20.10.12

Εισαγγελέας Διαφθοράς για την πάταξη της δωροδοκίας

Ριζοσπαστικές αλλαγές για να αντιμετωπίσει τη διαφθορά προωθεί μέσω σχεδίου νόμου το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το zougla.gr το νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης θα περιλαμβάνει τη θέσπιση του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και αρκετές αλλαγές στην ποινική μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών οι οποίοι υποπίπτουν σε δωροδοκία, ή ζημιώνουν το Δημόσιο με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.
Παρόλο που οι τροποποιήσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα άρθρα 1, 2 και 3 του νόμου 4022/2011 περιέχονται σε σχέδιο νόμου, το οποίο συνυπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη, η «ψήφιση» του νομοσχεδίου και η θέσπιση του «εισαγγελέα Διαφθοράς» αποτελεί προσωπικό στοίχημα του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη καθώς και του υφυπουργού Κώστα Καραγκούνη.
Στα πρότυπα του οικονομικού εισαγγελέα
Το σχέδιο νόμου προβλέπει ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς να λειτουργήσει στα πρότυπα των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος. Πρόκειται να δημιουργηθεί, δηλαδή, ένα ανεξάρτητο εισαγγελικό γραφείο, το οποίο θα στελεχωθεί από εισαγγελείς αλλά και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και θα λειτουργήσει στις δύο μεγαλύτερες εισαγγελίες της χώρας, δηλαδή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής θα είναι ένας ή μία αντεισαγγελέας Εφετών.
Η τοποθέτησή τους αναμένεται να γίνει με πράξη την οποία θα εκδώσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ενώ το έργο τους θα εποπτεύεται και θα συντονίζεται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Επιπλέον, προβλέπονται και χρονοδιαγράμματα σε ό, τι αφορά στην περαίωση των υποθέσεων, καθώς η προκαταρκτική εξέταση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες.
Σκληρές ποινές για τις δωροδοκίες
Στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι και η αυστηροποίηση των ποινών για τα αδικήματα της ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας που αφορά σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης αλλά και τους δικαστικούς λειτουργούς.
Για αυτόν τον λόγο, στο σχέδιο νόμου περιέχονται συγκεκριμένες τροποποιήσεις άρθρων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς πλέον οι «επίορκοι» υπάλληλοι, εκτός από τις ποινές φυλάκισης ή κάθειρξης, θα καλούνται να καταβάλλουν το πεντηκονταπλάσιο του ποσού με το οποίο δωροδοκήθηκαν. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακριβώς την ίδια μεταχείριση θα έχουν και εκείνοι που αποπειρώνται να δωροδοκήσουν δημοσίους υπαλλήλους ή λειτουργούς.
Πιο συγκεκριμένα, για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για ποσά ή «δωράκια» μέχρι 150.000 ευρώ, οι «επίορκοι» υπάλληλοι θα κινδυνεύουν με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ θα καλούνται να επιστρέψουν το πεντηκονταπλάσιο του ποσού με το οποίο δωροδοκήθηκαν. Για το ενδεχόμενο που το «δώρο» ή τα «δωράκια» δεν μπορούν να αποτιμηθούν σε χρήμα, τότε η ποινή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 10.000 ευρώ ή μεγαλύτερη των 150.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που το ποσό υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ ή ο δράστης έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών, τότε θα επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 ετών, ενώ η χρηματική ποινή θα φθάνει μέχρι και τα 500.000 ευρώ. Τις ίδιες, ακριβώς, κυρώσεις θα έχουν και όσοι δωροδοκούν δημόσιους υπαλλήλους ή λειτουργούς.
Σε ό,τι αφορά στη δωροδοκία δικαστικών λειτουργών, βάσει του σχεδίου νόμου το οποίο προωθείται, προβλέπεται αντικατάσταση του άρθρου 237 του Ποινικού Κώδικα, καθώς οι λειτουργοί θα καλούνται να καταβάλλουν το πεντηκονταπλάσιο του ποσού που εισέπραξαν εν είδει ωφελήματος και θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ σε περίπτωση που τα «δώρα» υπερβαίνουν το συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ, τότε θα επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι 10 έτη και χρηματική ποινή από 50.000 μέχρι και 500.000 ευρώ... iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου