28.7.12

"ΤΑ ΠΗΡΕ " ο Αντ.Σαμαράς με τον Νικ.Κακλαμάνη !!


«Άνω-κάτω» έκανε τη Ν.Δ. ο βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας κ. Ν. Κακλαμάνης με την επιμονή του να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα του κόμματος. 
Ο αρχικός σχεδιασμός της ηγετικής ομάδας δεν προχώρησε ικανοποιητικά, ανατράπηκε από λανθασμένους χειρισμούς ανώτερων κομματικών παραγόντων, σε σημείο που σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έγινε έξω φρενών και ζήτησε να μην επαναληφθούν λάθη και αστοχίες.

Η επιμονή του κ. Κακλαμάνη να είναι υποψήφιος γραμματέας, με την κίνησή του να αυτοπροταθεί πρώτος εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν άρεσε στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. που θεωρούσε μη ενδεδειγμένη επιλογή. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός είχε εξ αρχής αποφασίσει ότι ο νέος γραμματέας και αντικαταστάτης του κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου που είναι νυν υπουργός Υγείας, θα έπρεπε να είναι μη βουλευτής.

Η τακτική κίνηση Κακλαμάνη στην κομματική σκακιέρα ανέτρεψε τη στρατηγική της ηγεσίας, μέλη της οποίας, έστω και άτυπα και παρασκηνιακά, προωθούσαν για τη θέση του γραμματέα τον επικεφαλής της γραμματείας συνδικαλιστικού της Ν.Δ., κ. Φιλ. Ταυρή.

Στο παρασκήνιο έγιναν πάρα πολλές επαφές και ζυμώσεις τις προηγούμενες ημέρες και τελικά με βάσει τα νέα δεδομένα που ήταν αρνητικά για τον κ. Ταυρή, επελέγη να αναβληθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, οπότε μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά θα γινόταν και η εκλογή.
Από τα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. μεταδόθηκε ότι η αναβολή έγινε, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του κ. Σαμαρά, επιχείρημα που ήταν πειστικό για πολλούς, καθώς την ώρα της Πολιτικής Επιτροπής είχε οριστεί η συνάντηση με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Άλλοι δεν πείστηκαν και έλεγαν ότι το γεγονός πως δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία αναδείκνυε την πρόθεση της ηγετικής ομάδας να ξεκινήσει η διαδικασία από την αρχή, ανοίγοντας, εκ νέου, τις προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων.
Τελικά, αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο κ. Λυκουρέντζος ανακοίνωσε επίσημα ότι η εκλογή του νέου γραμματέα θα γίνει στις 30 Αυγούστου και πλέον αλλάζουν και τα σχέδια, ενώ είναι πολύ πιθανόν να έχουμε νέες υποψηφιότητες, αποσύρσεις παλαιών, αλλά και μεγάλο περιθώριο εσωκομματικών ζυμώσεων για να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο εσωκομματικό ατύχημα που θα τραυματίσει την εικόνα της ηγεσίας.

Είχε προηγηθεί μακρά σύσκεψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς η ηγετική ομάδα βρέθηκε μπροστά στο ενδεχόμενο να κερδίσει τη μάχη ο κ. Κακλαμάνης απέναντι στον κ. Ταυρή, που για πολλούς, αν και διαψεύδεται, αποτελούσε επιλογή της κεντρικής διοίκησης του κόμματος.

«Το Μαξίμου δεν δίνει χρίσμα. Έχουμε με πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούμε αυτή την περίοδο» ήταν το μήνυμα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Κάποια στιγμή ετέθη προς συζήτηση και το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής υποψηφιότητας του νεοεκλεγέντος βουλευτού Βοιωτίας κ. Ι. Καράμπελα, αλλά δεν προχώρησε.
Για να επέλθει εσωκομματική ηρεμία και να αποφευχθεί αποτέλεσμα που θα πλήξει και επικοινωνιακά_ έστω και παροδικά και ανεπαίσθητα_ την εικόνα του κ. Σαμαρά, θα πρέπει να βρεθεί πεδίο συνεννόησης της ηγετικής ομάδας πρωτίστως με τον ισχυρογνώμονα κ. Κακλαμάνη που επιμένει να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα.

Ουσιαστικά, ότι δεν έγινε από λανθασμένους χειρισμούς, τις τελευταίες εβδομάδες, θα γίνει προσπάθεια να γίνει τον επόμενο μήνα και είναι για τους μυημένους εμφανής η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να καταλήξει σε μία, κατά το δυνατόν, υποψηφιότητα, η οποία και θα τύχει της ευρείας στήριξης των μελών του ανώτατου κομματικού οργάνου.
Η επανεκκίνηση της διαδικασίας όπως είναι λογικό αναζωπυρώνει και τα σενάρια για το πρόσωπο που θα αναλάβει πλέον τα ηνία του κόμματος, ενώ υπέρ των συναινετικών λύσεων για να μην υπάρξουν προστριβές εμφανίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης που στηρίζει τις επιλογές του κ. Σαμαρά και συνομιλητές του διαψεύδουν ότι τάσσεται ή έχει υποβάλλει εισήγηση υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένη τη δημιουργία εσωκομματικής αναστάτωσης, σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να σκέπτεται άλλα θέματα, πέραν της επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, δεν αποκλείεται να προωθηθεί στέλεχος της νεότερης γενιάς για τη θέση του γραμματέα. : τοvima.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου