8.11.12

Το καλύτερο ρεπορτάζ για τις απειλές των υπαλλήλων της Βουλής

Το υπογράφει η Καρολίνα Παπακώστα και δημοσιεύεται στα ΝΕΑonline. 
Περιγράφει γραπτώς... «ζωντανές» και απίστευτες εικόνες.
«Στις 6.25 το απόγευμα τα πράγματα στο εντευκτήριο των βουλευτών είναι πολύ χαλαρά. Τη χαλαρότητα του εντευκτηρίου σπάει εκείνη την ώρα ένας υπάλληλος της Βουλής. Κραδαίνει ένα χαρτί. Μιλάει θυμωμένος στους βουλευτές: «Πάμε σε απεργία», φωνάζει. «Καταργεί το αυτοδιοίκητο της Βουλής»

Παραδόξως, για όσους τουλάχιστον έχουν εμπειρία των ηθών και των εθίμων των ψηφοφοριών στη Βουλή, η αίθουσα της Ολομέλειας έχει κόσμο. Οι πολλοί πρωτάρηδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονταν στα έδρανά τους. Στα περισσότερα έδρανα «κάθονται» μόνο οι τόμοι του Μνημονίου 3. Κάποιοι ανοιχτοί, ψιλοδιαβασμένοι, άλλοι άθικτοι, ερμητικά κλειστοί. Μόνο μπροστά από την ακάματη Ζωή Κωνσταντοπούλου υπάρχουν σαν πολεμοφόδια στοιβαγμένοι φάκελοι. Η νεαρή βουλευτίνα είχε έρθει πάλι ετοιμοπόλεμη.

Η ΕΚΡΗΞΗ. Τη χαλαρότητα του εντευκτηρίου σπάει εκείνη την ώρα ένας υπάλληλος της Βουλής. Κραδαίνει ένα χαρτί. Μιλάει θυμωμένος στους βουλευτές: «Πάμε σε απεργία», φωνάζει. «Καταργεί το αυτοδιοίκητο της Βουλής». Αναφέρεται στην τροπολογία που έφερε ο υπουργός Οικονομικών. Την ίδια ώρα συνάδελφοί του αρχίζουν να μαζεύονται μπροστά από την κεντρική πόρτα της Ολομέλειας. Η οργή φουντώνει. Εκτυλίσσεται μια διαμαρτυρία πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Οι κραυγές τους ακούγονται σε κάθε γωνιά του κτιρίου.
Μια κυρία από τους εξεγερμένους υπαλλήλους ωρύεται: «Είναι αλήτες!». Οι συνάδελφοι επικροτούν. Μια νεότερη σερφάρει στο smartphone της. «Για να δούμε, μας έχουν ανεβάσει στα μπλογκ;» λέει με καμάρι στον διπλανό της. Κάποιος δείχνει με το δάχτυλο τον Φώτη Κουβέλη. Αμέσως τον κυκλώνουν.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ όμως δεν κάθεται πολύ να ακούσει τα παράπονά τους. Καταφεύγουν στον Τέρενς Κουίκ, που προσφέρει την αμέριστη προσοχή και νεύει με κατανόηση.
Δημοσιογράφος του Mega αποπειράται να απαθανατίσει την ιδιότυπη αυτή συγκέντρωση στα μαρμάρινα δάπεδα του Κοινοβουλίου. Ενας υπάλληλος αντιλαμβάνεται τις προθέσεις του και εκρήγνυται: «Αλήτη! Λαμόγιο! Ρουφιάνεεεε». Μαζί με άλλους τριάντα συναδέλφους του ορμούν, σαν αγέλη, πάνω στον δημοσιογράφο. Τον κυνηγούν στους διαδρόμους.
Μετά την καταδίωξη παίρνουν πάλι θέση μάχης, μπροστά στις πόρτες της Ολομέλειας. Οι πιο θερμόαιμοι έχουν ανέβει πάνω στα μαρμάρινα καλύμματα των καλοριφέρ. «Βγείτε έξω!» φωνάζει μια γυναίκα προς τους βουλευτές. Μπροστά από τη δρύινη πόρτα παρατάσσονται αστυνομικοί. Κάποιοι είναι τόσο πικαρισμένοι που για να ηρεμήσουν ανάβουν κι ένα τσιγαράκι. Μνημονεύουν τον Πάνο Καμμένο. «Μόνο αυτός. Μόνο αυτός μας ακούει. Κανένας άλλος» αναγνωρίζει ένας από τους υπαλλήλους.
Οταν επιτέλους τους καθησυχάζει ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα αποσυρθεί η τροπολογία, σπεύδουν όλοι μπροστά στις πλησιέστερες τηλεοπτικές οθόνες για να ακούσουν τι θα πει ο υπουργός Οικονομικών.
Στο καφενείο τον ακούν σιωπηλοί. Οταν ο υπουργός ξεστομίζει τη φράση «στάση στον ναό της δημοκρατίας», από το ακροατήριο υψώνεται μια μούντζα. Το «αλητήριος» ήταν σχεδόν φιλοφρόνηση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς που αναπέμπονται προς το είδωλο του υπουργού στην οθόνη.
Μόνη ανάλαφρη πινελιά μέσα στον χαμό, ο πάλαι ποτέ υποψήφιος και αεί Ανεξάρτητος Ελληνας Ντίμης Αργυρόπουλος. Περιφέρεται στον χώρο με κόκκινο μπερεδάκι, που δίπλα στο αστέρι έχει αυτοκόλλητο του κόμματος.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ. Η απόσυρση πάντως της τροπολογίας ουδόλως ηρέμησε τους υπαλλήλους της Βουλής. Οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές δεν γλιτώνουν από τα πυρά τους. «Μας στοχοποιήσατε στην κοινωνία. Γιατί δεν λέτε ότι από πέρυσι είμαστε στο ενιαίο μισθολόγιο;» είναι η μόνιμη επωδός στα περισσότερα χείλη.
Οταν επιτέλους ηρεμούν τα πνεύματα, το Κοινοβούλιο επιστρέφει στους κανονικούς του ρυθμούς. Στην οθόνη παίζει η ομιλία του Φώτη Κουβέλη και η Ελενα Κουντουρά τριγυρνά σε εντευκτήριο και καφενείο. «Μετά από αυτόν μιλάει ο Πάνος» επαναλαμβάνει. Διάλειμμα τέλος. Πρέπει να επιστρέψουν εγκαίρως στα έδρανά τους.
Λήξη στάσης. Επιστροφή στην κοινοβουλευτική ρουτίνα: κραυγές ακούγονται πάλι μόνο μέσα στο βουλευτήριο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου