17.8.12

Νεκρός μαυρόγυπας από δηλητηριασμένο δόλωμα


Νεκρός από δηλητηριασμένο δόλωμα βρέθηκε ένας εντυπωσιακός μαυρόγυπας στην περιοχή Λουτρά Αλεξανδρούπολης. Ένας κυνηγός, πραγματοποιώντας εκπαίδευση του κυνηγετικού του σκύλου, βρήκε το πουλί και ειδοποίησε τους θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης και του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης που έσπευσαν στην περιοχή. Πραγματοποιώντας αυτοψία, βρήκαν και μία κατσίκα, η οποία είχε εμφανώς εμποτιστεί με φυτοφάρμακο, με σκοπό τη θανάτωση άλλων ζώων.
Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η ομάδα του WWF Ελλάς που δραστηριοποιείται στην περιοχή και το νεκρό πτηνό μεταφέρθηκε στην κτηνιατρική υπηρεσία νομού Έβρου για να διαπιστωθεί η αίτια θανάτου του, καθώς και μέρη από τη νεκρή κατσίκα για να ταυτοποιηθούν οι δηλητηριώδεις ουσίες. «Η κατσίκα που πρέπει να ήταν πολύ καιρό εκεί, αφού δεν είχε καθόλου ιστούς, ήταν εμφανώς εμποτισμένη με γεωργικό φάρμακο» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η Θεοδώρα Σκαρτσή, υπεύθυνη προγράμματος Έβρου του WWF. Όπως εκτιμά, πιθανώς η κατσίκα θανατώθηκε από λύκο και ο κτηνοτρόφος για να προστατέψει το κοπάδι του και να αποτρέψει άλλες επιθέσεις, την εμπότισε με φάρμακο.
Ήδη, πάντως, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης κατέθεσε μήνυση κατά αγνώστων στο δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Παράλληλα, γίνεται έρευνα και περιπολίες για τον εντοπισμό τυχόν και άλλων νεκρών ζώων. Ο μαυρόγυπας (Aegypius monachus) είναι σπάνιο και επιδημητικό είδος που έχει εξαφανιστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο μοναδικός αναπαραγωγικός πληθυσμός της Βαλκανικής χερσονήσου βρίσκεται στην περιοχή του δάσους Δαδιάς. Στον πληθυσμό αυτό ανήκε και ο θανατωμένος, 6 ετών, μαυρόγυπας που είχε σημανθεί από την ερευνητική ομάδα του WWF Ελλάς. Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που ο πληθυσμός δεν αυξάνεται αλλά παραμένει σταθερός ή κατά καιρούς μειώνεται.
Παρά τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού του στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς η θανάτωση από δηλητηρίαση επηρεάζει δευτερογενώς τους γύπες σχεδόν κάθε χρόνο.
«Πρόκειται για τον 20ο νεκρό μαυρόγυπα που εντοπίσαμε στο νομό Εβρου από το 1994 έως σήμερα. Υπολογίζουμε ότι στην περιοχή διαβιούν περίπου 100 πουλιά τα τελευταία δέκα χρόνια τα οποία διαπιστώνουμε ότι καταφέρνουν να ισορροπούν τις απειλές που δέχονται και να διατηρούν σταθερό τον αριθμό τους» καταλήγει η κ.Σκαρτσή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου