4.11.11

ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ ..Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Σ. Μπερλουσκόνι !

ΒΙΟΥΣ παράλληλους μοιάζουν να ακολουθούν ιταλική και ελληνική κυβέρνηση, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι να ανακοινώνει, χθες, την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, προκειμένου να διασφαλίσει την ικανότητα της κυβέρνησής του να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Η απάντηση ήταν άμεση από τον Ν. Σαρκοζί, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «σημασία δεν έχουν οι δεσμεύσεις της Ιταλίας, σημασία έχει εάν η κυβέρνησή της μπορεί να φέρει σε πέρας αυτές τις δεσμεύσεις».
Ο κ. Μπερλουσκόνι κατέφθασε, χθες, στις Κάννες μην έχοντας στην ατζέντα του κάποιο τελικό σχέδιο για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ιταλία, προκειμένου να κατορθώσει να καταστήσει διαχειρίσιμο το τεράστιο χρέος της (το οποίο φθάνει στο 120% του ΑΕΠ και πλησιάζει τα δύο τρισ. ευρώ).
Ηδη στην έκτακτη σύνοδο το βράδυ της Τετάρτης, έξι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού ξεκαθάρισαν στον κ. Μπερλουσκόνι ότι δεν τον στηρίζουν και ζήτησαν διάλυση της κυβέρνησης, δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας και κατόπιν πρόωρες εκλογές.
Προκειμένου να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους για την αποφασιστικότητά του να δράσει άμεσα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποσχέθηκε από τις Κάννες ότι σε διάστημα 10 - 15 ημερών θα έχει εξειδικευτεί και εγκριθεί η δέσμη μέτρων για την ανάπτυξη και προς επίσπευση της όλης διαδικασίας συνδέει την έγκριση με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό «η Ιταλία σέβεται τις δεσμεύσεις της και συμβάλλει στο κοινό σχέδιο για τη διαχείριση της χρηματοοικονομικής κρίσης», σύμφωνα με την «Corriere della Sera», ενώ προσέθεσε ότι «η Ιταλία πάντα σεβόταν τα ευρωπαϊκά και διεθνή της καθήκοντα».
Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να αρχίσει διάλογο με τα συνδικάτα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (διευκόλυνση απολύσεων) και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, κίνηση που βρίσκει σταθερά αντίθετο τον κυβερνητικό του εταίρο Ουμπέρτο Μπόσι. Ο κ. Μπόσι ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν θα αποδεχθεί τη δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών και ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Πάντως ο Ιταλός πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι μπορεί να εξαντλήσει τη θητεία του και ούτε η σύγχυση που επικράτησε στο υπουργικό συμβούλιο ούτε οι βουλευτές του που τον καλούν σε παραίτηση και το γενικότερο κλίμα στην Ιταλία δείχνουν να μετριάζουν αυτή τη βεβαιότητα. Την ίδια βεβαιότητα εξέφρασε ο γραμματέας του κυβερνώντος Λαού της Ελευθερίας (Pdl) ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος έχει ξεκινήσει από την Τετάρτη έναν επίσημο κύκλο επαφών με τους ηγέτες όλων των κομμάτων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου