24.1.11

Δημ. Κουσελάς εφ΄όλης της ύλης στην Ημερησία !

Δεν χρωστάμε τίποτα, όσοι έχουμε το μέτωπό μας καθαρό, να λασπωνόμαστε από ενέργειες ή παραλείψεις όσων μπήκαν στην πολιτική ή στον κρατικό μηχανισμό για να πλουτίσουν! ΑΛΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ Η ΣΥΝΝΤΕΥΞΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τους πιο μεγάλους στόχους της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ακούμε συνέχεια για γιατρούς που δηλώνουν εισοδήματα «φτώχειας» και έχουν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, σκαφάτους και μεγαλοοφειλέτες με τεράστια ακίνητη περιουσία. Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται και πολιτικά πρόσωπα αλλά δεν βλέπουμε να υλοποιείται η αρχική δέσμευση της κυβέρνησης ότι «κάποιοι θα πάνε φυλακή».
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η δέσμευσή μας ισχύει στο ακέραιο και διαμορφώνουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για να γίνει πράξη. Δεν υπάρχει προστατευτική ασπίδα για κανένα, πόσο μάλλον για τους πολιτικούς. Όπως έχω επανειλημμένα τονίσει, δεν χρωστάμε τίποτα, όσοι έχουμε το μέτωπό μας καθαρό, να λασπωνόμαστε από ενέργειες ή παραλείψεις όσων μπήκαν στην πολιτική ή στον κρατικό μηχανισμό για να πλουτίσουν! Το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν εντείνει τις διασταυρώσεις δεδομένων και τη δράση τους σε αυτή την κατεύθυνση. Όπως όμως γνωρίζετε, -και αυτό είναι κεντρικό στοιχείο του Πολιτεύματος, του Συντάγματος και του δικαιϊκού μας συστήματος-, για να πάει κάποιος φυλακή ή για να εκποιηθεί η περιουσία του, για παραβάσεις ή οφειλές στο Δημόσιο, πρέπει πρώτα να δικαστεί και να καταδικαστεί.
Μέχρι σήμερα, αυτό απαιτούσε 8-10 χρόνια, μέχρι οι δίκες να τελεσιδικήσουν. Στην πράξη, ελάχιστοι καταδικάζονταν, υπήρχε de facto ασυλία. Γι’ αυτό θεσπίσαμε αυστηρότερες ποινές και επιταχύναμε την εκδίκαση των φορολογικών διαφορών ώστε να γίνεται σε 3, το πολύ σε 3,5 χρόνια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετοιμάζετε ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο για να χτυπήσετε τη φοροδιαφυγή. Θα μειώσετε το ποσό βάσει του οποίου η φοροδιαφυγή μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα και από ποιο ύψος και πάνω; Πότε θα ενεργοποιείται η διαδικασία του Αυτόφωρου για μη απόδοση ΦΠΑ;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θεσπίσαμε η φοροδιαφυγή από 75.000 ευρώ για ΦΠΑ και από 150.000 για φόρο εισοδήματος να αποτελεί κακούργημα. Σ’ αυτό δεν αλλάζει κάτι. Τώρα στόχος μας είναι η μη απόδοση ΦΠΑ από ένα ποσό και πάνω να αποτελεί διαρκές αδίκημα με συνέπεια να μην παραγράφεται και να μπορεί να κινηθεί οποτεδήποτε η διαδικασία του αυτόφωρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με ποιες υποθέσεις θα ασχολείται ο οικονομικός εισαγγελέας και ο φορολογικός διαιτητής;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Στο πλαίσιο της αναγκαίας επιτάχυνσης στην απονομή φορολογικής δικαιοσύνης, εμείς στοχεύουμε ο οικονομικός Εισαγγελέας να ασχολείται αποκλειστικά με οικονομικά εγκλήματα και ειδικότερα με τα αδικήματα της φοροδιαφυγής. Έχουμε ζητήσει και τη λειτουργία ειδικών φορολογικών δικαστηρίων, αλλά αυτά είναι θέματα που θα λυθούν σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η φορολογική Διαιτησία είναι ένας νέος, ευέλικτος και ανεξάρτητος θεσμός, με τον οποίο θα μπορούν να λύνονται τεκμηριωμένα και αξιόπιστα οι φορολογικές διαφορές πάνω από 150.000 ευρώ, μετά από κοινή προσφυγή των ενδιαφερόμενων, με την έκδοση Απόφασης το αργότερο μέσα σε ένα εξάμηνο. Η Διαιτησία θα διεξάγεται από ειδικό Σώμα Διαιτητών, που θα παρέχει όλα τα εχέγγυα ανεξάρτητης και τεκμηριωμένης κρίσης, υπάρχει δε μέριμνα ώστε η προσφυγή σε αυτήν, ανάλογα με το αντικείμενο της διαφοράς, να έχει χαμηλότερο κόστος από την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το 2010 το ΣΔΟΕ αποκάλυψε πολλές και σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής και επέβαλε πρόστιμα περίπου 5 δισ. ευρώ. Όμως στα ταμεία του Δημοσίου δεν μπήκαν ούτε τα μισά. Σκέφτεστε να αυξήσετε την προκαταβολή 25% των προστίμων στην περίπτωση προσφυγής στη Δικαιοσύνη για να εξασφαλίσετε περισσότερα έσοδα;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Μετά την ανασυγκρότηση του ΣΔΟΕ –το οποίο, σας θυμίζω, βρήκαμε απαξιωμένο, σχεδόν διαλυμένο από την προηγούμενη Κυβέρνηση- για πρώτη φορά έγιναν διασταυρώσεις και έλεγχοι σε τέτοια έκταση, ακόμα και σε ομάδες φορολογούμενων ή επιχειρήσεων που επί χρόνια εμφανίζονταν να απολαμβάνουν προκλητικής φορολογικής ασυλίας.
Έχουν πολλαπλασιαστεί και ο εντοπισμός παραβατών και τα πρόστιμα. Στο 11μηνο που πέρασε, το ΣΔΟΕ βεβαίωσε πάνω από 200.000 σοβαρές παραβάσεις, στις οποίες αντιστοιχούν πρόστιμα 5 δισ. ευρώ Όμως, όσοι παραβάτες προσφεύγουν σε ένδικα μέσα, προκαταβάλλουν, όπως προβλέπεται, το 25% του προστίμου. Με τη μείωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων στο μισό, όπως προείπα, παράλληλα με τη δραστηριοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών και τη λειτουργία της φορολογικής Διαιτησίας, αναμένουμε να βελτιωθεί σημαντικά η εισπραξιμότητα. Εξετάζουμε όμως και το ενδεχόμενο να αυξήσουμε την προκαταβολή των προστίμων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετοιμάζεστε να επαναφέρετε το μέτρο της καταβολής του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Θα ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις ή μόνο για τις μικρομεσαίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ κάθε τρίμηνο; Πώς θα ισχύσει το μέτρο και από πότε θα τεθεί σε εφαρμογή; Θα αφορά και παλιές δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Είναι ένα μείζον αίτημα της αγοράς, λόγω της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας, απέναντι στο οποίο στεκόμαστε θετικά στις διαβουλεύσεις μας με τους επιχειρηματικούς φορείς.
Ειδικότερα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο η απόδοση του ΦΠΑ να γίνεται για όλους σε τρεις μηνιαίες δόσεις, είτε 40-30-30, είτε με κάποιον άλλον τρόπο. Υπάρχουν ακόμα τεχνικά ζητήματα που εξετάζουμε, ανάλογα με την υφιστάμενη υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ, ανά τρίμηνο ή ανά μήνα. Ο προσανατολισμός μας είναι πάντως να διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, να τους δώσουμε τη δυνατότητα τμηματικής απόδοσης, με συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις και ασφαλιστικές δικλείδες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σκέφτεστε να ενισχύσετε το κίνημα των αποδείξεων για να αναθερμάνετε το ενδιαφέρον των φορολογούμενων;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Το «κίνημα των αποδείξεων» έχει συνεισφέρει στη σημαντική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, παρά την ύφεση και την κρίση. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στα κίνητρα του φορολογικού νόμου για τη συλλογή αποδείξεων, ή στα αντικίνητρα για τη μη συλλογή τους. Οφείλεται και στο ότι οι πολίτες κατάλαβαν πως, ανεξαρτήτως κινήτρων, είναι αυτονόητο δικαίωμα και παράλληλα υποχρέωσή τους, να ζητούν και να παίρνουν απόδειξη. Η μάχη των εσόδων, αυτή που πραγματικά θα στηρίξει τις δαπάνες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και το κοινωνικό Κράτος, είναι υπόθεση όλων, γι’ αυτό κανείς δεν πρέπει να την εγκαταλείψει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια κίνητρα εξετάζετε να δώσετε στους φορολογούμενους που θα χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους συναλλαγές τη φοροκάρτα;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η κάρτα από μόνη της αποτελεί ένα κίνητρο. Στην κάρτα αυτή, την οποία ο πολίτης θα προμηθεύεται δωρεάν από τράπεζα της επιλογής του, θα περνούν αυτόματα οι συναλλαγές του, αντί της συλλογής αποδείξεων, χωρίς είναι εμφανής ο ΑΦΜ ή να θίγονται προσωπικά του δεδομένα. Σε συνδυασμό με τη χρήση της εξετάζουμε, χωρίς ακόμα να έχουμε καταλήξει, την παροχή πρόσθετων κινήτρων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα είστε έτοιμοι για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων; Τι θα προβλέπει το νέο σύστημα;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Με βάση τις δεσμεύσεις μας, οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να αυξηθούν από 1/1/2011. Μεταθέσαμε την αύξηση στο β’ 6μηνο, για να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στην κτηματαγορά. Δώσαμε προτεραιότητα στην ένταξη, με τιμές πολύ λογικές, σημαντικά χαμηλότερες των πραγματικών, 4.500 οικισμών της χώρας στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Η ένταξη 25 νομών στο σύστημα είναι μεγάλη θεσμική τομή, που παρέχει προβλεψιμότητα και διαφάνεια στις κτηματικές συναλλαγές.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών απαιτεί ωστόσο σημαντική προεργασία, τεκμηρίωση και διαβούλευση, στο πλαίσιο ειδικών κατά τόπους Επιτροπών με τεχνικούς και φορείς, όπου προέχει η αντιμετώπιση κραυγαλέων περιπτώσεων απόκλισης από τις αγοραίες τιμές.
Η προετοιμασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα μας επιτρέψει να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι για εύλογες και ισορροπημένες προσαρμογές των αντικειμενικών αξιών στο β’ εξάμηνο. Γι’ αυτές, όμως, θα ενημερωθείτε μόλις υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η μείωση του φόρου για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων θα συνοδευτεί με μείωση της φορολογίας και για τα διανεμόμενα κέρδη όπως ζητούν οι επιχειρηματίες;
Δ.ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στο μέτρο που θα βελτιώνονται και θα μας το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα, όσο δηλαδή καταπολεμάμε τη φοροδιαφυγή και διευρύνουμε τη φορολογική βάση, αποτελεί γενικότερο στόχο μας.
Μειώνουμε τη φορολογία στα αδιανέμητα κέρδη, για να τονώσουμε την απασχόληση και τις επενδύσεις.
Σε ότι αφορά στα διανεμόμενα, δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε το συνολικό ύψος της φορολόγησης. Εξετάζουμε, όμως, το ενδεχόμενο να αλλάξουμε τη διάρθρωσή της, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα άνισου ανταγωνισμού για επιχειρήσεις που έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα και να ανταποκριθούμε σε διεθνείς μας υποχρεώσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου