20.4.12

«Σεξουαλική κακοποίηση…. Υπεράνω πάσης υποψίας»

 ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ !!
Εκπαιδευτικοί, προπονητές, γονείς, ιερείς, άτομα σε θέση εξουσίας και γενικά άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας φέρονται να είναι οι βασικοί ύποπτοι στις τελευταίες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που είδαν το φως της δημοσιότητας. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών: άτομα που τα παιδιά γνωρίζουν, εμπιστεύονται, αγαπάνε και γενικά άτομα που έχουν χρόνο και χώρο με τα παιδιά.
Τα τελευταία αυτά δημοσιεύματα που σόκαραν την ελληνική αλλά και διεθνή κοινότητα απομακρύνουν την φιγούρα του ανθρώπου που κακοποιεί παιδιά από άγνωστους επικίνδυνους ανθρώπους, που τυχαία μπορεί να συναντήσουν τα παιδιά στο δρόμο τους. Αντίθετα, την τοποθετούν σε άτομα του στενού οικογενειακού ή κοινωνικού περιβάλλοντος των παιδιών. Και λόγω αυτής ακριβώς της σχέσης τους με τα παιδιά, αυτά «εγκλωβίζονται» σε συναισθήματα αγάπης, θαυμασμού για τους θύτες και συνάμα φόβου, ντροπής και ενοχής για αυτό που συμβαίνει με αποτέλεσμα να μην μαρτυρούν αυτό το «ένοχο μυστικό».
Οι γονείς θα πρέπει:
Ø  Να εξηγούν στα παιδιά ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να τα αγγίζει με τρόπο που δεν επιθυμούν
Ø  Να καλλιεργούν ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά προκειμένου αν τους συμβεί κάτι να νοιώσουν άνετα να το πουν
Ø  Να εξηγήσουν στα παιδιά ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να μας κάνει να ντρεπόμαστε ή να φοβόμαστε και επίσης δεν υπάρχει κανένα μυστικό από τη μαμά ή το μπαμπά
Ø  Να συζητάνε χωρίς ντροπή θέματα που φέρνει το παιδί στο σπίτι
Ø  Να παρατηρούν την συμπεριφορά των παιδιών τους και να προβληματίζονται με οποιαδήποτε ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία αλλαγή στη συμπεριφορά τους.
Σημάδια που επίσης θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς είναι:
 - Το παιδί δείχνει να έχει ξαφνικά γνώσεις για τη σεξουαλική δραστηριότητα
 - Έχει εφιάλτες και γενικότερα προβλήματα ύπνου
-       Έχει αλλαγές στην όρεξη του
-       Έχει ξαφνικές αλλαγές στην σχολική του επίδοση
 - Αποφεύγει ή προσκολλάται σε κάποιον ενήλικα
 - Έχει απρόσμενες διακυμάνσεις στη διάθεση

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου