26.7.12

Με πρόβλημα ρευστού η 1 στις 4 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις


Ένταση του προβλήματος της ρευστότητας δηλώνουν ότι έχουν σε ποσοστό το 40% με 45% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στην Ελλάδα κυρίως γιατί αφενός μεν έχει αυξηθεί ο χρόνος εισπράξεων από πελάτες και αφετέρου έχει περιορισθεί ο χρόνος πληρωμής προς τους προμηθευτές. Αυτό επισημάνθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου της Εθνικής Τράπεζας με αφορμή τα συμπεράσματα έρευνας σε επίπεδο ΜμΕ την οποία υλοποίησε η διεύθυνση στρατηγικής και οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής και από την οποία θα προκύπτει ένας δείκτης εμπιστοσύνης για τις ελληνικές ΜμΕ, που θα παρουσιάζεται δυο φορές το χρόνο.
Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Ανδρέας Αθανασόπουλος με αφορμή την έρευνα, οι ΜμΕ πλέον έχουν μεγάλο σταθερό κόστος το οποίο τους τρώει την κερδοφορία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ασφυξία στη ρευστότητα για τις ΜμΕ έχει προκύψει από το γεγονός  ότι έχει αλλάξει το συναλλακτικό κύκλωμα στην αγορά και πλέον οι προμηθευτές πουλάνε μετρητοίς ενώ οι πελάτες θέλουν πίστωση. Υπό αυτή την προοπτική υπογράμμισε ο κ. Αθανασόπουλος οι κατευθύνσεις πολιτικής για τις ΜμΕ μπορούν να δομηθούν γύρω από τρεις άξονες: περιορισμός λειτουργικού κόστους (μέσω συγκέντρωσης των επιχειρήσεων σε μεγαλύτερα σχήματα), ενίσχυση ρευστότητας (μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και χρήση εγγυητικών επιστολών για την εισαγωγή πρώτων υλών) και στήριξη πωλήσεων μέσω πολιτικών εξωστρέφειας.
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 750.000 ΜμΕ εκ των οποίων των 80% είναι ατομικές επιχειρήσεις. Μάλιστα  στα 150 δισ. ευρώ που ήταν οι τζίρος των ΜμΕ στην Ελλάδα το 2008, πάνω από το 50% αυτού προέρχεται μόνο από το 4% των επιχειρήσεων (40.000 επιχειρήσεις δηλαδή κάνουν το μισό  τζίρο των μικρομεσαίων συνολικά, όπως τονίστηκε). Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος, οι μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι υπό δανεισμένες και όχι υπέρ δανεισμένες και αυτό συμβαίνει γιατί ο τζίρος τους δεν τους επιτρέπει να δανειστούν περισσότερο. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει ροή χρήματος στην αγορά το επόμενο διάστημα, ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν κονδύλια περίπου 10 δισ.
ευρώ (ανακεφαλοποίηση τραπεζών που θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων κλπ) τα οποία εάν ξεμπλοκαριστούν θα δώσουν ανάσα στις ΜμΕ.
Με αφορμή την πρωτοβουλία αυτή της Εθνικής, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς δήλωσε ότι η εθνική επιδιώκει να καλύψει ένα σημαντικό κενό αναφορικά με, τη σε βάθος, ενημέρωση όλων των παραγόντων για τα προβλήματα που εμφανίζουν εκατοντάδες ΜμΕ στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής στρατηγικής και δραστηριοτήτων εξωτερικού Παύλος Μυλωνάς ανάφερε ότι ο κύριος σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η διαχρονική παρακολούθηση της κατάστασης και των αναγκών των ΜμΕ ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα στην πορεία τους.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου