13.1.10

Εδαφολογικό Εργαστήριο Γεωανάλυσης για τις καλλιέργειες στον νομό Ηλείας δημιούργησε το ΑΠΘ


Ένα σύγχρονο Εδαφολογικό Εργαστήριο Γεωανάλυσης για τη διάγνωση των προβλημάτων στις καλλιέργειες των αγροτών, τη μελέτη των εδαφών των καλλιεργούμενων περιοχών και την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, δημιούργησε στον νομό Ηλείας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το εργαστήριο λειτουργεί εδώ και περίπου δύο μήνες, στελεχωμένο από ειδικευμένο προσωπικό γεωπόνων και εδαφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν την επιστημονική τους βοήθεια στους αγρότες, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2007. Αποτελεί μια από τις παρεμβάσεις, που ανέλαβε το ΑΠΘ στις πυρόπληκτες περιοχές, με στόχο την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των παραγωγικών και κοινωνικών υποδομών.Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου, αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτρη Αλιφραγκή, ήδη πολλοί είναι οι αγρότες που έχουν στραφεί

στο εργαστήριο ζητώντας αναλύσεις στο έδαφος το νερό και τους φυτικούς ιστούς των καλλιεργειών τους, προκειμένου να προσδιοριστούν τα προβλήματά τους και να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής τους.Σε συνεργασία, μάλιστα, με τη Νομαρχία Ηλείας, όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν μία βασική εδαφολογική ανάλυση έως τις 31 Ιουλίου.
Από τα βασικότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές, όπως φαίνεται έως στιγμής, είναι η υπερλίπανση και η υποβάθμιση των εδαφών από τις πυρκαγιές. Στόχος του εργαστηρίου είναι να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής και στη μείωση του κόστους, στη βελτίωση της ποιότητας και την ελάττωση της ρύπανσης από χημικά, παράλληλα με τη διατήρηση των φυσικών πόρων.
Ο εξοπλισμός του εργαστηρίου είναι άρτιος και σύγχρονος, με δυνατότητα να παρέχει αναλύσεις και συμβουλές και σε όμορους νομούς, όπως της Αχαϊας, της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας. Σε δεύτερο στάδιο, το εργαστήριο σκοπεύει να προσφέρει ποιοτικό έλεγχο στα παραγόμενα προϊόντα, καθώς και να καταρτίσει εδαφολογικούς χάρτες με βάση τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τις ανάγκες των εδαφών. Επίσης, θα λειτουργήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για τις μεταπτυχιακές σπουδές και την πρακτική άσκηση φοιτητών.
Τη χρηματοδότηση του Εργαστηρίου ανέλαβε ο διεθνής Ανθρωπιστικός Οργανισμός Ορθόδοξων Χριστιανών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου