14.4.11

10-15 δισ. δολ. για την Ελλάδα μπορούν να προκύψουν από κοιτάσματα πετρελαίου

Έσοδα ύψους 10 - 15 δισ. δολαρίων για το Ελληνικό Δημόσιο τα επόμενα 10 - 15 χρόνια μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες επενδύσεων και τα κέρδη των εταιριών, ανέφερε απόψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις "Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη". "Αναμφισβήτητα, τόνισε, πρόκειται για σοβαρή στήριξη στην συλλογική προσπάθεια ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας. Η εκτίμηση ότι σε εύλογο βάθος χρόνου μπορούμε να καλύψουμε το 1/5 έως 1/3 των εθνικών μας αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, δεν βρίσκεται καθόλου εκτός πραγματικότητας".
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η επισήμανση του υφυπουργού για ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και δέσμευσης. "Πλανάται, είπε, όποιος νομίζει ότι θα μπορεί να παριστάνει τον επιτυχημένο Υπουργό μιας κυβέρνησης, εάν αυτή έχει συλλογικά αποτύχει".
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός, είναι ρεαλιστική η εκτίμηση ότι τα επόμενα 15-20 χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλα 3-4 κοιτάσματα του μεγέθους του Πρίνου. Αυτό ισοδυνβαμεί με 350.000.000-500.000.000 βαρέλια πετρελαίου τα οποία με τιμή 100 δολ. το βαρέλι, σημαίνουν έσοδα 35-50 δις δολάρια. Αν από αυτό το ποσό αφαιρεθούν οι δαπάνες των επενδύσεων / γεωτρήσεων, καθώς και τα κέρδη των εταιριών εξόρυξης, απομένουν δημόσια έσοδα πάνω από 10-15 δις. δολάρια.
Ο υφυπουργός ανήγγειλε επίσης ότι με το νομοσχέδιο για την ίδρυση Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων έρευνας / εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο 20 %. Μέχρι την ίδρυση του φορέα, με νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα προχωρήσει σε επεξεργασία, ενιαιοποίηση και προβολή σε διεθνείς επενδυτές, του συνόλου των στοιχείων και πληροφοριών που διαθέτει η χώρα από τις έρευνες υδρογονανθράκων που έγιναν στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια.
Ο κ. Μανιάτης προχώρησε σε απολογισμό των δράσεων του υπουργείου για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 365 εκατ. Ευρώ που θα συγχρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ ενώ σε βάθος πενταετίας αναμένονται επενδύσεις της τάξης 4 - 5 δις. Ευρώ για διασύνδεση νησιών του Αιγαίου. Στον τομέα του φυσικού αερίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ ενώ μέσα στο 2011 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τη δημιουργία τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα-Εύβοια.
Αναφερόμενος στις διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις που προωθεί η χώρα μας ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η συμφωνία κατανόησης ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR που υπεγράφη πριν λίγες μέρες στο Αζερμπαϊτζάν, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σηματοδοτεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για την απευθείας αγορά φυσικού αερίου της Κασπίας.
Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για την απαράδεκτη μεροληψία ορισμένων κύκλων των Βρυξελλών υπέρ του αγωγού Nabucco, και τόνισε ότι η επιλογή του αγωγού που θα κατασκευασθεί σε αυτή τη φάση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει με πολιτικά κριτήρια, παρά μόνο με κριτήρια οικονομικής βιωσιμότητας και τεχνικής ωριμότητας, σημεία στα οποία υπερέχει ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας.
Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες η επιτροπή του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης θα οριστικοποιήσει τον κατάλογο των πέντε προεπιλεγέντων, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τον τελικό ανάδοχο.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ κ. Χ. Σαχίνης ανέφερε ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για ανάκαμψη της αγοράς φυσικού αερίου καθώς η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 8 % σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ, ύστερα από διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές της, πέτυχε καλύτερες τιμές αγοράς του αερίου και σκοπεύει να μετακυλίσει το όφελος στους πελάτες της. Εξέφρασε εξάλλου ενδιαφέρον για άνοιγμα της αγοράς κίνησης αυτοκινήτων με φυσικό αέριο, όπως και για τροφοδοσία μικρών πόλεων της περιφέρειας από τις οποίες δεν διέρχεται δίκτυο, με υγροποιημένο ή συμπιεσμένο φυσικό αέριο. Πρότεινε ακόμη να μην αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής τρίτων σε επενδύσεις της ΔΕΠΑ, με κοινοπρακτικά σχήματα.
Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γ. Δεσύπρης ανέφερε τέλος ότι η επίτευξη του στόχου για διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 20 % στο ενεργειακό ισοζύγιο "περνά" μέσα από την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, που θα επιτρέψει την απορρόφηση της ενέργειας από ΑΠΕ που θα παράγεται στα νησιά, αλλά και την αντικατάσταση των πετρελαϊκών σταθμών από τους οποίους τροφοδοτούνται σήμερα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου