12.1.12

Τρόμος από τη φονική σιλικόνη και στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δοθεί από το υπουργείο Υγείας, 105 Ελληνίδες έχουν ακόμη στο στήθος τους τα επικίνδυνα ενθέματα, ενώ οι έρευνες στη χώρα μας συνεχίζονται.
Τα άκρως επισφαλή εμφυτεύματα στήθους βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά τον θάνατο της άτυχης γυναίκας από τη Γαλλία. Το σκάνδαλο με την εταιρεία PIP (Poly Implant Prothese) έχει θορυβήσει 30.000 Γαλλίδες και 50.000 Αγγλίδες που τα έχουν στο στήθος τους, ενώ πλέον ο πανικός αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις τσουνάμι και να απασχολεί τόσο τη χώρα μας όσο και την Αμερική.
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 105 Ελληνίδες φαίνεται πως έχουν τοποθετήσει στο στήθος τους την ακατάλληλη σιλικόνη που έχει σπείρει τον φόβο στις κοινωνίες της Δύσης. Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας επιβεβαιώνει πως τα επικίνδυνα ενθέματα έχουν εισαχθεί στη χώρα μας και έχουν χρησιμοποιηθεί από Ελληνες πλαστικούς χειρουργούς, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος τονίζει πως έχουν δοθεί οδηγίες σε νοσοκομεία και ιδιωτικούς γιατρούς προκειμένου να ενημερωθούν οι ασθενείς.
Συνολικά 300.000 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν εμφυτεύματα της PIP και μετά το περιστατικό του θανάτου στη Γαλλία φοβούνται μήπως το εμφύτευμα διαλυθεί μέσα στο στήθος τους. Το Διαδίκτυο και τα γυναικεία περιοδικά είναι γεμάτα διαφημίσεις για χειρουργικές πλαστικές και επεμβάσεις στήθους, όμως οι γιατροί και οι αρμόδιοι για την ιατρική δεοντολογία έχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο διαρκούν τα εμφυτεύματα μέσα στο στήθος, αλλά και για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν.
Στην Ελλάδα έχουν εισαχθεί 250 ενθέματα και, όπως προκύπτει από τις έρευνες του υπουργείου Υγείας, 105 γυναίκες έχουν την επικίνδυνη σιλικόνη στο σστήθος τους. Το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχουν εντοπίσει τις γυναίκες στις οποίες εμφυτεύτηκαν τα ύποπτα υλικά, και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να τις ενημερώσουν.
«Η εν λόγω σιλικόνη έχει χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα σε αρκετές γυναίκες» δήλωσε στην «Espresso» ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας και εξήγησε: «Από τον Απρίλιο του 2009 έως και το 2010 εισήχθησαν στη χώρα μας 250 ζεύγη σιλικόνης, από τα οποία κάποια χρησιμοποιήθηκαν. Εχουμε στα χέρια μας και τα στοιχεία των γιατρών που χρησιμοποίησαν το υλικό, αλλά και των γυναικών στις οποίες έχει γίνει η εμφύτευση της σιλικόνης».
Συναγερμός και ενημέρωση
Τα ονόματα των γυναικών βρίσκονται ήδη στο συρτάρι της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που με επείγουσα εγκύκλιό του έδωσε εντολή να ενημερωθούν όλα τα δημόσια νοσοκομεία που διαθέτουν κλινικές πλαστικής χειρουργικής, αλλά και ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία που έχουν χρησιμοποιήσει το προϊόν. «Η έρευνα συνεχίζεται. Εχουμε βρει 105 περιστατικά σε όλη την Ελλάδα και από σήμερα οι ασθενείς θα ενημερώνονται από τους γιατρούς τους προκειμένου να γίνει επανεξέταση στον μαστό» λέει στην «Εspresso» ο γενικός γραμματέας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος.
Σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερωθεί ο Τύπος και κατ' επέκταση η κοινή γνώμη σχετικά με το θέμα που έχει σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αφού γίνει η απαραίτητη ενημέρωση στις άμεσα ενδιαφερόμενες, σε περίπτωση που χρειαστεί να αφαιρεθούν τα ενθέματα, είτε γιατί το επιθυμούν οι ίδιες είτε γιατί το επιβάλλουν οι ιατρικές εξετάσεις, η διαδικασία θα γίνει άμεσα.
Σε ό,τι αφορά τα έξοδα αφαίρεσης, αν η επέμβαση είχε γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο -πράγμα καθόλου απίθανο, καθώς πραγματοποιούνται ανάλογες επεμβάσεις-, τότε τα έξοδα θα καλυφθούν από τα ταμεία του υπουργείου Υγείας. Αν η εμφύτευση έγινε σε ιδιωτικό ιατρείο ή ιδιωτική κλινική, τότε θα πρέπει να γίνει συνεννόηση, καθώς είτε θα καλυφθούν τα έξοδα από τον γιατρό και την κλινική ή το βάρος θα υποχρεωθεί να αναλάβει η ίδια η ασθενής.
Από την πλευρά τους, μέλη της Επιστημονικής Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών κάνουν λόγο για ελάχιστες περιπτώσεις ασθενών στις οποίες έχουν εμφυτευτεί τα συγκεκριμένα ενθέματα.
«Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Στην Ελλάδα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τα επικίνδυνα ενθέματα σιλικόνης» δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πλαστικός χειρουργός Ανδρέας Φουστάνος. Την άποψή του συμμερίζεται και ο συνάδελφός του Θεόδωρος Βουκίδης, ο οποίος είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών:
«Η αλήθεια είναι ότι μας πλησίασαν άνθρωποι της εταιρείας με τα συγκεκριμένα ενθέματα, αλλά μας φάνηκαν ύποπτα αφού η τιμή τους ήταν πολύ φθηνή. Μπορεί κάποια κυρία να υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο εξωτερικό, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει επεμβάσεις με αυτά τα ενθέματα» τονίζει ο κ. Βουκίδης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου