15.4.11

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρη γέννηση

Ένα γονίδιο που σχετίζεται με την αυξημένη πιθανότητα πρόωρης γέννησης ενός μωρού, ανακάλυψαν αμερικανοί και φινλανδοί επιστήμονες, μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε ένα τεστ, το οποίο θα κάνουν οι γυναίκες για να δουν σε ποιο βαθμό κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Ουάσιγκτον, Βάντερμπιλτ και Ελσίνκι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γενετικής “PLoS Genetics”, σύμφωνα με το BBC, εντόπισαν μια παραλλαγή ενός γονιδίου (FSHR), που ρυθμίζει μια ορμόνη, η οποία δρα στα ωοθυλάκια των ωοθηκών, επιταχύνοντας την παραγωγή οιστρογόνου και τελικά την πρόωρη γέννηση.
Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης αντιμετωπίζουν αργότερα πιθανώς αυξημένα προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, γαστρεντερικά, υποθερμία, ίκτερο, υπογλυκαιμία κ.α. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν εξελικτικές πιέσεις από το απώτατο παρελθόν, οι οποίες συντομεύουν τον χρόνο γέννησης και έτσι το μέγεθος ενός μωρού. Για αυτό το λόγο, οι ερευνητές αναζήτησαν γονίδια «επιταχυνόμενης εξέλιξης», εντοπίζοντας συνολικά 150, από τα οποία τελικά ένα (το FSHR) συμπέραναν ότι σχετίζεται άμεσα με την πρόωρη γέννηση. Ο καθηγητής Λούις Μούγκλια του παιδιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ανακάλυψη του συγκεκριμένου γονιδίου θα βοηθήσει μελλοντικά στην αποφυγή της πρόωρης γέννησης κι, έτσι, στην μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και των πιθανών μακροπρόθεσμων επιπλοκών για την υγεία των παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου