4.11.11

ΟΡΙΣΤΙΚΟ: Ο Παπανδρέου παραδίδει στον Ευάγγελο Βενιζέλο!

Ο κύβος ερίφθη. Οι παρασκηνιακές διεργασίες και διαβουλεύσεις στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πώς οδηγούν απόψε στην οριστική λύση της παράδοσης της πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου στον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού προηγηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην παρούσα κυβέρνηση.
Συμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr σε επίπεδο κορυφής έχει ήδη συμφωνηθεί πώς ο Γιώργος Παπανδρέου στην αποψινή παρέμβαση του στη Βουλή θα καταστήσει σαφή την πρόθεση του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Η δέσμευση του - που ενδεχομένως και να μεταφερθεί μέσω του ίδιου του κ. Βενιζέλου - θα διατυπωθεί με τρόπο που θα επιτρέψει σε όλους όσοι του ζήτησαν να είναι σαφής και συγκεκριμένος με το χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του, να είναι ικανοποιημένοι.
Οι 152 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ για να εκλέξει νέο πρωθυπουργό.
Υποψήφιος θα είναι μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και τα μέλη της λεγόμενης Τρόικας του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να βάλουν προσκόμματα καθώς κινούνται στην λογική της διατήρησης της ενότητας του ΠΑΣΟΚ αυτές τις κρίσιμές ώρες. Ο κ.Λοβέρδος, ο οποίος διατηρεί τις φιλοδοξίες του για το μέλλον, έχει αποφασίσει στην παρούσα φάση να μην εμπλακεί σε εσωκομματική αναμέτρηση καθώς το ΠΑΣΟΚ διέρχεται μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Έτσι θα παραμείνει και μια χρυσή εφεδρεία για το μέλλον
Στην επιλογή Βενιζέλου έχουν συμφωνήσει και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη (Παπουτσής, Ρέππας, Χρυσοχοίδης,Σκανδαλίδης κ.α.) ενώ οι μοναδικές αντιρρήσεις που εκφράζονται προέρχονται από ένα μικρό κομμάτι του σκληρό πυρήνα των «προεδρικών» αλλά και της μικρής ομάδας των «Γεννηματικών» αντιρρήσεις που εικάζεται ότι θα ξεπεραστούν
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμέσως μετά την εκλογή του θα απευθυνθεί προς την Νέα Δημοκρατία και θα ζητήσει να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα υπογράψει την δανειακή σύμβαση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, θα ξεκλειδώσει την 6η και 7η δόση και θα εξασφαλίσει την παραμονη της Ελλαδας στην Ευρωζώνη.Στην περίπωση πάντως που η ΝΔ δεν συναινέσει και επιμείνει στην επιλογή τεχνοκράτη πρωθυπουργού και εκλογων-«εξπρες» σε 6-7 εβδομάδες , ο κ. Βενιζέλος θα πάει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Πριν από αυτό θα επιχειρήσει να διευρύνει την απήχηση του και εκτός των ορίων του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Βενιζέλος και οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ πριν καταλήξουν στο συγκεκριμένο σχέδιο εξέτασαν την περίπτωση ορισμού υπηρεσιακού πρωθυπουργού που να είναι τεχνοκράτης αλλά εκτίμησαν ότι υπό τις παρούσες συνθήκης ένας τεχνοκράτης που θα έπρεπε να πάρει δύσκολέ αποφάσεις δεν θα μπορούσε να σταθεί στην συγκεκριμένη θέση .Κι αυτό γιατί δεν θα ήταν σε θέση να πάρει και να επιβάλει τις σκληρές αποφάσεις που έρχονται στο μέλλον.
Πρόθεση του κ. Βενιζέλου είναι να παραμείνει στην πρωθυπουργία για μικρό χρονικό διάστημα , να ψηφίσει την νέα δανειακή σύμβαση , να κλειδώσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη , να διασφαλίσει την 6η δόση και μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να προχωρήσει σε εκλογές. Ήδη για τα σχέδια αυτά έχουν ενημερωθεί Μερκελ Σαρκοζι που φαίνεται πώς δεν διατυπώνουν αντιρρήσεις και δίνουν το πράσινο φως .
Σε ότι αφορά τον κ. Παπανδρέου, θα παραμένει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες εβδομάδες καθώς μέσα στον Νοέμβριο προβλέπονται διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου