16.4.11

«260 εκατομμύρια μας ζητούνε να επιστρέψουμε στην Ε.Ε.»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 15/04/11, «η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει 260 εκατομμύρια ευρώ από τα αγροτικά κονδύλια της περιόδου 2004 – 2009, εξαιτίας παρατυπιών που διαπιστώθηκαν. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της τακτικής διαδικασίας εκκαθάρισης των λογαριασμών του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων και προβλέπει την ανάκτηση συνολικά 530 εκατ. ευρώ από 10 κράτη – μέλη. Δηλαδή, το ποσό που αναλογεί στην Ελλάδα πλησιάζει το μισό των συνολικών ανακτήσεων που αποφάσισε η Κομισιόν. Ο λόγος της ανάκτησης είναι η μη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες ή εξαιτίας των πλημμελών διαδικασιών ελέγχου των γεωργικών δαπανών.
Τα ανακτηθέντα ποσά θα επιστραφούν στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα καταλογίστηκαν 137,23 εκατομμύρια ευρώ λόγω μη επιλέξιμων δαπανών και σημαντικών ελλείψεων στο σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών για τις ελαιοκαλλιέργειες και στους επιτόπιους ελέγχους και ακόμη 122,38 εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας ανεπαρκών επιτόπιων ελέγχων και ελλείψεων στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων και στους διοικητικούς διασταυρωτικούς ελέγχους για τις στρεμματικές ενισχύσεις.
Με αφορμή τα παραπάνω, η βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το νέο χαράτσι που μας ‘‘κληροδότησε’’ η προηγούμενη κυβέρνηση έρχεται σε μια περίοδο, όπου ευαίσθητοι τομείς του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους, όπως η υγεία και η παιδεία, βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης, με προφανή και επιβεβλημένο σκοπό την περιστολή δαπανών και τη μείωση του ελλείμματος.
Προσπάθειες που εμπεριέχουν σοβαρό πολιτικό κόστος, το οποίο ωστόσο δεν υπολογίζεται μπροστά στην ανάγκη δημοσιονομικής επιβίωσης της χώρας.
Προσπάθειες που, αναγκαία, εμπεριέχουν και σοβαρό πραγματικό κόστος τόσο για την ‘‘τσέπη’’ των Ελλήνων, όσο και για την καθημερινότητά τους.
Μπροστά, λοιπόν, σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών παρουσιάζονται διαρκώς νέα απομεινάρια, κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης σε μια καταχρεωμένη χώρα που πασχίζουμε να βγάλουμε από το αδιέξοδο.
Ωστόσο, για αυτοσυγκράτηση και σύνεση ούτε λόγος, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πρωτοπόρα σε δηλώσεις κριτικής για την σημερινή κυβερνητική πολιτική.
Χρήσιμο θα ήταν, πριν από τη νέα πολιτική της ‘‘πρωτοβουλία’’, η ΝΔ να εξηγήσει στους πολίτες, από πού προτείνει να ‘‘κοπούν’’ δαπάνες 260 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποπληρωθεί το νέο χρέος που φόρτωσαν στον ελληνικό λαό και στον αγροτικό κόσμο».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου