27.7.12

«Έκαναν φτερά» 52 έργα του Γιώργου Μήλιου


ΜΕΤΑ την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη μια νέα κλοπή με λεία έργα τέχνης πραγματοποιήθηκε χθες.
 Συγκεκριμένα κλάπηκε το επαγγελματικό όχημα που μετέφερε έργα του εικαστικού Γιώργου Μήλιου, το υλικό της έκθεσης με τίτλο «Αρχέτυπα» που θα εγκαινιαζόταν το Σάββατο στην γκαλερί «Citronne» του Πόρου.
Πρόκειται για 54 έργα καρπό μακρόχρονης εργασίας του εικαστικού και καθηγητή χαρακτικής της ΑΣΚΤ.
Το χρονικό της ληστείας έχει ως εξής.
 Την Τετάρτη, αφού συσκευάστηκαν ειδικά, τα έργα εστάλησαν από το εργαστήριο του καλλιτέχνη στην αποθήκη εταιρίας που ειδικεύεται στη μεταφορά έργων τέχνης.
Χθες το πρωί ο οδηγός της εταιρίας τα φόρτωσε σε όχημα που είχε προορισμό τον Πόρο. Αναγκάστηκε όμως να κατευθυνθεί πρώτα στο σπίτι του στο Ίλιο, επειδή είχε ξεχάσει κάποια απαραίτητα πράγματα.
Στάθμευσε το αυτοκίνητο σε παρακείμενο δρόμο και κατευθύνθηκε στο σπίτι του. 
Ύστερα από λίγα λεπτά κατέβηκε για να παραλάβει το όχημα και έμεινε εμβρόντητος! Το αυτοκίνητο είχε κάνει… φτερά. Συγκεκριμένα το περιεχόμενο του οχήματος ήταν 33 έργα ζωγραφικής και 24 χαρακτικά.
Ένα μέρος από την παραπάνω δουλεία θα παρουσίαζε ο Γιώργος Μήλιος το επόμενο καλοκαίρι στο κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη. Ως εκ τούτου η έκθεση στον Πόρο αναβάλλεται έως ότου βρεθούν τα έργα.Ο Γιώργος Μήλιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με υποτροφία ως πρώτος επιτυχών (ΑΣΚΤ, 1956-1962). Το 1961 πήρε υποτροφία από το ΙΚΥ και το 1965 συνέχισε τις σπουδές του με την υποτροφία «Σκουζέ» για ένα χρόνο στο Παρίσι. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης σπούδασε χαρακτική και λιθογραφία στην Ecole Des Beaux Arts.
Εργάστηκε επί 4 χρόνια ως ζωγράφος - συντηρητής στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών (1975-1979) και στη Μονή του Όρους Σινά (1967). Από το 1970 έως το 1988 δίδαξε στην Αρχιτεκτονική Σχολή Αθηνών (ΕΜΠ) στην έδρα Ζωγραφικής, αρχικά ως επιμελητής του Ν. Εγγονόπουλου (1970-1973) και στη συνέχεια από το 1985 έως το 1988 ως λέκτωρ. Το 1988 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1996 έγινε καθηγητής χαρακτικής στην ΑΣΚΤ Αθηνών, όπου συνέχισε να διδάσκει έως το 2001-2002.


Ο Γιώργος Μήλιος έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Αυστρία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Πολωνία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο). Έργα του υπάρχουν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Γ. Μπουζιάνη, στο Μουσείο Βορρέ, στην Εθνική Πινακοθήκη Αθηνών, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐς, στο Cité Internationale Universitaire του Παρισιού, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου