19.10.12

Σαμαράς σε Μέρκελ: Χωρίς τη δόση πτωχεύουμε στις 16 Νοεμβρίου

Στο τετ-α-ετ που θα έχει ο Πρωθυπουργός με την Ανγκελα Μέρκελ σήμερα στις 10:30 το πρωί στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα επαναλάβει αυτό που διεμήνυσε και χθες στην ομιλία του προς τους ευρωπαίους ηγέτες :  
«Θέλουμε όλα τα λεφτά και τα θέλουμε αμέσως».
Ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, την ανεργία που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αλλά και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα κλείσει η συμφωνία Ελλάδας- τρόικας για το πακέτο μέτρων. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη.
Σττις 10.30 το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Σαμαρά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, συνάντηση την Τετάρτη στο Βουκουρέστι και η σημερινή).
Οικονομική ασφυξία
Η χθεσινή δραματική παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τους εταίρους για την άμεση εκταμίευση της δόσης υπαγορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό και από την ανησυχία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο παιχνίδι καθυστερήσεων για τη δόση των 31,5 δισ. Ωστόσο ο χρόνος πιέζει και η οικονομική ασφυξία στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται προ των πυλών.
Στις 16 Νοεμβρίου λήγουν τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, συνολικού ποσού 6,6 δισ. ευρώ που δεν καλύπτονται από τα διαθέσιμα στα ταμεία και απαιτούνται τα χρήματα της δόσης για να καλυφθούν. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν εκ νέου το σενάριο να δοθεί τμηματικά η δόση των 31,5 δισ., ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, και αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ελληνική οικονομία.
«Μετά την εκταμίευση της δόσης θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες για να φτάσουν τα χρήματα στα ταμεία. Υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η δόση σε τμήματα, χωρίς κανείς να το ομολογεί ανοιχτά» επισημαίνουν πηγές του υπουργείου.
Τι επιδιώκουμε
Υπό το άγχος της δόσης η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε πάλι το χρονοδιάγραμμα :
1. Περιμένει να παρουσιαστεί η έκθεση της Τρόικα ως το τέλος Οκτωβρίου με την ελπίδα ότι θα περιέχει θετικά συμπεράσματα για την ελληνική οικονομία.
2. Στο έκτακτο Eurogroup που θα γίνει τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου θα αποφασιστούν από τους εταίρους η εκταμίευση της δόσης και η επιμήκυνση.
3. Πριν το έκτακτο Eurogroup η Βουλή θα πρέπει να έχει ψηφίσει τα μέτρα
4. Παράλληλα με τη δόση των 31,5 δισ. η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει και τη δόση των 5 δισ. ευρώ που η δανειακή σύμβαση προέβλεπε ότι έπρεπε να πάρουμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπολείπονται και 7,2 δισ. τα οποία πρέπει να εκταμιευθούν για τη δόση του Δεκεμβρίου 2012.
5. Με ένα συνολικό πακέτο 43,7 δισ. ευρώ ως την άνοιξη ο Πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά επανεκκίνησης ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει και ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο.
Μια χλιαρή κουβέντα είχαν για μας οι ηγέτες της ΕΕ
Με την ένταξη στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, μια παραγράφου για την Ελλάδα, στην οποία αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που έχει καταβάλλει η χώρα μας ...επαίνεσαν οι 17 ευρωπαίοι ηγέτες της ευρωζώνης. Η Ελλάδα παροτρύνεται να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών.
Βέβαια, στη δήλωση των ευρωπαίων, γίνεται σαφής αναφορά στην επικείμενη έκθεση της τρόικας, με βάσει την οποία θα γίνει και η αξιολόγηση της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης στην προσεχή Σύνοδο του Eurogroup, οπότε και αναμένει ο Πρωθυπουργός να αποφασισθεί και η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Oυσιαστικά, εξουσιοδοτείται το Eurogroup να πάρει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, με βάσει και την έκθεση της τρόικας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για να...επαναδρομολογηθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, για το οποίο επισημαίνεται πως πρέπει να υπάρξει ταχεία εφαρμογή του, ενώ επαινούνται και οι «αξιοσημείωτες προσπάθειες» του ελληνικού λαού.
Η θετική αναφορά των Ευρωπαίων
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την πρόοδο της Ελλάδας και της τρόικας προς την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις πολιτικές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει επανεξέτασης» αναφέρεται στην παράγραφο που συμπεριλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής και συνεχίζει ως εξής:
«Η Ευρωομάδα θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην επαναδρομολόγηση του προγράμματος προσαρμογής. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ». iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου