22.3.12

Δήλωση Νάντιας για την απελευθέρωση της Καλαμάτας την 23η Μαρτίου και την έναρξη της επανάστασης του ‘21

Οι επέτειοι της 23ης Μαρτίου για την Καλαμάτα και της 25ης Μαρτίου για όλη τη χώρα είναι μέρες μνήμης και απόδοσης τιμής στον αγώνα του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση και την ανεξαρτησία του.
Είναι οι μέρες που η ηρωική γενιά του 1821 έκανε πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενεών, εξασφαλίζοντας τα ιδανικά της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης για τις μεταγενέστερες.
Την ημέρα αυτή, η σκέψη όλων μας ανατρέχει στο παρελθόν για να αποτίσει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στις ηρωικές εκείνες στιγμές, αλλά ανεπαίσθητα κατευθύνεται και στο σήμερα οδηγώντας μας σε νέες συγκρίσεις, συσχετισμούς και αγώνες.
Οι παντοδύναμοι αντίπαλοι και τα δυσθεώρητα εμπόδια, η θέληση για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία, αλλά και η κοινή συνείδηση και συσπείρωση των απανταχού Ελλήνων στις δύσκολες ώρες είναι χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τη διαδρομή αυτού του έθνους, από τη γέννηση του έως σήμερα.
Οι προκλήσεις δεν σταμάτησαν ποτέ να υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο, αλλά οι θυσίες και η αυταπάρνηση που επεδείκνυε ο λαός μας για την υπέρβαση των εμποδίων, διαχρονικά, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο του ελληνικού λαού που τον διαπερνάει σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, στο πέρασμα των αιώνων.
Η περιοχή της Καλαμάτας και της Μάνης, αλλά και της Μεσσηνίας γενικότερα, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο για την Επανάσταση και σηματοδότησε την αφετηρία ενός ηρωικού αγώνα, καθώς η ιστορία, της επεφύλαξε την τιμή να αποτελέσει το πρώτο ελεύθερο σημείο του μετέπειτα ελληνικού κράτους.
Η 25η Μαρτίου για όλους τους Έλληνες αποτελεί σημείο αναφοράς και παράδειγμα διαχρονικής σημασίας για τις δυνατότητες του ελληνικού λαού αλλά και των λαών της γης συνολικά, ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς δύναμης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου