20.3.12

4 Πόλεις γράφουν το Λεξικό της Μεσογειακής Διατροφής !

Η Κορώνη, η ιταλική Cilento, η ισπανική Soria και η μαροκινή Chefchaouen σχεδιάζουν ένα πλάνο στενής συνεργασίας ώστε να προωθήσουν τα οφέλη και τη μεγάλη αξία της μεσογειακής κουζίνας
Ενα σημαντικό βήμα για την ανάδειξη της μεσογειακής διατροφής και τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορεί αυτή να επιτελέσει στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη συντελέστηκε χθες στην Αθήνα.
Τέσσερις πόλεις της Μεσογείου, η ελληνική Κορώνη, η ιταλική Cilento, η ισπανική Soria και η μαροκινή Chefchaouen έστειλαν τους εκπροσώπους τους στη χώρα μας, προκειμένου να σχεδιάσουν ένα πλάνο στενής συνεργασίας.
Επειτα από πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος, το οποίο πρωτοστατεί δυναμικά στην προώθηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, οι συμμετέχοντες αποφάσισαν τη δημιουργία ενός ιστοτόπου που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις δραστηριότητες των τεσσάρων πόλεων και ένα λεξικό της μεσογειακής διατροφής, ενώ συμφώνησαν στη λειτουργία μόνιμης γραμματείας, την ευθύνη της οποίας θα αναλάβει για τα επόμενα δύο χρόνια η Κορώνη.
Οι περιοχές αυτές, ύστερα από συντονισμένο αγώνα, είχαν κατορθώσει το 2010 να αναγνωριστεί η μεσογειακή διατροφή από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφώνησαν το πλαίσιο των επόμενων κινήσεών τους.
Η αδελφοποίηση των τεσσάρων πόλεων, η διοργάνωση εβδομάδων γαστρονομίας και η ετήσια επιλογή μέσω διαγωνισμού ενός μαθητή-πρέσβη της μεσογειακής διατροφής είναι μερικές από αυτές.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου, και ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος τόνισε ότι η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το Ιδρυμα επεξεργάζεται πρωτοβουλίες ώστε να λάβουν ενεργά μέρος στην προσπάθεια οι πολίτες της Κορώνης.
Οι συμμετέχοντες σημείωσαν πως η μεσογειακή διατροφή, εκτός από τον πολιτιστικό χαρακτήρα που έχει -καθώς συνοδεύεται από παραδόσεις, μύθους, μουσικές, καθημερινές συνήθειες, τοπία-, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές κοινωνίες.
Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ο Stefano Pisani, δήμαρχος της ιταλικής Pollica όπου βρίσκεται το Cilento, σημείωσε:
«Για εμάς η μεσογειακή διατροφή αποτελεί τη μία και μοναδική λύση. Γιατί με αυτή επιστρέφουμε στις αρχικές παραγωγικές διαδικασίες του τόπου».
Ανάπτυξη του τουρισμού
Από την πλευρά του, ο Μαροκινός εκπρόσωπος, Guljem Calvo, σημείωσε πως η αξιοποίηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να ανεβάσει το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των συμπατριωτών του και εξήγησε πως από τους 150.000 τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως την περιοχή του, η πλειοψηφία δηλώνει ότι το κάνει για τη φύση, την αυθεντικότητα και τη γαστρονομία. «Δεν είναι όλα οικονομία», σχολίασε από την πλευρά του ο Ισπανός εκπρόσωπος Juan Emmanuel Ruiz Liso.
«Η Παιδεία της νέας γενιάς έχει μεγάλη αξία. To 49% των μαθητών της περιοχής μας, σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα, αγκαλιάζει τη μεσογειακή διατροφή, όταν στην υπόλοιπη Ισπανία το κάνει μόνο το 10%. O δήμος παραχώρησε εκτάσεις στους συνταξιούχους, ώστε να φυτεύουν ντομάτες, μαρούλια και ό,τι άλλο χρειάζονται για τη διατροφή τους. Οι μαθητές επισκέπτονται τα χωράφια και μαθαίνουν για τις καλλιέργειες, ενώ θα ονομάσουμε 25 δρόμους της περιοχής με ονόματα ειδών της μεσογειακή διατροφής», πρόσθεσε.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στο δίκτυο έχουν εκδηλώσει πόλεις της Κύπρου, της Κροατίας, της Πορτογαλίας και της Αλγερίας.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνάντηση για τη Μεσογειακή Διατροφή στην Αθήνα. Από αριστερά προς τα δεξιά: Η Αντ. Τριχοπούλου, καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Stefano Pisani, δήμαρχος της ιταλικής Pollica, ο Δημ. Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου Νέστορος, ο Almicaro Troiano, πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Cilento, ο Δημήτρης Μανιατάκης, πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος, ο Guljem Calvo, εκπρόσωπος του μαροκινού Chefchaouen, η Ελένη Μανιατάκη, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, ο Juan Emmanuel Ruiz Liso από την Ισπανία και η διευθύντρια του Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου.
Κατερίνα Ροββά - Φωτό: Κ. Πολύβιος ΕΘΝΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου