποιον εκ των πυροτεχνουργών της ΕΛ.ΑΣ. Η αστυνομία, ωστόσο, επεμβαίνοντας καίρια και με σωστό συντονισμό απέφυγε οποιαδήποτε περαιτέρω απώλεια.
Όλος ο πολιτικός κόσμος και, πρώτα απ΄όλα, η κυβέρνηση Παπανδρέου δήλωσε ενάντια σε κάθε μορφή βίας που μπορεί να προκαλέσει σωματική ή ψυχική βλάβη σε συνανθρώπους μας. Τάχθηκε ενάντια στην αυθαίρετη και αντιδημοκρατική δράση μεμονωμένων ατόμων που δεν κρίνουν το έργο της κυβερνήσεως, αλλά εκφοβίζουν το λαό και δυσφημούν την πατρίδα μας. Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί στην ήδη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η εικόνα της χώρας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Δε βοηθά, αλλά γκρεμίζει τις προσπάθειες ανασύνθεσης ενός αξιόπιστου, φιλειρηνικού κράτους με δύναμη λόγων και έργων στο διεθνές σκηνικό. Κυρίως, ωστόσο, αποπροσανατολίζει το ενδιαφέρον του ελληνικού λαού από τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στη χώρα...

Από την πρώτη μέρα χάραξης των πολιτικών ευθύνης για το κράτος, δόθηκε από πλευράς κυβερνήσεως βαρύτητα στην προστασία του πολίτη. Η διαβεβαίωση ότι ο πολίτης δε κινδυνεύει, παραμένει. Διαβεβαίωση που στηρίζεται στην κοινωνική σύμπραξη όλων των υγειών πολιτικών χώρων, στην κατάργηση του άκαμπτου, κατασταλτικού κράτους, στην προσπάθεια για διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλους τους τομείς. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, εγκαινίασε μια δημοκρατία ουσιαστικής συμμετοχικότητας, όπου κάθε ετερόκλητος πολιτικός χώρος αλλά και κάθε πολίτης ξεχωριστά, μπορεί όχι μόνο να σχολιάζει διαδικτυακά αλλά και να παρεμβαίνει με προτάσεις στις κοινωνικές αλλαγές που φέρνει στο τραπέζι η κυβέρνηση.
Έχοντας καλέσει τον πολίτη δίπλα της, στη συγκυβέρνηση αυτού του κράτους, θεωρείται αδικαιολόγητη κάθε μορφή τρομοκρατίας που προσπαθεί, είτε να τορπιλίσει την κυβερνητική προσπάθεια, είτε να δημιουργήσει αίσθημα φοβίας στον πολίτη, είτε να εκβιάσει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα περιορισμού των ελευθεριών. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις που στερούνται δημοκρατικής νομιμότητας. Πολύ περισσότερο, δεν ανέχεται τέτοιου είδους επιθέσεις. Η Αθήνα, η Ελλάδα, ο τόπος μας και οι κοινωνίες μας δε θα μετατραπούν σε φοβικά αστυνομοκρατούμενα σύνολα πολιτών. Κατανοούμε ότι, η τρομοκρατία αποτελεί μείζον πρόβλημα, αλλά οι ανθρώπινες ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Ο πολίτης, εμείς, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου