25.11.11

Πριμιέρα του " Δράκου " στην Καλαμάτα !!

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνέντευξη τύπου στην Καλαμάτα για την Πρεμιέρα του έργου: "Ο Δράκος" Αναλυτικά οι ομιλητές τόνισαν...
Στις δύσκολες οικονομικά εποχές, αντιστεκόμαστε με την τέχνη.
Το Δημοτικό θέατρο Καλαμάτας την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, κάνει την πρεμιέρα του παιδικού Θεατρικού έργου Ο ΔΡΑΚΟΣ του Ευγένιου Σβαρτς, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.
Το έργο παρουσιάζεται για το κοινό κάθε Κυριακή και ώρα 12.00, ενώ σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση θα υπάρξουν οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία κάθε Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη και Παρασκευή πρωί.
Επιδίωξη μας είναι η καλλιέργεια και διάδοση της θεατρικής παιδείας στους μικρούς μαθητές και είναι μια προσπάθεια, που επιβραβεύεται και ενθαρρύνεται από την πλούσια δραστηριότητα των θεατρικών σχημάτων της πόλης.
Λόγω της οικονομικής συγκυρίας στις οργανωμένες αυτές παραστάσεις με απόφαση του Δ.Σ μειώθηκε κατά 20% η τιμή του εισιτηρίου, ώστε να είναι πιο προσιτές στους μικρούς μας φίλους.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές και τους ηθοποιούς του έργου, που κατά την πλειοψηφία τους είναι Καλαματιανοί, γιατί μέσα από το έργο παρουσιάζουν την υποχρέωση καθενός μας να αντιδρά σε κάθε τι που τον εξουσιάζει μέσα από το φόβο.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Νίκος Μπασακίδης
… Το έργο ανήκει στην κατηγορία της «χρυσής εποχής του θεάτρου» της Σοβιετικής Ένωσης, 20 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Γράφτηκε το 1943, από τον Ευγένιο Σβάρτς, σαν μια αλληλογραφία εναντίον του φασισμού και του ολοκληρωτισμού, χρησιμοποιώντας τη φόρμα του παραμυθιού. Όμως σύντομα απαγορεύτηκε λόγω της ανατρεπτικής δύναμης που υπήρχε κάτω από τη γελοιοποίηση του Δεσποτισμού.
Ο Ευγένιος Σβάρτς προτείνει μια βαθιά ψυχολογική ανάλυσή της καταπίεσης και της υποταγής λόγω φόβου και δεν είναι καθόλου μοιρολάτρης. Πιστεύει ότι ο φόβος και η καταπίεση μας απομειώνουν σαν ανθρώπους, μας κάνουν ανίσχυρους να αντιδράσουμε και μας καθιστούν ευάλωτους σε κάθε εξουσία, όσο παράλογη κι αν είναι. Και αυτό γιατί βρίσκουν μέσα μας υποδοχείς, «δυνάμει δράκους», που αν δεν ξεριζωθούν θα μας οδηγούν ατέρμονα σε ένα φαύλο κύκλο υποταγής, που αναπαράγεται με άλλοθι το στενά προσωπικό μας συμφέρον ή τέλος πάντων αυτό που εμείς νομίζουμε σαν τέτοιο.
Έτσι η Επανάσταση παίρνει νόημα σαν μια διαρκής προσπάθεια απελευθέρωσης από το φόβο αλλά και από τον στενό ατομισμό.
Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Περικλής Αλμπάνης, τα σκηνικά ο Χρίστος Λαδάς, τη μουσική ο Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, τους φωτισμούς καθώς και το βίντεο που παρουσιάζεται στη διάρκεια της παράστασης ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Περικλής Αλμπάνης, Κώστας Λαός, Γιώργος Τσαπόγας, Τάσος Πολιτόπουλος, Ευή Γιαννακοπούλου, Μαριέτα Αντιβάση, Αλέκος Κολλιόπουλος.
Στο βίντεο εμφανίζονται οι: Διονύσης Δημόπουλος, Λεωνίδας Θεοδωρακόπουλος, Στράτος Καΐκης, Μιχάλης Καραταράκης, Παύλος Κλάδης, Νίκος Κυριακουλάκος, Χρυσάνθη Μαυράκη, Σωτήρης Πετρίδης.
Η Πρεμιέρα του έργου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, στις 12 το μεσημέρι, στην Κεντρική Σκηνή.
Για φέτος το έργο θα παίζεται στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοσθένους 2).

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου