2.5.10

Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό - «Η αποφυγή της χρεοκοπίας κόκκινη γραμμή»

Έχουμε να φέρουμε σε πέρας έναν μεγάλο άθλο, έχουμε μια μεγάλη δοκιμασία μπροστά μας, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες θα τα καταφέρουμε.
Περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, τόνισε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν υπόσχονται εύκολα και ανώδυνα πράγματα. Επισήμανε ότι οι κατευθύνσεις του κυβερνητικού έργου θα είναι τρεις: Πρώτον, θα γίνει το κάθε τι για να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας. Δεύτερον, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση του δικαίου που έχει χαθεί. Αισθανόμαστε, είπε ο πρωθυπουργός, την οργή του πολίτη, ο οποίος καλείται να πληρώσει τις αμαρτίες άλλων. Τρίτον, η σημερινή κρίση να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία να αλλάξουμε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με την "Τρόικα", υπογραμμίζοντας ότι η κατάληξη τους ήταν να μην θιγούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Τα μέτρα που λαμβάνονται θα θίξουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, του τομέα που είναι ο μεγάλος ασθενής και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες.
Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να είναι μικρότερες οι επιπτώσεις στους πιο αδύναμους και ζήτησε από το πολιτικό σύστημα να δώσει πρώτο το παράδειγμα της προσπάθειας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να πει στους βουλευτές να παραιτηθούν από τα δώρα τους. Επίσης, ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών να προχωρήσει στη διαδικασία σύνταξης του νέου εκλογικού νόμου, ώστε να μπει το πολιτικό σύστημα σε νέες και υγιείς βάσεις.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πακέτο των μέτρων, τόνισε ότι πολλά απ' αυτά θα τα ελάμβανε ούτως ή άλλως η κυβέρνηση, αλλά και πολλά απ' αυτά έχουν έκτακτο χαρακτήρα, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε ελευθερία επιλογών, την οποία της στέρησε το υψηλό έλλειμμα και το μεγάλο χρέος και επίσης αν είχε στη διάθεσή της χρόνο και ομαλές συνθήκες αντί για κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι με τις θυσίες που καλούνται να κάνουν οι Έλληνες, η χώρα θα βρει την ανάσα και τον χρόνο για να προχωρήσει στις ιστορικές αλλαγές, που θα αλλάξουν τον τόπο. Θα δημιουργηθεί, είπε, ένας νέος πατριωτισμός και μια νέα εθνική ελληνική συνείδηση, μήνυμα.
Ακόμη, σημείωσε ότι το πακέτο στήριξης είναι χωρίς προηγούμενο, αλλά και χωρίς προηγούμενο είναι η προσπάθεια που καλούνται να καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες.
Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε ότι η λήψη αυτών των μέτρων μπορεί να επιφέρει πολιτικό κόστος για τον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ και για μία ακόμη φορά τόνισε ότι το πολιτικό κόστος δεν τον ενδιαφέρει και ότι προτάσσει το συμφέρον της πατρίδας έναντι του πολιτικού κόστους. Δεν με ενδιαφέρουν οι θητείες, είπε χαρακτηριστικά, αλλά με ενδιαφέρει να κάνω το σωστό. Και υποσχέθηκε ότι στο τέλος της θητείας του η Ελλάδα δεν θα είναι χρεοκοπημένη, αλλά αναγεννημένη.
Οι θυσίες που καλούνται οι Έλληνες πολίτες να κάνουν, ανέφερε, είναι μεγάλες, αλλά η εναλλακτική λύση σ' αυτές τις αποφάσεις θα ήταν η καταστροφή και ακόμη μεγαλύτερος πόνος. Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, είμαστε εδώ για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και αυτό κάνουμε.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτηρίζοντας ιστορική την απόφαση της 25ης Μαρτίου, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι χωρίς αυτόν τα προβλήματα θα ήταν ανυπέρβλητα. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι η δημιουργία του μηχανισμού δεν συνέβαλε, όπως είχε εκτιμηθεί, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να δανείζεται, με λογικά επιτόκια. Και απέδωσε εν πολλοίς το γεγονός αυτό στις αμφισημίες που υπήρξαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίες, όπως τόνισε, έδωσαν το σήμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει έλλειψη αποφασιστικότητας.

Η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο πρωθυπουργός, είχε επισημάνει εγκαίρως ότι μια μικρή φωτιά θα μπορούσε εύκολα να μετατραπεί σε μία μεγάλη εστία πυρκαγιάς, αλλά από ορισμένους αυτό δεν έγινε πιστευτό ή κατανοητό. Και η Ελλάδα έγινε στόχος και πειραματόζωο, αδύναμος κρίκος και εύκολη λεία. Και τώρα, όπως ανέφερε, η φωτιά απειλεί να εξαπλωθεί, κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά στη χώρα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι' αυτό και το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλλουμε για τη χρηματοδότηση των αναγκών θα είναι μεγαλύτερο.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έβαλε ως ύψιστο καθήκον το συμφέρον της χώρας, θεωρώντας την αποφυγή της χρεοκοπίας ως την εθνική κόκκινη γραμμή.
Ο αγώνας που ξεκινήσαμε από την αρχή ήταν σκληρός και αδυσώπητος, τόνισε, ενώ δεν θέλησε να ασχοληθεί με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, παρά μόνο για να επισημάνει τις μεγάλες δυσκολίες που προέκυψαν από το υψηλό έλλειμμα και το πολύ μεγάλο χρέος. Οι προσπάθειες, τόνισε, ήταν από την αρχή δύσκολες και τα πρώτα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν σκληρά και επώδυνα, αλλά αναγκαία. Και απέδωσε σε αυτό το γεγονός ότι σήμερα «είμαστε σε θέση να καταβάλλουμε μισθούς και συντάξεις» . Ανέφερε επίσης ότι από τα μέτρα αυτά ήδη άρχισαν να έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα.
Από τα πρώτα μελήματα της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν η ανάκτηση της αξιοπιστίας στους πολίτες, καθώς, όπως τόνισε, ακόμα και τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία ήταν από την αρχή ειλικρινής, και είπε την αλήθεια, την βλέπουν με δυσπιστία.
Η δεύτερη προσπάθεια, όπως ανέφερε, ήταν να ανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της διεθνώς και κυρίως στην Ευρώπη. Χωρίς αξιοπιστία, όπως τόνισε, δεν θα βρίσκαμε κατανόηση και πολύ περισσότερο υποστήριξη. Θα ήμασταν μόνοι απέναντι στις αγορές και στους κερδοσκόπους και η μόνη πιθανή βοήθεια που θα μπορούσαμε να έχουμε θα ήταν 10 έως 20 δισ. και αυτά από το ΔΝΤ, όταν το κράτος έχει ανάγκες της τάξεως των 60 δισ. το χρόνο.
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα ανακοινώσει, σε συνέντευξη Τύπου, το πακέτο των νέων μέτρων
Το πρωί της Δευτέρας, στις 11, ο κ. Παπανδρέου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Nooz.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου